Monday, July 22, 2024

De ce sunt evreii atat de bogati si de destepti?

Must Read

Am petrecut câţiva ani în Israel – pentru un stagiu, în câteva spitale de acolo – şi mi-a venit ideea de a face o cercetare: „De ce sunt evreii atât de inteligenţi?

Este evident faptul că evreii sunt mai avansaţi în multe aspecte ale vieţii, cum ar fi ingineria, muzica, ştiinţa şi, mai ales, în mediul de afaceri – aproape 70% din comerţul mondial este deţinut de evrei, de la cosmetice, modă, produse alimentare, hoteluri, industria filmului (Hollywood şi altele) etc, până la armament. Este aceasta o coincidenţă sau ceva obţinut în mod conştient?

Cercetarea a durat aproximativ opt ani, timp în care am adunat informaţii într-un mod cât mai exact posibil, despre alimentaţia evreilor, cultură, religie, pregătirea iniţială a sarcinii etc, pentru a le compara cu obiceiurile altor naţii.

Citeste si: Cine conduce lumea ? Piramida puterii si Noua Ordine Mondiala

Să începem cu pregătirea iniţială a sarcinii. În Israel, primul lucru pe care l-am observat este că mama însărcinată cântă mereu cântece religioase şi urmăreşte să rezolve cât mai des probleme de matematică împreună cu soţul.

- Advertisement -

Am fost foarte surprins să văd că viitoarea mamă purta mereu cărţi de matematică şi, uneori, chiar mă ajuta în rezolvarea unor probleme. La întrebarea „Faci asta  pentru copilul din tine?”, ea mi-a răspuns: „Da, pentru a instrui copilul încă din burtă, numai aşa va putea fi un geniu mai târziu”.

Un alt lucru pe care l-am observat este atenţia acordată alimentaţiei. Viitoarei mame îi place să mănânce migdale şi curmale cu lapte, salate amestecate cu migdale şi alte fructe cu o coajă lemnoasă, cum ar fi nucile. Pentru masa de prânz – pâine, legume şi alge. În credinţa lor, carnea de animal şi peştele nu vor da niciun beneficiu pentru trupul nostru.

De asemenea, ei mănâncă întotdeauna, înainte de masa principală, fructe. În convingerea lor, dacă mănânci mai întâi felurile principale (cu pâine sau orez), apoi fructele, te vei simţi somnoros şi îţi va fi greu să înţelegi orice lecţie care ţi se va preda la şcoală. Modul de alimentaţie a copilului este întotdeauna sub îndrumarea părinţilor: în primul rând se consumă salata de fructe cu migdale.

În Israel, fumatul este tabu. În cazul în care sunteţi invitatul lor, nu încercaţi să aprindeţi o ţigară în casă, vă vor cere politicos să mergeţi afară pentru a fuma. Potrivit oamenilor de ştiinţă israelieni, nicotina distruge celulele din creier şi afectează genele şi ADN-ul, lucru ce poate avea ca efect apariţia unui idiot. Deci, fumători, vă rugăm să luaţi notă! (În mod paradoxal, cel mai mare producător de ţigări este un evreu… Philip Morris Klutznick.)

Citeste si: Adevarata istorie a Romaniei … un secret la nivel mondial

Din ceea ce am văzut, cei mai mulţi dintre copiii evrei cunosc cel puţin trei limbi: ebraica, araba şi engleza. Încă din copilărie ei vor învăţa să cânte la pian sau la vioară, acest lucru fiind absolut necesar. Există convingerea că această practică creşte IQ-ul unui copil şi va face din el un geniu. După constatările oamenilor de ştiinţă, vibraţia benefică a muzicii stimulează creierul şi acesta ar fi motivul pentru care există o mulţime de genii printre evrei.

Încă din clasa I, copiilor li se va preda matematică cu trimitere la afaceri şi subiecte de ştiinţă care le fac plăcere.

