Bitcoin a început săptămâna trecută slab, ajungând luni la un moment dat sub nivelul de 40.000 de dolari pe platforma eToro. Dar prețul celui mai mare criptoactiv din lume s-a stabilizat de atunci, tranzacționându-se joi la peste 44.000 de dolari, înainte de a se stabiliza în jurul nivelului de 43.000 de dolari în weekend.

Ethereum a avut, de asemenea, un început slab săptămâna trecută, scăzând sub 3.000 de dolari luni, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii septembrie 2021. Criptoactivul și-a revenit totuși într-o oarecare măsură, crescând pentru a se tranzacționa în jurul valorii de 3.300 de dolari până joi și menținându-se în acest interval în weekend, transmite Simon Peters, analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor.

Rio de Janeiro va aloca rezerve pentru criptoactive

- Advertisement -

Primarul unuia dintre cele mai mari orașe din Brazilia a indicat că va începe să dețină rezerve în criptoactive. Primarul, Eduardo Paes, a declarat joi că guvernul orașului va investi 1% din trezoreria sa în criptomonede.

De asemenea, orașul intenționează să ofere contribuabililor reduceri dacă își plătesc facturile fiscale în bitcoin. Secretarul de finanțe, Pedro Paulo, a anunțat că orașul va oferi o reducere de 10% la anumite impozite dacă sunt plătite în bitcoin.

Anunțul a fost făcut în cadrul Săptămânii Inovației de la Rio, la care a participat și un alt pasionat de cripto, primarul orașului Miami, Francis Suarez. Paes intenționează să transforme orașul într-un centru al inovației cripto, urmând să apară și alte inovații fiscale neanunțate încă pentru a încuraja sectorul cripto în regiune.

Comisia Camerei Lorzilor respinge CBDC din Marea Britanie

O comisie de deputați din camera superioară a Parlamentului Regatului Unit, Camera Lorzilor, a respins ideea unui CBDC britanic.

Comisia pentru afaceri economice a analizat monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC) și a constatat că, deși există unele avantaje, ar crea probleme semnificative de stabilitate financiară. De asemenea, comisia a declarat că este preocupată de confidențialitatea utilizatorilor.

Președintele comisiei, Lordul Forsyth de Drumlean, a declarat: „Am luat declarații de la diverși martori și niciunul dintre ei nu a fost în măsură să ne ofere un motiv convingător pentru care Marea Britanie ar avea nevoie de o monedă digitală a băncii centrale. Conceptul pare să prezinte multe riscuri pentru foarte puține recompense. Am ajuns la concluzia că ideea este o soluție în căutarea unei probleme.”

Model testat cu succes în Elveția

Raportul vine însă într-un moment în care alte țări încearcă deja CBDC-uri, unele dintre ele dovedindu-se a fi un succes. Banca Națională a Elveției a anunțat joi că a efectuat un test de succes, în cadrul căruia a decontat tranzacții cu cinci bănci comerciale folosind un CBDC.

Testul a inclus nume importante de bănci de investiții, printre care Credit Suisse, Citigroup, Goldman Sachs, Hypothekarbank Lenzburg și UBS. Testul a demonstrat executarea de plăți instantanee între 100 000 și 5 milioane de franci elvețieni.

Elveția este una dintre cele mai avansate națiuni în ceea ce privește CBDC, „Proiectul Helvetia”, așa cum este cunoscut, fiind pe cale să deschidă calea către o monedă digitală complet funcțională pentru națiunea alpină.

Benoit Coeuré, șeful Centrului de inovare al Băncii Reglementelor Internaționale (BRI), care a participat la acest proces, a declarat: „Am demonstrat că inovația poate fi valorificată pentru a păstra cele mai bune elemente ale sistemului financiar actual, inclusiv decontarea în banii băncii centrale, și, în același timp, pentru a debloca potențiale noi beneficii.”

Sursa: capital.ro