Ministerul Economiei a schimbat toți membrii Consiliului de Administrație al Societății Naționale a Sării S.A. Conform declarațiilor ministrului Claudiu Năsui, au fost numiți oameni profesioniști în consiliile de administrație, în urma unui proces de evaluare a CV-urilor primite de la organizații de profil.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) a schimbat membrii Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării S.A., ca urmare a expirării mandatelor provizorii, potrivit unui comunicat remis vineri de instituţie.
Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor, întrunită în data de 29 martie 2021, a hotărât numirea unor noi membri, pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitate de prelungire, se menţionează în comunicat.
Noii membri ai Consiliului de Administraţie sunt: Dragoş Oancea, Alina Prahoveanu şi Ervin Robert Medves.
Dragoş Oancea are experienţă în domeniul resurselor umane şi este licenţiat în inginerie chimică, Alina Prahoveanu are competenţe în domeniul financiar, audit şi control intern, fiind manager de audit la o reputabilă firmă de audit şi asigurări, realizând şi lucrări de audit financiar pentru societăţi din domeniul minier şi al industriei metalurgice din România şi din alte ţări, iar Ervin Robert Medves este specialist în domeniul exploatărilor miniere şi profesor universitar de geologie şi geofizică, se precizează în comunicat.
Criteriul de selecţie avut în vedere în numirea noilor membri a fost expertiza profesională a candidaţilor, corelată cu nevoile şi strategia de dezvoltare a companiei. Candidaturile celor trei au fost selecţionate din baza de CV-uri primită ca urmare a apelului făcut de MEAT către asociaţiile profesionale sau de ramură.
Raport de activitate la final de mandat
Obiectivele mandatului noilor membri ai Consiliului de Administraţie sunt asigurarea prezentării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, în termenii şi condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, cu luarea în considerare a perspectivelor de dezvoltare pe care le are societatea; urmărirea procedurilor de închidere a exerciţiului financiar 2020, respectiv a asigurării procesului de raportare financiară pentru anul 2020 şi a raportărilor financiare semestriale aferente 2021; promovarea unui proiect de act constitutiv actualizat potrivit ghidului ce va fi înaintat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Fiecare administrator va prezenta la finalul mandatului un Raport de activitate privind modul de îndeplinire a responsabilităţilor şi a gradului de îndeplinire a obiectivelor. Raportul va include şi opinia administratorului în legătură cu posibilităţile de dezvoltare ale societăţii pe linii de afaceri, cu indicarea avantajului competitiv pe care societatea îl prezintă, respectiv opinia referitoare la necesitatea implementării unui plan de restructurare/ reorganizare, conform comunicatului Ministerului Economiei.
Indemnizaţia brută fixă lunară a membrilor Consiliului de Administraţie, stabilită prin Hotărârea AGA numărul 4/28.03.2018, este de 5.596 lei.
Membrii înlocuiţi din Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării sunt: Cătălin Paraschiv, Nicolae Tulici şi Petrică Lucian Rusu.
Ministerul Economiei deţine 51% din acţiunile Societăţii Naţionale a Sării S.A
Ministerul Economiei are ca obiectiv nominalizarea în consiliile de administraţie a companiilor din subordine a unor profesionişti potriviţi provocărilor pe care le întâmpină fiecare companie în parte, în scopul asigurării activităţilor de supraveghere şi conducere administrativă a acestor companii.
Obiectul principal de activitate al companiei este exploatarea, prepararea şi comercializarea sării şi a unor substanţe nemetalifere.
Societatea Naţională a Sării S.A. are un număr de 1507 de angajaţi, iar în anul 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 251,2 milioane lei şi un profit net de repartizat de 11,4 milioane lei.
Sursa: capital.ro