Saturday, April 27, 2024

Israel bombardează o tabăra de refugiați din Gaza (REUTERS)

Must Read
  • Tone de explozibili aerieni au lovit tabăra de refugiați Jabalia din nordul urbanizat al Fâșiei Gaza, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății
  • Șeful ONU solicită un comportament proporțional din partea părților aflate în război, spunând că dreptul umanitar are “reguli clare care nu pot fi ignorate”
  • Nordul Fâșiei Gaza a curățat cât mai mulți civili posibil pentru a continua campania militară a Israelului, spune consilierul pentru securitate națională
  • Hanegbi spune că “va veni rândul central și sudic al Fâșiei Gaza, aceasta este o bătălie lungă”

GAZA/IERUSALIM, 31 oct (Reuters) – Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că cel puțin 50 de palestinieni au fost uciși când atacurile aeriene israeliene au lovit marți o tabără de refugiați dens populată din nordul Fâșiei Gaza, în timp ce forțele terestre israeliene se luptau cu bărbați înarmați Hamas aflați într-o rețea extinsă de tuneluri.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile internaționale pentru oprirea luptelor pentru a permite livrarea de ajutoare de urgență civililor care suferă de penurie critică de alimente, medicamente, apă potabilă și combustibil.

ONU și alți oficiali umanitari au declarat că civilii din Gaza au fost înghițiți de o catastrofă de sănătate publică, spitalele luptându-se să trateze victimele bulgărelui de zăpadă în timp ce aprovizionarea cu energie electrică se diminuează.

Oficialii de la spitalul indonezian din Gaza au declarat că peste 50 de palestinieni au fost uciși și 150 răniți când tone de explozibili aerieni au lovit locuințe rezidențiale din inima taberei de refugiați Jabalia din nordul urbanizat al Fâșiei Gaza.

- Advertisement -

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene. Acesta a acuzat Hamas că folosește clădiri civile ca acoperire pentru luptători, comandanți și arme, acuzații pe care grupul le neagă.

Imaginile obținute de Reuters au arătat o serie de distrugeri, cu cratere adânci de bombe și locuințe de ciment eviscerate, cu mai multe etaje, în timp ce oamenii săpau prin mormane de moloz cu mâinile în căutarea celor dragi, morți sau vii.

Medicii au așezat morții înfășați în pânză albă într-o coadă lungă în afara spitalului, situat în orașul adiacent Beit Lahiya, în timp ce răniții, inclusiv copiii plângând, au fost duși de urgență înăuntru pentru tratament în mijlocul scenelor de pandemoniu.

O declarație a Hamas a declarat că există 400 de morți și răniți în Jabalia, care se află la periferia orașului Gaza, în principala zonă terestră nordică de luptă între militanții Hamas și trupele și tancurile israeliene. Jabalia găzduiește familii de refugiați din războaiele cu Israelul care datează din 1948.

Reuters nu a putut verifica în mod independent cifrele raportate ale victimelor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut din nou apel marți la protecția civililor prinși în conflict, subliniind necesitatea unui comportament proporțional și a precauției din partea tuturor părților.

“Dreptul internațional umanitar stabilește reguli clare care nu pot fi ignorate. Nu este un meniu à la carte și nu poate fi aplicat selectiv”, a spus Guterres într-un comunicat.

TUNELURILE DIN EPICENTRUL RĂZBOIULUI

Tunelurile de sub enclava înghesuită sunt un obiectiv principal pentru Israel, deoarece extinde o ofensivă terestră veche de patru zile – după trei săptămâni de bombardamente aeriene – în Gaza din nord pentru a lovi Hamas ca represalii pentru atacul surpriză mortal al grupului islamist în sudul Israelului pe 7 octombrie.

Unii dintre cei 240 de ostatici despre care Israelul spune că au fost capturați de Hamas în acea zi se crede că sunt ținuți în complexul de tuneluri, ceea ce reprezintă o complicație suplimentară pentru israelieni, pe lângă dificultățile de luptă într-un cadru urban.

Într-o actualizare, armata israeliană a declarat că forța sa a lovit aproximativ 300 de ținte în ultima zi, inclusiv posturi de lansare a rachetelor antitanc și rachete sub puțurile tunelurilor, precum și complexe militare subterane ale Hamas.

