Sunday, December 5, 2021

Curtea Constituțională bulgară a respins recunoașterea „genului” diferit de sexul biologic

Must Read

Termenul „sex” din Constituția Bulgariei ar trebui interpretat doar în sensul său biologic, a decis Curtea Constituțională a acestei țări, oferind o interpretare îndelung așteptată menită să clarifice acest concept și cel de „gen”, relatează Euractiv.

Curtea Constituțională a Bulgariei a precizat de asemenea că statutul legal al persoanelor transgen poate fi reglementat prin schimbări ale legislației dar că instituțiile bulgare nu pot fi obligate să accepte o determinare proprie a sexului de către cetățeni care să fie diferită decât cea biologică.

Dezbaterea legată de sex/gen s-a încins în Bulgaria în urmă cu trei ani după ce partidul de guvernare GERB al fostului premier Boiko Borisov a refuzat să prezinte parlamentului bulgar Convenția de la Istanbul pentru ratificare.

Convenția de la Istanbul introduce standarde de bază pentru protejarea victimelor domestice, în special a femeilor.

- Advertisement -

Însă ea introduce și conceptul de „gen”, pe care Convenția îl privește ca o manifestare socială a sexului.

În textul Convenției termenul este folosit pentru a explica stereotipurile de gen care le oprimă pe femei în societate.

GERB a lansat în 2018 o campanie care a afirmat în mod fals că ratificarea Convenției ar obliga Bulgaria să permită căsătoriile homosexuale și să introducă un al treilea sex în actele de identitate.

Curtea Supremă bulgară a cerut Curții Constituționale să interpreteze termenii de sex/gen în luna martie a acestui an după ce curțile inferioare au dat hotărâri diferite în această privință.

„Constituția nu creează un gen care este independent de sexul biologic”, au subliniat judecătorii constituționali bulgari.

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Lexus a prezentat prima sa maşină pe bază de hidrogen. Vehiculul este adaptat pentru toate tipurile de teren VIDEO

Lexus a dezvăluit joi noul concept de mașină ROV (Recreational Off-Highway Vehicle), un vehicul unic alimentat cu hidrogen, care...
- Advertisement -

More Articles Like This