Friday, October 11, 2024

Traditii si obiceiuri de Paste

Must Read

Românii au numeroase tradiţii şi obiceiuri de Paşte, toate menite să vestească minunea Învierii Domnului, sau să ofere protecţie celor care le săvârşesc.

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte: Ce nu ai voie sa faci!

In ziua de Paste, sunt interzise o serie de lucruri:

– nu trebuie sa te zgarcesti. Daca ai facut prea multa mancare si vrei sa o arunci, da-o de pomana;
– nu uita de sufletele adormite ale celor dragi. Aprinde o lumanare si spune o rugaciune pentru ei;
– nu ocari si nu blestema. De asemenea, nici veselirea prea mare nu este bine vazuta de catre Biserica;
– nu spala haine: este o zi in care ne amintim de Invierea Domnului. Vezi mai jos cateva obiceiuri si superstitii interesante din mai multe zone ale tarii.

- Advertisement -

Bucovina. Tradiţia spune aici ca fetele să meargă de Înviere în clopotniţă şi să spele limba clopotului cu apă „neîncepută”, cu care se vor spăla şi ele în dimineaţa Paştilor, pentru a fi frumoase tot restul anului. Tot de Paşte flăcăii merg cu buchete de flori la fetele pe care le vor de soţii, iar acestea le oferă la schimb un ou roşu.

Câmpulung Moldovenesc. După ce au luat parte la slujba de Înviere, credincioşii de aici se aşază în formă de cerc chiar în curtea bisericii şi, ţinând lumânări aprinse în mână, aşteaptă preotul care va veni să le sfinţească bucatele aduse în coş, după care merg acasă pentru a cinsti ridicarea din morţi a Mântuitorului.

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte:

Călăraşi. La slujba de Înviere, oamenii vin cu un coş în care au pască, ouă roşii, cozonac, dar şi câte un cocoş alb, pentru cei care au murit fără lumânare. Conform tradiţiei, atunci când primul cocoş va cânta, este semn că Hristos a Înviat. Gospodarul al cărui cocoş va cânta primul va fi cel mai norocos, căci casa lui va fi plină de belşug tot anul. Obiceiul spune că, la final, cocoşii vor fi dăruiţi oamenilor săraci.

Maramureş. În zona Lăpuşului, în zorii primei zile de Paşti, copiii sub 9 ani merg din poartă în poartă, pentru a anunţa învierea Mântuitorului, în schimbul a căte un ou roşu. Pentru a nu fi scandal în casa tot anul, pragul trebuie trecut mai întâi de un băiat, mai spune tradiţia.

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte:

Banat. Înainte de a se aşeza la masa pascală, oamenii practică tămâierea mâncării, după care fiecare mesean primeşte o lingură de Paşti, vin şi pâine sfinţite. Mai întâi se va consuma ciolanul fiert, din porc şi ouă albe, după care se trece la restul mbucatelor tradiţionale.

Ţara Moţilor. În noaptea de Înviere, toaca se ia din clopotniţă şi se duce în cimitir, unde este păzită de feciori, în timp ce alţii vor încerc să o fure. Dacă nu au păzit-o bine, aceştia vor trebui să ofere a doua zi un ospăţ, din care se vor înfrupta alături de hoţi. În cazul în care au păzit-o toată noaptea, ei vor fi invitaţi la masă de cei care au încercat în zadar să fure lemnul.

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte:

Ţara Bârsei. În zona Braşovului, se organizează o petrecere mare, unde participă toată comunitatea. După ce alaiul de feciori strânge ouăle roşii de la fetele tinere, merg cu toţii la Pietrele lui Solomon, pentru o serie de întreceri, printre care şi aruncarea buzduganului.

Moldova. În zorii zilei de Paşte, credincioşii pun un ou roşu şi unul alb într-un bol cu apă în care sunt scufundate monezi. Cei mici îşi clătesc apoi faţa cu apa respectivă şi ating ouăle cu obrajii, pentru a avea un an plin de belşug.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

5 pași de urmat când investești prima oară la bursă

Te-ai gândit vreodată că alegerea brokerului potrivit ar putea fi cel mai important pas din călătoria ta financiară? Nu...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x