Tuesday, March 19, 2024

Un judecător a folosit ChatGPT pentru a da un verdict. Cazul a stârnit controverse

Must Read

Un judecător din Columbia a stârnit controverse după ce a anunțat că a folosit softul de inteligență artificială ChatGPT pentru a da un verdict în cazul unui copil diagnosticat cu autism.

”Acest lucru deschide perspective imense, astăzi poate fi ChatGPT, însă în trei luni ar putea fi orice altă alternativă pentru a facilita redactarea textelor juridice pe care judecătorul se poate baza. Totuşi, scopul nu este înlocuirea judecătorilor”, a declarat judecătorul Juan Manuel Padilla, la un post de radio local, potrivit AFP, citat de Știrile TVR.

Într-o hotărâre judecătorească din 30 ianuarie, el s-a pronunţat cu privire la cererea unei mame ca fiul ei autist să fie scutit de plata consultaţiilor medicale, a tratamentelor şi a transportului la spitale, deoarece familia nu avea resursele financiare necesare pentru a le putea plăti.

Judecătorul Padilla s-a pronunţat în favoarea copilului şi a precizat în hotărârea sa că a chestionat chatbot-ul ChatGPT pentru a lua decizia.

- Advertisement -

“Este minorul autist scutit de la plata unei contribuţii personale pentru terapiile sale?”, a întrebat judecătorul.

”Da, este corect. Conform legislaţiei actuale din Columbia, minorii care au fost diagnosticaţi cu autism sunt scutiţi de la plata unei contribuţii personale pentru terapiile lor”, a răspuns softul.

Potrivit acestuia, ChatGPT face acum ceea ce era în trecut era asigurat de “o secretară”, “într-un mod organizat, simplu şi structurat”, ceea ce “ar putea îmbunătăţi timpii de răspuns în sectorul judiciar”.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x