Friday, April 26, 2024

Top 5 dictatori ruși din ultimii 100 de ani: Oamenii care au condus țara cu o mână de fier VIDEO

Must Read

Mai mulți analiști geopolitici susțin că Rusia, formată în anul 1991 după prăbușirea Uniunii Sovietice, nu a cunoscut încă democrația în adevărata sa formă. Printre cei mai mari dictatori ruși din ultimul secol se numără Iosif Stalin și Leonid Breznev, dar și actualul președinte Vladimir Putin, care a primit acest apelativ de la Joe Biden și Boris Johnson.

Primul președinte al Federației Ruse, Boris Elțin, a încercat să îndrepte țara spre a deveni o democrație înfloritoare, dar reformele sale au fost criticate, ca fiind ”prea moderate”. Cu toate astea, el a reușit să facă tranziția Rusiei spre o societate multipartidă, potrivit CNBC TV.

Dar, odată ce Vladimir Putin a preluat funcția de prim-ministru și apoi a devenit președinte al Rusiei în 2000, țara a revenit la un ”stat autoritar”.

Din cele mai vechi timpuri, teama de o invazie externă și o subversiune internă din cauza frontierelor lungi ale țării i-a condus pe ruși spre niște lideri puternici. Statul are o o idee veche de susținere a regimurilor care oferă securitate împotriva atacurilor externe cu prețul democrației.

- Advertisement -

Vă prezentăm mai jos Top 5 dictatori și conducători care au cârmuit țara cu o mână de fier, de-a lungul ultimilor 100 de ani.

Vladimir Ilici Ulianov (Lenin)

Mai cunoscut sub pseudonimul Lenin, Ulianov a fost primul șef al guvernului Rusiei Sovietice din 1917 și al Uniunii Sovietice din 1922 și până în 1924. Sub conducerea sa, țara a devenit un stat socialist cu partid unic.

Ideologia sa politică – lenininsmul – a propus instaurarea dictaturii proletariatului condus de un partid revoluționar de avangardă. În timp ce oamenii dintr-o anumită școală de gândire îl consideră un campion al socialismului și al clasei muncitoare, cealaltă parte a lumii îl acuză că a instituit o dictatură totală, a ordonat crime în masă și a simplificat represiunea politică.

Iosif Vassarionovici Stalin

El a fost numit secretar general al partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922. Apoi, după moartea lui Lenin în 1924, Stalin a început să guverneze țara ca parte a unei conduceri colective.

Cu toate astea, Stalin și-a consolidat puterea pentru a deveni dictatorul Uniunii Sovietice în anii ’30. El a făcut din URSS o economie comandată centralizat. Între 1934 și 1939, a închis și executat cel puțin 7 milioane de oameni. A condus Uniunea Sovietică până la moartea sa din 1953.

Leonid Ilici Brejnev

Mandatul său de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a durat 18 ani (1964-1982), al doilea ca durată după Stalin. El a servit ca general-maior în Armata roșie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Brejnev a fost printre cei care au jucat un rol esențial în instituirea ”marii epurări” din timpul regimului Stalin. După ce a ajuns în vârf în 1964, a condus și el țara cu o mână de fier.

A pus capăt reformelor de liberalizare ale lui Hrușciov și a restrâns libertatea culturală. Sub conducerea lui, KGB-ul, Serviciul Secret al Uniunii Sovietice, a primit cale liberă pentru a se asigura că nu există opoziție împotriva lui. Dar sănătatea sa s-a deteriorat după 1975, iar în 1982 a murit.

Yuri Vladimirovici Andropov

După moartea lui Breznev, Andropov a fost numit secretar general al Partidului Comunist al URSS. A condus țara doar doi ani de zile, până în 1984 când a murit din cauza unor insuficiențe renale.

Dar mandatul său a fost martor la mai multe evenimente, inclusiv suprimarea opoziției, care i-au cimentat imaginea de om puternic.

Vladimir Vladimirovici Putin

Putin a deținut funcția de președinte al Rusiei între 2000 și 2008, iar între 2008 și 2012 a fost prim-ministru. Apoi, a revenit în fruntea Krelinului, până astăzi. În 2020, el a schimbat Constituția țării pentru a putea rămâne la putere până în 2036.

El ar putea deveni cel mai longeviv conducător din istoria modernă a Rusiei. Putin a folosit puterea și legile țării pentru a-și pedepsi oponenții. Sub regimul său, încălcările drepturilor omului de către statul rus reprezintă un sfert din toate cazurile de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În 2017, Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al Statelor Unite l-a catalogat pe Putin drept ”dictator”, iar recent același Biden, devenit președinte în 2021, a repetat apelativul. La fel cum a făcut-o și Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x