Friday, December 6, 2024

Drepturile de autor ar putea creste abonamentul la cablu cu 17%

Must Read

Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) protesteaza impotriva presiunii exercitate asupra Parlamentului de catre Ministerul Culturii si Cultelor, presiune care vizeaza aprobarea ordonantelor Guvernului nr. 39 (OG 39) si nr. 123 (OUG 123) sub amenintarea cu clauza de salvgardare, mascand interese private.

“Ne aflam intr-un punct de cotitura in ceea ce priveste aprobarea celor doua ordonante de urgenta.

Toate demersurile noastre, care vizau armonizarea reglementarilor privind drepturile de autor si cinematografia cu legislatia europeana, dar si raportarea acestora la realitatea Romaniei, nu au fost luate in considerare de catre Guvern”, a declarat Radu Petric, presedinte ACC.

“Astfel, ne aflam in situatia in care cerem Parlamentului Romaniei sa analizeze cu responsabilitate cele doua ordonante, astfel incat abonatii societatilor de cablu sa nu plateasca un abonament majorat cu 16%, prin efectul cumulat al contributiei la Fondul National al Cinematografiei cu pretentiile pentru cele mai mari drepturi de autor din Europa”.

- Advertisement -

OG 39 propusa de catre Guvernul Romaniei prevede introducerea unei cote de 1% din cifra de afaceri a operatorilor de cablu, in vederea finantarii Fondului National al Cinematografiei.

In cadrul Comisiei de cultura din cadrul Senatului a fost abrogat articolul care prevedea aceasta contributie, dar a fost reintrodus in cadrul Comisiei de cultura din Camera Deputatilor. In tarile Uniunii Europene operatorii de cablu nu platesc nici o contributie pentru sustinerea cinematografiei.

Aceasta contributie, care alimenteaza un Fond National, este o discriminare a abonatilor la televiziune prin cablu in raport cu restul cetatenilor.

In forma propusa de catre Guvernul Romaniei, OUG 123 elimina pragul maxim de 2% pentru plata drepturilor de autor si conexe introdus de legea 285/2004 pentru contributiile operatorilor de cablu si nu ofera nici un fel de posibilitati de negociere cu societatile de gestiune colectiva.

Pentru operatorii de cablu, aceste plafoane erau aliniate la cotele practicate in tarile central si est europene (ex: Ungaria 1,8%, Cehia 1,5%, Polonia 3%).

Lipsa oricaror criterii de negociere coroborata cu eliminarea plafoanelor din OUG 123 lasa, in momentul de fata, libertate societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe sa pretinda, fara nici o justificare, obligatii de plata de 17% din cifra de afaceri a operatorilor de cablu.

Se estimeaza ca suma colectata de cele sapte organisme de gestiune colectiva (OGC) sub efectul OUG 123 va ajunge la circa 40 de milioane de Euro pe an doar din contributiile operatorilor de cablu, urmand ca OGC-urile sa poata retine pentru cheltuieli proprii pana la 30% din venituri, conform Art. 134, lit.b si c din lege.

“Eliminarea colectorului unic prevazuta de OUG 123 incurajeaza risipa, conducand la cheltuieli administrative paralele si redundante. Cei care vor avea de suferit vor fi atat titularii de drepturi de autor, carora li se va repartiza mai putin, cat si publicul, care va plati mai mult pentru programe de o calitate mai slaba”, a declarat Radu Petric.

In momentul de fata, functioneaza sapte structuri administrative paralele (COPYRO, CREDIDAM, DACIN SARA, UCMR-ADA, UPFAR – ARGOA, UPFR si VISARTA), care colecteaza de la aceiasi utilizatori procente diferite, aplicate asupra acelorasi venituri.

“Aplicarea acestor doua ordonante in forma propusa de catre Ministerului Culturii si Cultelor se va regasi in pretul abonamentului la cablu, provocand o crestere de 16%.

Cu siguranta, impactul acestei cresteri de pret se va reflecta in scaderea numarului de abonati, cu atat mai mult cu cat, de curand, a fost introdusa cota TVA si, astfel accesul publicului la informatie va fi limitat din motive economice “, a comentat Radu Petric.

“Situatia actuala este inacceptabila pentru industria de cablu. Nu am fost cu adevarat consultati in elaborarea acestor ordonante, iar sugestiile noastre nu au fost luate in considerare, avand in vedere faptul ca OUG 123 a trecut prin plenul Senatului prin aprobare tacita, deci in forma initiala.

Cerem implicarea reala si responsabila a Parlamentului in solutionarea problemelor ridicate de legislatia drepturilor de autor si conexe, precum si cea a cinematografiei, astfel incat publicul sa beneficieze de accesul la informatii si divertisment de buna calitate, la un pret raportat la puterea reala de cumparare”, a concluzionat Radu Petric.

ACC este organizatia profesionala reprezentativa a operatorilor de comunicatii prin cablu din Romania care numara in prezent peste 130 de membri.

Obiectivul asociatiei este reprezentarea la nivel national si international a operatorilor de cablu din Romania si consolidarea pozitiei acestora pe piata comunicatiilor, prin promovarea intereselor comune ale acestor companii, in beneficiul intregii industrii de profil.

Asociatia urmareste cresterea nivelului serviciilor oferite clientilor si implementarea unor standarde de calitate pentru utilizatorii finali.

HotNews.ro, 13 mar 2006

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x