Monday, June 27, 2022

Războiul din Ucraina ucide și fără gloanțe și obuze. ”Când calculăm numărul de victime, să adăugăm și 7.000 de oameni care nu mai au acces la dializă și spital”

Must Read

Mii de pacienți din Ucraina a căror viață depinde de dializă vor fi pe lista finală a victimelor războiului, din cauză că nu mai au acces la asistența medicală de care au nevoie. „Când calculăm numărul de victime, să adăugăm și acești 7.000 de oameni care vor pieri în următoarele zile din cauză că nu au acces la dializă și spital”, spune Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

În Ucraina sunt 7.000 de pacienți care suferă de insuficiență renală și au nevoie de ședințe de dializă care să suplinească funcția rinichilor, fiind persoane cu vârsta medie de 40 de ani. De trei zile, de când armata rusă a atacat Ucraina, acest lucru pare imposibil.

„Toți sunt dializați în centrele de dializă din marile orașe și au nevoie să călătorească dus-întors o dată la trei zile. Pentru a funcționa, aceste centre au nevoie de personal în număr mare, apă în cantitate foarte mare, curent și echipamente medicale. Toate sunt imposibil de realizat în contextul actual. Toți acești 7.000 de pacienți pot supraviețui fără dializă maximum 7 până la 10 zile”, spune conferențiar doctor Ionuț Nistor.

- Advertisement -

Ședințele de dializă fac diferența între viață și moarte pentru pacienții cu insuficiență renală. Prin dializă sunt eliminate toxinele, sărurile și apa în exces, pentru a nu fi acumulată în organism. În situația în care pacienții nu au acces la această procedură medicală, situația este una dramatică.

„Dacă nu reușesc să facă ședințele de dializă, toxinele eliminate de rinichi – sau în situația aceasta de aparatul de dializă – se acumulează și pacienții se simt din ce în ce mai rău, până la intrarea pacientului în comă sau complicații cardiovasculare care pot duce la oprirea cordului”, a explicat medicul ieșean.

Pacienții dializați au nevoie de ședințe de dializă de trei ori pe săptămână, durata unei ședințe fiind de patru ore.

Sursa: gandul.info

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Serbia critică decizia UE privind Ucraina: ‘A sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație’

Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a...
- Advertisement -

More Articles Like This