Pentru comparaţie, copiii de aceeaşi vârstă din California au IQ-ul cu aproximativ şase ani în urmă. Copiii evrei sunt, de asemenea, orientaţi către atletism, tirul cu arcul sau tirul cu arma (cu aer comprimat). Aceasta deoarece se crede că tirul ar antrena creierul să se axeze pe decizii şi precizie.

În liceu, elevii sunt îndemnaţi să studieze ştiinţele, să creeze produse, să se implice în tot felul de proiecte, chiar dacă unele sunt foarte amuzante sau par a fi inutile. Dar sunt abordate într-un mod cât se poate de serios când este vorba de ştiinţa aplicată, medicină sau inginerie. Această cutumă este introdusă şi în instituţiile de învăţământ superior politehnic şi universităţi. În facultăţile cu profil economic se oferă multă libertate imaginaţiei creatoare, aşa că, în ultimul an de facultate, studenţii trebuie să facă un proiect şi, practic, ei pot absolvi doar în cazul în care grupul lor (aproximativ 10 studenţi într-un grup) poate face un profit de cel puţin un milion de dolari.

Nu fiţi surprinşi, asta este realitatea! Iată de ce evreii deţin jumătate din afacerile lumii. Cele mai recente produse ale firmei Levis au fost proiectate în cadrul Facultăţii de afaceri şi modă din Israel.

În New York , centrul comercial al evreilor din SUA, evreii care au o idee genială, benefică, sunt susţinuţi de comitetul oamenilor de afaceri evrei prin împrumuturi fără dobândă, pentru a asigura dezvoltarea unor afaceri prospere. Datorită acestui fapt, Starbucks, Dell Computer, Coca-Cola, DKNY, Oracle, Levis, Dunkin Donut şi sute de alte companii, chiar şi filme de la Hollywood, au beneficiat de sponsorizarea lor.

Citeste si: De ce sunt copiii evreilor atât de deștepți: 7 metode de educație folosite

Absolvenţii evrei de la Facultatea de Medicină din New York au fost încurajaţi să apeleze la acest comitet, împrumutul fără dobândă permiţându-le să îşi deschidă cabinete sau clinici private.În teoria  mea, nu iau în discuţie religia sau rasa.

Întrebarea pe care o pun este: am putea să producem generaţii inteligente urmând exemplul evreilor? Răspunsul ar putea fi afirmativ. Modificându-ne obiceiurile de zi cu zi, ocupându-ne de viitorii noştri copii, acordând atenţie alimentaţiei, educaţiei cred că, în termen de trei generaţii, am putea obţine un salt evident.

Lista CARTI recomandate despre evrei:

Fie ca noi toţi să reuşim să modelăm noi generaţii, de geniu, pentru binele omenirii, fără să conteze cărei naţii sau religii îi aparţin. Gândiţi-vă!

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

- Advertisement -


- Advertisement -

127 COMENTARII

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

127 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Florin Croitoru
Florin Croitoru
7 years ago

A apărut ovreica asta, Offenberg și s-a apucat de ceartă. Asta arată taman bine că evreii nu prea sînt deștepți și nici prea educați.
Banii pt premiile Nobel vin în cea mai mare parte de la evrei. E normal ca premiile să se ducă mai mult la alți evrei.
Actualmente organizațiile evreiești și Israelul sînt aliații principali ai SUA. Asta explică succesul lor mare în lumea de azi. Cu nenea Adolf nu prea le mergea.
Semnează articolul Dr Stephen Carl Leon, un nume evident de evreu.
Pe diverse forumuri puteți citi postările multor evrei. Curge prostia din ele.
Bineințeles că a fost o conspirație jidovească contra lui Paulescu și aceasta se poate observa și azi, cînd jidanii toți îi terfelesc memoria.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Premiul Nobel a fost infintat de Alfred Nobel (1883-1896), savant Suedez de religie Crestina -Lutherana, care a inventat dinamita si a fost proprietarul a catora fabrici de armament. Cuprins de remuscari spre batranete, a lasat un fond imens de bani care constitua pina in ziua de astazi fondul premiilor care ii poarta numele, inclusiv premiul Nobel pentru Pace. Premiile sant discernate anual ls Stockholm de regele Suediei. Deci, nici o legatura cu iudaismul mondial!

