Friday, April 26, 2024

Eticheta vinului: ce informaţii preţioase ascunde. Cum să o citeşti corect: ce înseamnă DOC, CMD sau CMT

Must Read

Mulţi dintre amatorii de vin nu ştiu să descifreze eticheta de pe sticlă. Aceasta dezvăluie informaţii importante despre produs, cum ar fi cantitatea de alcool, soi, ţara de provenienţă sau procesul de fabricaţie.

Eticheta vinului: ce informaţii preţioase ascunde. Cum să o citeşti corect: ce înseamnă DOC, CMD sau CMT. Foarte important este să aflăm şi dacă vinul este cu adevărat unul de calitate și nu unul contrafăcut!

Eticheta vinului: ce informaţii preţioase ascunde. Cum să o citeşti corect: ce înseamnă DOC, CMD sau CMT

Specialiştii susţin că cel puțin jumătate din cantitatea de vin care se produce în România este contrafăcută, de aceea trebuie să fii atentă că vin alegi și ce trebuie să înțelegi de pe eticheta sticlelor de vin. Astfel, poţi afla informații despre producător și anul în care a fost îmbuteliat vinul. Un producător care se respectă menționează anul și alături de acesta poți vedea pe eticheta frontală inițialele DOC, CMD sau CMT.

- Advertisement -

DOC – denumire de origine controlată

CMD – cules la maturitate deplină

CMT – cules la maturitate târzie

Tot aici găsești datele de contact ale producătorului, o descriere a vinului, mențiunea podgoriilor de unde au fost culeși strugurii, precum și procentul de alcool. Pe unele etichete se găsesc inclusiv informații despre existența sau absența sulfiților şi pot fi trecute în procente cantitatea de zahăr din vin sau alte ingrediente importante.

Cantitatea de alcool este un standard internaţional care arată cât la sută alcool există în sticla de vin pe care o cumperi. Procentele pentru această cantitate se învârt între 12,5% şi 14,5%, dar pot ajunge şi la 25% pentru vinurile servite la desert. Cel mai scăzut procent poate ajunge la 9% per volum. Cu cât cantitatea de alcool este mai mare, cu atât se va putea simţi o uşoară căldură a vinului!

Anul indică perioada în care strugurii au fost culeşi. Astfel, un vin considerat vechi şi bun are legătură cu producătorul şi mai ales cu anul în care  strugurii au fost culeşi. Dacă anul nu este trecut pe etichetă înseamnă că este un vin ieftin, ce nu merită să fie băut!

Soiul înseamnă strugurii din care a fost făcut vinul. Este posibil să fi auzit de soiuri precum Pinot Grigio, Chardonnay sau Merlot. Alte denumiri nu sunt chiar atât de familiare, Barbera, Mouvedre sau Gewurztraminer. Ocazional, o etichetă va indica o varietate de struguri folosiţi, fiecare în procente diferite, de tipul „82% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 1% Petit Verdot, 1% Cabernet Franc”. Uneori se menţionează doar că este vin roşu sau vin alb, ceea ce ar însemnă că vinul din interior este tot o combinaţie sau un mix din mai multe tipuri de struguri.

Învechit în butoi pentru a favoriza oxidarea. În general, procesul de învechire în butoi se foloseşte pentru vinurile roşii şi poate da arome de vanilie, pâine prăjită şi ciocolată atunci când sunt folosite butoaie noi din stejar.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x