Monday, May 23, 2022

De ce intră în recesiune cea mai mare economie a Europei

Must Read

Germania este în pragul recesiunii în această iarnă, deoarece blocajele în lanțul de aprovizionare și un val de noi cazuri de coronavirus afectează economia, notează CNN

Cea mai mare economie a Europei va scădea cu 0,5% în al patrulea trimestru al acestui an, comparativ cu al treilea trimestru din 2021, și va stagna în primele trei luni ale anului 2022, potrivit previziunilor publicate marți de Institutul de Cercetări Economice Ifo din München.

„Blocaje actuale în lanțul de aprovizionare și al patrulea val al pandemiei de COVID-19 încetinesc considerabil economia germană”, a declarat Timo Wollmershäuser, directorul de prognoză economică la Institutul de Cercetări Economice Ifo. Acesta a mai precizat că „recuperarea puternică post-pandemie, care era așteptată inițial pentru 2022, încă nu s-a materializat”.

Estimările institutului München prevăd faptul că economia va începe să crească abia vara viitoare, pe măsură numărul de infectări cu coronavirus va scădea, iar blocajele în lanțurile de aprovizionare vor începe să se diminueze.

- Advertisement -

Cu toate acestea, începutul lent al anului viitor va produce consturi pentru economia germană.Ifo și-a redus previziunile de creștere economică pentru 2022 cu 1,4 puncte procentuale, până la 3,7%.

De asemenea, Institutul din München se așteaptă ca inflația să crească cu 3,1% în acest an și cu 3,3% în 2022, rate care depășesc cu mult ținta Băncii Centrale Europene de 2%. Totodată, economiștii germani nu se așteaptă ca prețurile de consum să revină la normal până în 2023.

Perspectiva dură vine în timp ce țările din întreaga lume se pregătesc pentru un potențial nou val de cazuri de coronavirus cauzate de varianta Omicron, care ar putea adăuga o presiune suplimentară asupra lanțurilor globale de aprovizionare și ar putea forța Băncile Centrale din Europa să regândească planurile de retragere a sprijinului pentru economie.

Săptămâna trecută, Germania a înregistrat cel mai mare număr de decese zilnice din cauza Covid-19 din februarie și până în prezent, în timp ce se autoritățile federale se străduiesc să țină sub control al patrulea val pandemic. La începutul acestei luni, guvernul de la Berlin a impus noi restricții, interzicând persoanelor nevaccinate să aibă acces în mai multe locuri, cu excepția celor esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat marți că o creștere a cazurilor de coronavirus ar încetini recuperarea cererii globale de petrol. Instituția și-a redus previziunile privind cererea de petrol cu ​​aproximativ 100.000 de barili pe zi atât pentru 2021, cât și pentru 2022, spunând că călătoriile aeriene și combustibilul pentru avioane vor fi cele mai afectate.

Prețul țițeiului Brent, referința globală, a scăzut cu aproximativ 10 dolari pe baril de la începutul lunii noiembrie la sub 75 de dolari. Totuși, Agenția Internațională pentru Energie a spus că impactul asupra economiei va fi mai puțin sever decât valurile anterioare pandemice.

„Noile măsuri de izolare puse în aplicare pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2 vor avea probabil un impact mai redus asupra economiei față de valurile anterioare de Covid-19, nu în ultimul rând din cauza campaniilor de vaccinare pe scară largă”, a spus agenția în raportul său lunar pentru luna decembrie.

Notă editorială: O economie intră în recesiune atunci când se contractă timp de două trimestre consecutive.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Modelele de iPhone pe care WhatsApp nu va mai funcționa. Ce trebuie să știe cei afectați de noile reguli

WhatsApp anunţă, printr-un articol postat pe site-ul de suport, că va renunţa peste câteva luni la suportul pentru două dintre...
- Advertisement -

More Articles Like This