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Mersi, dar știu mult mai bine ce e cu Premiul Nobel. Tu habar nu ai ce vorbești. banii pt premii nu provin de la Alfred Nobel ci din donații, iar jidanii donează la acest premiu masiv. Vorbești din închipuire. Ar fi bine să te documentezi ca să nu mai răspîndești prostii.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Cel care s-a aliat cu “nenea Adolf” cum v-ati pronuntat atat de poetic a fost tocmai Generalul Ion Antonescu, si pana la sfarsit, amindoi si-au sfarsit viata asa cum meritau. Romania s-a aliat totdeuna cu cine ne trebuia…Si a avut totdeuna pretexte dece nu-i merge. De vina au fost, si mai sint, permanent altii!

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Și ce dacă s-a aliat Antonescu cu Hitler? Ce relevanță are asta în discuția de față?
da, s-a aliat cu cine nu trebuia. Și acum România e aliată tot cu cine nu trebuie, de aceea îi merge așa de rău. Aici ai dreptate.

Burcea Ecaterina
Burcea Ecaterina
7 years ago

Castigi garantat! Nu conteaza daca esti student, casnica, somer sau angajat! Daca vrei sa castigi niste bani in plus, aici chiar poti sa castigi! Avem o echipa minunata si un program special conceput pentru ca tu sa reusesti in cel mai scurt timp sa-ti rotunjesti veniturile! Nu iti trebuie experienta sau cunostinte de specialitate! Trebuie doar sa ai calculator si conexiune la internet. Cere acum mai multe informatii la adresa noastra http://bit.ly/2972g3k

Mircea Monu
Mircea Monu
8 years ago

În 2014 sau 2015, nu-mi amintesc exact, am primit prin e-mail acest articol. Pentru că m-a contrariat, l-am trimis unui foarte bătrân evreu din Israel, originar din România, şi i-am cerut părerea. Dânsul mi-a răspuns , pe scurt,că nu e chiar aşa, deci, eu am înţeles c-ar fi şi multă legendă, fabulaţie.
Aş putea spune că evreii au succes şi datorită solidarităţii – sprijinul de care se bucură din partea comunităţii evreieşti un tânăr evreu când intră “în câmpul muncii”. Desigur, problema este mult mai complicată şi nu am informaţii exhaustive pentru a mă putea pronunţa! (La scurtră vreme după aceea, din păcate, evreu respectiv a decedat, avusese şi mai înainte probleme grave de sănătate, aşa că nu am putut purta o corespondenţă mai amplă cu dânsul pe această temă!)

Antihoti
Antihoti
8 years ago

Sunt vicleni,nu sunt mai destepti decat altii si viclenia nu este inteligenta,este o deviatie a inteligentei! Sunt lipsiti de scrupule si rai! Foarte multe razboaie le-au provocat evreii pentru imbogatire.Cand inainte de ’89 viata in Romania a devenit insuportabila,au dat bir cu fugitii si neamurile lor s-au grabit sa plateasca pentru asta.https://deveghepatriei.wordpress.com/2015/01/02/patru-milioane-de-romani-exterminatideportati-de-jidanii-comunisti/

judit gherghiteanu
judit gherghiteanu
8 years ago

articolul asta m-a facut sa rad de la punctul unu pana ultimul…mamele evreice standard nu canta cantece religioase, nu fac probleme de matematica, nu au alimentatie speciala, deoarece in mii de ani au fost dispersati in teritorii diferite, cu alimentatie diferita; fumatul nu e tabu. Nici macar sistemul de educatie exceptional nu este explicatia deoarece multi premiati Nobel au provenit din alte tari…eu gasesc explicatia doar in indemnul insuflat de testamentul vechi catre citire, deci studiu, pe care l-a auzit orice evreu, chiar si cei mai putin religiosi, si ideea li s-a intiparit…pana si sarbatoarea Hanuka este in legatura cu ajutoul dat de d-zeu ca uleiul ramas in fundul oalelor sa ajunga pentru citit pana la procurarea uleiului nou.

