Preşedintele american ar putea trimite trupe americane într-o operaţiune de eliberare a teritoriilor ucrainene de sub ocupaţia rusească, susţine fost consilier al şefului Pentagonului, Douglas MacGregor.

Statele Unite s-ar pregăti să trimită militari

„Preşedintele american Joe Biden ar putea trimite trupe americane în Ucraina pentru a opri războiul cu Rusia. Conform observaţiilor mele, acum Statele Unite se pregătesc în mod activ să trimită militari în Ucraina.

Preşedintele poate face acest lucru fără consimţământul Congresului, folosindu-se de lacunele din sistemul legislativ. Cred că este o decizie foarte periculoasă şi necugetată, dar totul se îndreaptă spre ea”, a declarat colonelul în retragere al armatei americane şi fost consilier al şefului Pentagonului, Douglas MacGregor pe canalul Харьков LIVE de pe Telegram, potrivit Mediafax.

- Advertisement -

Douglas Abbott Macgregor este un colonel şi oficial guvernamental pensionar al armatei americane, precum şi autor, consultant şi comentator de televiziune.

În 2020, preşedintele Donald Trump l-a propus pe Macgregor drept ambasador în Germania, dar Senatul a blocat nominalizarea. La 11 noiembrie 2020, un purtător de cuvânt al Pentagonului a anunţat că Macgregor a fost angajat pentru a servi drept consilier principal al secretarului interimar al Apărării, post pe care l-a deţinut timp de mai puţin de trei luni.

În 2004, Macgregor a declarat că a sprijinit cu fermitate războiul împotriva Irakului şi a regretat că SUA nu au răsturnat regimul lui Saddam Hussein încă din timpul războiului din Golf în 1991.

Dar în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, Macgregor a apărut pe reţeaua de televiziune rusească RT, cerând anexarea Donbasului şi a spus că locuitorii regiunii „sunt de fapt ruşi, nu ucraineni”. Şi-a exprimat şi opoziţia faţă de intervenţia SUA în războiul din Kosovo.

Douglas MacGregor, susținător al acțiunilor Rusiei

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Macgregor a apărut în trei emisiuni Fox News pentru a vorbi în sprijinul acţiunilor Rusiei. Televiziunea de stat rusă a difuzat fragmente din apariţiile lui Macgregor, care includeau o caracterizare a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept o „marionetă”, că forţele ruse au fost „prea blânde” în primele zile ale invaziei şi că preşedintele rus Vladimir Putin era „demonizat” de către Statele Unite şi NATO.

În prezent, trupe ale armatei americane şi Divizia 101 Aeropurtată se află la baza militară Mihail Kogălniceanu. Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfăşurată în Europa pentru prima dată după aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi NATO.

Unitatea de infanterie uşoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să se desfăşoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă, scrie CBS News.Într-o operaţiune ofensivă pentru eliberarea teritoriilor ucrainene, Divizia 101 Aeropurtată ar urma să debarce în peninsula Crimeea.

Sursa: capital.ro