Ward consideră că, în cazul războiului din Ucraina, China „joacă la ambele capete” și „încearcă să păstreze aparența unui partener bun” pentru partenerii săi comerciali europeni, fiind, în același timp, un „susținător fervent al Moscovei”, scrie Americanmilitarynews.

În interviul pentru Fox Business, Ward a amintit discuțiile recente între diplomații chinezi și ucraineni, menționând că o componentă majoră a strategiei pe termen lung a Chinei este să colaboreze din ce în ce mai mult cu Rusia.

El spune că aceasta este o piesă centrală a modului în care China se pregătește de un potențial război cu alte țări asiatice sau cu SUA.

China se pregătește de război cu Statele Unite și Asia

- Advertisement -

„China se pregătește de război cu Statele Unite și Asia. Iar dacă se va întâmpla asta, vrea să aibă Rusia ca partener”, a spus Ward.

„Aceasta este o idee comună a celor două state de a anula ordinea mondială condusă de SUA. Sunt capabile să lucreze împreună, construind o relație militară și cu acea relație economică subiacentă în care China are o mare influență asupra Rusiei, dar ideologii comune”, afirmă expertul

După ce forțele ruse au atacat Ucraina, China a refuzat să numească acțiunile militare ale Rusiei „invazie” și a dat vina pe SUA pentru conflict.

Un jurnalist de la agenția de stat Xinhua a comentat că „Beijingul trebuie să sprijine Rusia emoțional și moral, dar se abține să calce pe bătături SUA și ale UE”.

„În viitor, China va avea nevoie și de înțelegerea și sprijinul Rusiei atunci când se va confrunta cu America pentru a rezolva problema Taiwanului odată pentru totdeauna”, a comentat acesta.

Ward crede că„Beijing-ul reciclează propaganda Moscovei, fiind pe aceeași lungime de undă când contestă supremația SUA. Beijingul nu va renunța la asta pentru că are nevoie de Rusia pentru a-și îndeplini obiectivele geopolitice mai largi.”

Pe lângă sprijinirea morală a Rusiei, China ar fi discutat cu Rusia despre completarea proviziilor militare epuizate și un sprijin economic.

Dar SUA au avertizat că vor exista „consecinţe” pentru China dacă va oferi ajutor Rusiei, subliniind totodată că Beijingul „poate face mai mult decât orice altă ţară” pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comentariu la informaţiile apărute în presă potrivit cărora Moscova ar fi solicitat ajutor Beijingului.

Sursa: capital.ro