Monday, April 29, 2024

Vaccinarea persoanelor cu boli autoimune se face când boala nu e în puseu evolutiv. Dr. Radu Țincu: „Să consulte specialistul”

Must Read

Multe dintre persoanele care suferă de boli autoimune nu știu cu certitudine dacă este sigur, medical vorbind, să se vaccineze anti-COVID. Medicul toxicolog Radu Țincu a vorbit despre ce este necesar să știe toți pacienții care suferă de astfel de afecțiuni și care vor să meargă la vaccin, dar nu sunt siguri.

Medicul toxicolog Radu Țincu, a abordat, la Antena3, despre acest subiect.

”Se tem în primul rând pentru că au senzația că vaccinarea le va agrava evoluția bolii autoimune, însă oamenii trebuie să înțeleagă, în primul rând, ce este o boală autoimună. Este o boală în care în organism apar anticorpi împotriva unor structuri ale organismului. Ce face vaccinul? Produce anticorpi împotriva proteinei de suprafață a virusului SARS-coV-2. Deci cele două elemente nu au nicio legătură.

Înainte de vaccin, cei cu boli autoimune trebuie să consulte specialistul
Faptul că dezvoltăm anticorpi împotriva virusului SARS-coV-2 nu poate agrava evoluția bolii autoimune. (…) Există mai multe recomandări internaționale cu privire la siguranța vaccinări persoanelor cu boli autoimune. În schimb, ceea ce se pune în discuție este dacă nu cumva tratamentul imunomodulator, pe care mulți dintre acești pacienți îl primesc, ar putea să afecteze răspunsul imunitar, adică să nu producă o cantitate suficientă de anticorpi care să îi protejeze împotriva SARS-coV-2”, a afirmat medicul.

- Advertisement -

„E nevoie de o discuție cu medicul de specialitate”

Medicul a afirmat că atunci când pacienții care suferă de boli autoimune și nu știu dacă este sigur să se vaccineze, trebuie să discute cu medicul de specialitate, pentru că este posibil, spre exemplu, dacă boala se stabilizează, să aibă o perioadă în care nu primesc imunosupresoare și să poată fi vaccinați.

„Cred că din această perspectivă ar trebui văzută administrarea vaccinului și dacă e posibil să aibă o discuție cu medicul specialist care a recomandat tratamentul imunomodulator, pentru a alege momentul optim în care să își administreze vaccinul, astfel încât efectele să fie maximale. Nu stabilizarea bolii reprezintă indicația, ci mai de grabă tipul de medicamente. Dacă medicul care a prescris aceste medicamente le spune că ele sunt imunosupresoare, adică suprimă imunitatea sistemului imun, asta înseamnă că vaccinarea nu va avea efectul scontat.

(…) E nevoie de o discuție cu medicul de specialitate, pentru că este posibil, spre exemplu, dacă boala se stabilizează, să aibă o perioadă în care nu primesc imunosupresoare și să poată fi vaccinați. Pacienții care s-au vindecat de COVID-19 cu siguranță au imunitate post-COVID, nu există niciun studiu care să ne spună că administrarea de vaccin, după ce s-au vindecat, afectează boala autoimună sau influențează în vreun fel evoluția acesteia. Ei se pot imuniza imediat după ce s-au vindecat de COVID-19 sau pot să mai aștepte o perioadă de timp. Cu cât nivelul de anticorpi după vindecare scade, cu atât răspunsul post-vaccinare este mai slab, deci recomadarea mea este ca acești pacienți care au trecut prin boală este să se imunizeze cât mai curând posibil”, a mai spus dr. Radu Țincu.

Sursa: gandul.info

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Tesla deschide încă un Tesla Center în România, în Cluj Napoca

Producatorul de mașini electrice Tesla continuă să se extindă în Europa cu locații fizice. Următoarea deschidere în România va...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x