Tuesday, March 19, 2024

SUA. Curtea Supremă anulează dreptul constituțional al femeilor de a face întrerupere de sarcină. Astfel, în lipsa unei inițiative în Congres, fiecare stat în parte va putea interzice sau limita avorturile.

Must Read

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat, printr-un vot de 6 la 3, o hotărâre pe care a pronunțat-o în 1973 în cazul cunoscut ca “Roe versus Wade”, în baza careia a fost garantat dreptul constituțional la avort în primele două trimestre de sarcină.

”Este timpul să ținem cont de Constituție și să întoarcem problema avortului la reprezentanții aleși de popor”, subliniază cei șase judecători conservatori. Judecătorii liberali au redactat în paralel o opinie separată: ”Cu tristețe – pentru această Curte, dar mai mult, pentru multe milioane de femei americane care au pierdut astăzi o protecție constituțională fundamentală – noi ne delimităm de această decizie”.

Potrivit unei cercetări realizate de Planned Parenthood, o organizație care oferă servicii de asistență medicală pentru femeile care vor să facă întrerupere de sarcină, decizia de astăzi afectează 36 de milioane de femei aflate la vârsta la care pot face copii. Vicepreședintele Kamala Harris s-a întâlnit deja cu șapte procurori generali din state democrate, pentru a discuta despre demersurile care pot fi făcute pentru a apăra dreptul la avort.

Decizia Curții, intens așteptată în ultimele două luni, lasă acum spațiul pentru fiecare stat american să își stabilească propriile reglementări în materie de întrerupere de sarcină, după cum explică jurnaliștii de la CNBC, care notează că aproape jumătate dintre state își vor schimba legislația în acest domeniu. Totuși, Congresul poate adopta legi care să anuleze decizia Curții Supreme, însă specialiștii se așteaptă ca acesta să fie un proces de lungă durată.

- Advertisement -

Advertisement
Cazul a intrat în atenția opiniei publice la începutul lunii mai, când un draft al hotărârii pronunțate astăzi a apărut în presă. Reprezentanții instanței i-au confirmat atunci autenticitatea, iar președintele Joe Biden a intervenit și a făcut apel la cetățeni ”să apere la urne acest drept fundamental”. Scurgerea în presă a informațiilor a stârnit un val de proteste.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x