Dobrin Nicolae Cristian
Dobrin Nicolae Cristian
8 years ago

acesti zei nu evrei pentru ca se prost intelege de multe ori gresit asociindu-se cu oamenii iar raspunsul la titlul articolului este simplu si foarte simplu = sunt bogati si destepti pentru ca nu sunt oameni si sunt zei si exploateaza si mananca oameni pur si simplu la propriu sau la figurat cel mai adesea intalnit ca si la oameni si cel mai dureros pentru ca ii ;ananca in timp asa bio energetic
nu ii lasa sa moara cum fac oamenii la randul lor cu animalele cu caini culcat aport mars intoarce oile taci etc…

Gigi
Gigi
8 years ago

Simplu! stapanesc lumea pt ca sunt organizati si se ajuta unii pe altii chiar in detrimentul altor oamenii. Au o societate inchisa se casatoresc intre ei. Cei care tradeaza sunt omorati sau distrusi instantaneu. In principiu fac orice ca sa se imbogateasca foarte bine sublinia in articol problema tigaretelor desi nu sunt de acord cu fumatul ei detin cele mai mari companii. De ce oare nu vorbesti si de ceilalti everi faimosi Stalin, Lenin, Torquemada si cel mai probabil si Hitler care avea si el sange de evreu? Dc nu vorbesti de crimele lor odioase au inventat atat capitalismul cat si comunismul 90% din membrii sovietelor au fost evrei iar aprox 70% din congresul american sunt evrei. Dece nu vorbesti ce parere au despre ceilalti oameni si cum ii considera egali cu animalele? fapt ce le permite sa ii omoare jefuiasca si in principiu sa faca cam orice vor numai sa scoata bani? PS de cand a ajuns premiuul nobel etalon? Aaa stiu de cand l-a luat Obama pt pace:)))

Doru Cimpoeru
Doru Cimpoeru
8 years ago

Consider articolul dumitale pertinent, subiectiv si de drept nesimtit! TIPIC !

Evreul chinez
Evreul chinez
8 years ago

“Deci, fumători, vă rugăm să luaţi notă! (În mod paradoxal, cel mai mare producător de ţigări este un evreu… Philip Morris Klutznick.) ”

Va faceti de ras cu asa ceva. Eu inteleg ca au nevoie de imagine. Probabil ca mersul pe jos si cursul apei tot de la evrei le avem, nu?

Adrian Niculae
Adrian Niculae
8 years ago

Confirm si eu cele spuse de “minunatul” dr. Stephen Carr Leon și vreau să complectez cu lucruri care bănuiesc că au fost uitate (neintenționat) referitoare la alimentație și educația fătului.

Din burtică este învățat cum să dea bani cu camătă și cum să păcălească pe cel ce nu este din religia lui și tot din burtică este învățat cum că ei au inventat prostituția .

Abraham Tibor
Abraham Tibor
9 years ago

pentru ca detin toate bancile mondiale ………

Ana
Ana
9 years ago

Oferta
de lucru pe calculator part-time.Plata castigurilor realizate este garantata prin
contract legal. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la
adresa de email: anaisac.opris@gmail.com

Guest
Guest
9 years ago

dupa mine faptul ca scierile sfante ale evreilor pun mare accent pe invatat si citit contribuie la bunastarea lor.

Guest
Guest
9 years ago

dupa mine faptul ca in Biblie exista pasaje care indica citirea si invatarea o datorie, influenteaza mult…la noi copii de evrei se straduiau mai mult sa aibe studii ca ceilalti.

