Monday, August 8, 2022

Putin dă peste cap planurile occidentului. Rusia câştigă războiul economic, iar Rusia nu-şi va retrage trupele din Ucraina

Must Read

O analiză publicată în prestigioasa publicaţie The Guardian chiar de şeful secţiei economice a ziarului arată că liderii occidentali ar putea să fi greşit calculele care le arătau că pot izola economic Rusia şi astfel Putin ar fi obligat să încheie războiul din Ucraina.

Jurnalistul britanic Larry Elliot susţine că, cel puţin până în momentul de faţă, sancţiunile impuse Moscovei de către SUA, UE şi aliaţii lor au avut un efect invers celui scontat, făcând ca economia Rusiei să prospere, astfel că Putin nu are niciun motiv să îşi retragă trupele din Ucraina.

Când Uniunea Europeană a anunțat interdicția parțială asupra importurilor de petrol din Rusia, costul petrolului brut pe piețele globale a crescut. Astfel, Kremlinul a obținut o altă oportunitate financiară. Rușilor le este ușor să găsească piețe alternative pentru energie. Un scurt exemplu ar fi că exporturile de petrol și gaze către China, în aprilie, au crescut cu peste 50%.Decizia europenilor de a limita dependența energetică de Rusia oferă, în mod paradoxal, un ajutor nesperat pentru regimul lui Putin, mai notează jurnalistul britanic.

- Advertisement -

Concret, în urma balanței comerciale favorabile, rubla s-a întărit. În plus, Kremlinul poate să negocieze cu statele și entitățile dispuse să ocolească sancțiunile occidentale. Dar toate acestea nu înseamnă că sancțiunile nu creează probleme pentru Rusia. FMI estimează că economia acestei țări va scădea cu 8.5% în acest an, pe măsură ce importurile din Occident se vor prăbuși.

În timp ce economiile occidentale se confruntă cu creșteri minime sau chiar inexistente, în țările cu economii mai puțin dezvoltate, problemele financiare din ultimele luni nu se vor traduce doar într-o stagnație, ci chiar într-o luptă pentru asigurarea nevoilor de bază. Estimările directorului Programului Alimentar Mondial al ONU arată că cel puțin 44 de milioane de persoane sunt în pragul foametei.

Sancţiunile au dus la creșterea exporturilor de gaze și petrol din Rusia, situație care a asigurat finanțarea necesară pentru război. În primele patru luni din 2022, Rusia a înregistrat un surplus comercial de 96 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, scrie The Guardian.

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Telemeaua de Ibăneşti cucereşte America | Imagini în premieră din fabrica din Mureş

Telemeaua de Ibănești cucerește America. Producătorul din Mureș lucrează la un brand comun cu o companie de peste Ocean.  Produsele...
- Advertisement -

More Articles Like This