Friday, April 26, 2024

Rusia anunță că a căzut curentul la Zaporojie și că au fost activate sistemele de siguranță ale centralei nucleare

Must Read

Sistemele de siguranță ale centralei nucleare Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, au fost activate joi, după ce au fost semnalate întreruperi ale furnizării de electricitate pe zone întinse din teritoriul controlat de trupele ruse.

Informația este transmisă de agenția rusă RIA, citată de Reuters.

Astfel, întreruperi de curent au survenit în zone din regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson, ambele ocupate parțial de trupele ruse în urma invaziei începute în februarie, arară sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a susținut, joi, că artileria ucraineană a lovit zona centralei nucleare “de șapte ori în ultima zi, cu arme de mare calibru”.

- Advertisement -

Potrivit oficialului rus, aceste bombardamente au fost lansate de pe poziții ale trupelor ucrainene situate pe malul drept al râului Nipru, pe partea opusă centralei.

Kievul și Moscova se acuză reciproc, de trei săptămâni, de atacuri asupra acestui obiectiv energetic, stârnind temeri față de un posibil nou incident nuclear precum cel de la Cernobîl.

AIEA anunță un “acord de principiu” cu Moscova pentru o vizită la centrala nucleară

Adresându-se joi Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a adus lumea “în pragul unei catastrofe radioactive”, după ce a transformat centrala Zaporojie într-un câmp de luptă.

În paralel, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Franța negociază cu Rusia o vizită a inspectorilor ONU la centrală.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat, joi, că există un acord de principiu cu Ucraina și Rusia pentru ca această agenție să efectueze o inspecție la centrala Zaporojie, iar acest eveniment ar putea avea loc în zilele următoare.

“Acordul de principiu există. În prezent, lucrăm la detalii”, a declarat Grossi la postul TV France 24.

Oficialul a precizat că “au fost îndoieli și obiecții politice din partea ambelor părți”, dar nu există niciun blocaj.

“Cred că suntem foarte aproape ca ambele părți să accepte vizita. Nu putem risca să avem, pe lângă drama războiului, și un accident nuclear”, a anticipat directorul general al AIEA.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x