Friday, May 27, 2022

Băutura din România pe care Occidentul începe să o caute. E exportată deja în toată lumea

Must Read

O băutură autohtonă începe să capete din ce în ce mai multă popularitate în Europa și chiar mai departe. Seamănă cu sofisticatul coniac franțuzesc, doar că este fabricată în România. Vinarsul, căci despre el este vorba, i-a cucerit pe europeni și a ajuns să se vândă chiar și peste Ocean. O sticlă poate ajunge și la câteva sute de euro, în funcție de vechime și de arome, dar cunoscătorii spun că merită.

Băutura românească pe care Occidentul începe să o caute

Coniacul fin franțuzesc are o versiune românească la fel de fină și aromată. Vinarsul este din ce în ce mai căutat, nu numai în țara noastră, ci și peste hotare. Cu arome de migdale, caramel, fructe sau ciocolată, licoarea a început să se vândă în țări din Europa sau chiar de peste Ocean.

Producătorii din Transilvania spun că strugurii pentru vinars se culeg devreme, când boabele au încă aciditate mare și nu conțin o cantitate mare de zahăr. Este esențial pentru a obține o băutură de calitate superioară. Vinarsul este lăsat la maturat în butoaie de stejar, care potențează aroma. Sunt trei standarde de maturare, care influențează nu doar aroma, ci și prețul: 3 ani, 5 ani și 7 ani.

- Advertisement -

Specialiștii spun că vinarsul trebuie distilat cu arome fine, de vin proaspăt și să aibă o concentrație de alcool ceva mai mare pentru a fi ideal.

Băutura din România pe care Occidentul începe să o caute. E exportată deja în toată lumea
Băutura din România pe care Occidentul începe să o caute. E exportată deja în toată lumea

De ce i-a cucerit vinarsul pe străini

Nu doar aromele și gradul de maturare fac ca această băutură să aibă succes și printre străini și să se vândă în țări precum Germania, Japonia și Statele Unite. O contribuție importantă la succesul vinarsului o are faptul că este o băutură naturală și oamenii încep să se orienteze spre licori obținute din fructe la origine, nu din cereale, așa cum sunt obișnuiți occidentalii.

Pe plan local, au apărut tot mai multe restaurante dedicate acestei băuturi, pentru că amatorii sunt din ce în ce mai mulți. Este o băutură care se bea de obicei la sfârșitul unei mese, pe post de digestiv. Vinarsul se consumă la temperatura camerei sau chiar ușor încălzit.

În 2020, consumul de rachiuri naturale și de coniac a crescut cu 33% comparativ cu 2019, potrivit Institutului Național de Statistică. În același interval, România a importat cu 43% mai multe băuturi spirtoase decât în anul precedent. Prețul unei sticle de vinars pornește de la 30 de euro și poate ajunge la câteva sute sau chiar mii de euro.

Sursa: impact.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

De ce nu mai vor angajații să se întoarcă la birou. “Vor să meargă la muncă doar pentru conectare și socializare”

Sunt tot mai mulți români care vor să lucreze de acasă. 40% dintre ei spun că nu vor să...
- Advertisement -

More Articles Like This