Saturday, May 25, 2024

Granturi de 1.000 de euro pentru tinerii care vor să investească la BVB. MIPE vrea să dezvolte un nou proiect cu bani din PNRR

Must Read

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europe (MIPE) ar putea finanța cu granturi de câte 1.000 de euro 20.000 de tineri care doresc să investească timp de 4 ani la bursă.

Banii rămași din bugetul de 35 de milioane de euro alocați din PNRR companiilor care doresc să se listeze la Bursa de Valori București, prin programul „Listarea la bursă a întreprinderilor” ar putea fi folosiți pentru tinerii care doresc să investească pe bursa locală, a declarat Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europe (MIPE), în cadrul unui eveniment DC News.

Potrivit acesteia, în proiect ar putea fi incluși aproximativ 20.000 de tineri care au deja cunoștințe despre bursă și care ar putea accesa granturi în valoare de 1.000 de euro, pe care să îi investească timp de 4 ani.

„Nu credem că vom folosi acești 35 de milioane de euro, pentru că nu avem cum. De aceea, am vrea să facem un proiect combinat care să aibă o parte educațională în acest domeniu, respectiv să ajutăm în jur de 20.000 de tineri să fie investitori la bursă.

- Advertisement -

Ne-am gândit – e un gând care se poate modifica după consultări și după ce planificăm efectiv această măsură – să le oferim 1.000 de euro ca un grant, dacă ei investesc 1.000 de euro la bursă. Trebuie să stea 4 ani- deci 250 de euro pe an, dar partea de educație, de training, trebuie să preceadă. Altfel, ei se vor juca la bursă și nu vom avea rezultatele dorite”, a declarat secretarul de stat.

Amintim că în perioada 6 martie-6 aprile, cu posibilitatea de prelungire a perioadei, companiile antreprenoriale românești, inclusiv IMM-uri, pot depune proiecte pentru a primi granturi în cadrul apelului de proiecte ”Listarea la bursă a întreprinderilor” din cadrul Pilonului III, Componenta C9 (Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare), Investiția I3 (Scheme de ajutor pentru sectorul privat), Măsura 2 (Schemă de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă).

În total sunt disponibili 35 de milioane de euro, pentru aproximativ 280 de companii, care pot accesa fonduri nerambursabile pentru a-și acoperi 70% din cheltuielile eligibile legate de emiterea de acțiuni noi în conformitate cu condițiile Bursei de Valori București.

Banii se vor acorda conform principiului primul venit, primul servit, pentru acoperirea cheltuielilor cu:

  • consultanță juridică,
  • tarife ale instituțiilor pieței,
  • servicii de audit financiar și consultanță fiscală,
  • consultanță și intermediere a ofertei publice sau plasamentului privat,
  • consultanță pentru raportul de sustenabilitate și rating ESG,
  • adaptarea întreprinderii la cerințele guvernanță corporativă, standarde de raportare ESG și relații cu investitorii necesare menținerii pe piața de capital.

Valoarea maximă eligibilă a asistenței financiare nerambursabile este de 25.000 euro (fără TVA) pentru proiectele care vizează listarea unei oferte publice inițiale primare prin Sistemul Multilateral de Tranzacționare administrat de Bursa de Valori București și de 200.000 euro (fără TVA) pentru proiectele care vizează listarea unei oferte publice inițiale primare pe Piața Reglementată administrată de Bursei de Valori București.

Beneficiari eligibili sunt întreprinderile înființate în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu capital majoritar privat, cu sediul social în România.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x