Militanții au răspuns cu rachete antitanc și focuri de mitralieră, a spus acesta. Un număr de militanți au fost uciși, a spus acesta, fără a specifica un număr

Hamas a declarat într-o declarație că luptătorii săi sunt angajați în lupte aprige cu forțele terestre israeliene, care suferă pierderi. “Ocupația își împinge soldații în mândra Gaza, care va fi întotdeauna cimitirul invadatorilor”, a spus Hamas.

Doi soldați israelieni au fost uciși în luptele din nordul Fâșiei Gaza, a declarat marți armata, fără a spune când.

Armata israeliană a cerut în mod repetat civililor să evacueze nordul Fâșiei Gaza spre sud pentru a evita principalul obiectiv al atacului său blindat. Sute de mii au plecat, dar mulți au rămas, spun rezidenții, de teama strămutării permanente și a bombardamentelor israeliene mortale care au lovit și sudul.

“Nordul este în acest moment, cel puțin sperăm, cât mai curat posibil de non-combatanți, deoarece acesta este obiectivul pe care ni l-am stabilit, să știm cum să ne ocupăm în primul rând de teroriști și să nu facem rău non-combatanților”, a declarat consilierul israelian pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, într-un briefing televizat la Ierusalim.

“Dar va veni rândul sudului, va veni rândul centrului… După cum am menționat, aceasta este o bătălie lungă”, a spus Hanegbi.

Autoritățile sanitare din Gaza spun că 8.525 de persoane, inclusiv 3.542 de copii, au fost ucise în atacurile israeliene începând cu 7 octombrie. Oficialii ONU spun că mai mult de 1,4 milioane din populația civilă din Gaza, de aproximativ 2,3 milioane, au rămas fără adăpost.

Aproximativ 1.400 de persoane, în principal civili, au fost ucise în asaltul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, spune Israelul.

Reuters nu a putut verifica în mod independent numărul victimelor.

Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat că militanții s-au ciocnit marți dimineața cu forțele israeliene care au invadat sudul Fâșiei Gaza, lovind patru vehicule israeliene cu rachete.

Ulterior, luptătorii au atacat vehiculele blindate israeliene care pătrundeau în zona centrală Jur al-Dik din Gaza și au distrus trei dintre ele cu obuze al-Yassin de 105 mm, înainte de a se retrage în siguranță pentru a evita un baraj israelian de mortiere.

Armata israeliană nu a comentat imediat conturile Hamas.

O PICĂTURĂ GOALĂ DE AJUTOR UMANITAR

Mult mai puține camioane de ajutor umanitar decât este necesar au ajuns în enclava asediată, au declarat oficialii ONU. Camioane cu ajutoare au intrat în Gaza din Egipt în ultima săptămână prin Rafah, principalul punct de trecere care nu se învecinează cu Israelul.

Dar distribuirea ajutorului în Gaza este împiedicată de lipsa combustibilului – despre care Israelul spune că ar putea fi folosit de Hamas pentru a purta război – prin jefuirea magazinelor, sufocarea străzilor cu moloz de la bombardamentele israeliene și prin strămutarea civililor.

Sirenele de raid aerian au sunat marți în zona stațiunii Eilat , la Marea Roșie, din sudul îndepărtat al Israelului, iar armata israeliană a declarat că a doborât o “țintă aeriană” care se apropia.

La peste 1.000 de mile sud de Gaza, rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au declarat că au lansat un “număr mare” de rachete balistice și drone către Israel în sprijinul militanților palestinieni, a treia lor operațiune vizând Israelul.

Declarația lor a confirmat spectrul tot mai larg al revărsării conflictului din Gaza, care a deranjat statele, inclusiv cel mai mare exportator de petrol din lume, Arabia Saudită.

Reportaje de Nidal al-Mughrabi, Yomna Ehab, Ali Swafta, James Mackenzie, Henriette Chacar, Dan Williams, Emma Farge și Jonathan Landay; Scenariu de Steven Coates, Nick Macfie și Mark Heinrich; Montaj de Simon Cameron-Moore, Angus MacSwan și Gareth Jones

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x