Monday, June 24, 2024

Banca Mondială anunță că șocul economic global provocat de războiul dintre Rusia și Ucraina va menține cel puțin trei ani prețuri mari la alimente și combustibili, precum și riscul de recesiune.

Must Read

În primul său raport cuprinzător asupra impactului economic al războiului, Banca Mondială declară că lumea se confruntă cu cel mai mare șoc al prețurilor de după criza anilor 1970. Acesta este agravat de restricțiile în comerțul cu alimente, combustibil și îngrășăminte care exacerbează presiunile inflaționiste deja ridicate în întreaga lume.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale și îngrășăminte din lume și al doilea cel mai mare exportator de țiței. Împreună cu Ucraina, reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu, 19% din exporturile de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui. Producția și exportul acestor mărfuri au fost întrerupte parțial de la invazia Rusiei în Ucraina.

Drept urmare, Banca Mondială se așteaptă ca prețurile energiei să crească cu peste 50% în 2022, dar anticipează o scădere în 2023 și 2024, în timp ce prețurile produselor non-energetice vor avea anul acesta o creștere medie de 20%.

Ulterior, Banca Mondială anticipează scăderi moderate de prețuri, urmând ca acestea să rămână mult peste mediile ultimilor ani.

- Advertisement -

“În cazul unui război prelungit sau al unor sancțiuni suplimentare (occidentale) asupra Rusiei, prețurile ar putea fi chiar mai mari și mai volatile decât se prevede în prezent”, se arată în comunicatul BM.

În același timp, instituția financiară încurajează țările să facă tot posibilul pentru a stimula creșterea economiei, dar avertizează că reducerile de taxe tind să exacerbeze deficitele de aprovizionare și să crească și mai mult prețurile. Spune că sunt de preferat programe țintite, așa cum ar fi subvenționarea celor de alimentație școlară, precum și stimularea ocupării grupurilor defavorizate.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Elon Musk are inca un copil, in total are 12 copii: „Cea mai mare amenintare la adresa civilizatiei este scaderea natalitatii”

Elon Musk are inca un copil, mama fiind o directoare de la una dintre companiile sale, Shivon Zilis. Directorul...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x