Steaua*86*Campioana*Europei
Steaua*86*Campioana*Europei
9 years ago

Vicleni, nu destepti. Iar bogati sunt pentru ca au furat si s-au infiltrat pe oriunde au bantuit.

mihai
mihai
9 years ago

or fi ei destepti, dar niste parsivi, pedofili, cu talmudul lor pe care se vede ca il aplica in secret, se ascund niste animale sub chipurile lor de oameni blanzi, mincinosi, fara nici un caracter unan in ei, nu sunt de plans, si se vede ca mai sunt si ajutati de o putere divina, pe care noi o numim Dumnezeu.

hori
hori
9 years ago

Este ade??varat ca evrei traditionisti sabato nu fac nimic de munca chiar si hartia igienica se zice ca o rup cu o zi inainte ,vinerea

Steaua*86*Campioana*Europei
Steaua*86*Campioana*Europei
Reply to  hori
9 years ago

si samanta din ou o aleg sa nu manance carne :))

click
click
9 years ago

Cultura de milenii tinuta cu credinta si intelepciune. Toate aceste obiceiuri s-au format ca urmare a legilor primite prin Moise. Intelepciunea este cea care ii ghideaza si astazi la fel ca si in trecut. Asta ar trebui sa invete toate popoarele lumii, ca fara intelepciune si desciplina nu poti fi eficient cu adevarat.

Daniel
Daniel
Reply to  click
8 years ago

De dau “click”…nu iese nimic…
Habar nu ai de ce vorbesti…de prost cazi de te grabesti.

Marius
Marius
Reply to  click
7 years ago

Moise, adica Akhenaton….faraonul Akhenaton.

florin staicu
florin staicu
9 years ago

Intrebarea
corecta cred ca ar fi “sunt evreii chiar atat de destepti sau bogatia
nemasurata de care se bucura nemeritat cei mai multi dintre ei are alte
explicatii, cum ar fi inclinatia spre minciuna si inselatorie, lipsa srupulelor morale, lacomia, viclenia samd ?”

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  florin staicu
9 years ago

Este un raspuns rasist, prjudiciat si antisemit.
Din fericire evreii s-au evidentiat si in alte domenii, nu numai in cel financiar.
Au fost si sint savanti, oameni de stinta, medici si juristi, filozofi, scriitori, ziaristi , politicieni de talie mondiala, sportivi, muzicieni si artisti.
Evreii nu sint nici macar 0.002% din populatia lumii !! Cu toate acestea
un procent uluitor din laureatii premiului Nobel sint evrei. Dece? Pentru ca sint lacomi , mincinosi si lipsiti de scrupule sau din cauza geniului evreiesc?
Nici cel mai mare antesemit nu poate sa ignoreze faptele.

florin staicu
florin staicu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Este mai putin un raspuns cat o intrebare pertinenta. Despre “procentul
uluitor din laureatii premiului Nobel sint evrei”, dincolo de complexul
de superioritate descalificant care exhala din formulare, probabil ca
una din principalele explicatii rezida in influenta cu adevarat
uluitoare pe care organizatiile evreiesti o au asupra vietii artistice,
stiintifice, economice, financiare si politice mondiale, influenta care
le permite sa schimbe de o maniera oculta si incorecta multe decizii si
care pentru noi s-a materializat, de exemplu, in privarea profesorului
Paulescu de premiul Nobel care i se cuvenea pentru inventarea insulinei.

In alta ordine de idei, calitatile intelectuale nu exclud a priori
lipsa caracterului si tarele morale, asa ca argumentatia lu’ matale nu
se sustine.
Despre lozincile cu rasismu’ si cu antisemitismu’,
lasati-o mai moale, ca nu ma impresioneaza, mai ales ca evreii de azi se
pare ca descind in mare parte din khazari, nu din semiti.
Incearca
sa fii mai modest si ceva mai putin agresiv. Asa ai disimula infatuarea
dezgustatoare care razbate din randurile lu’ matale…

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  florin staicu
9 years ago

Profesorul Paulescu, intr’adevar! Ce exemplu nemaipomenit! Acest antisemit inveterat, autorul “Degenerarea rasei jidanesti” (1928) – ce titlu liberal si umanist! – este si cel care a proclamat ca creierul evreiesc cantareste mai putin decat cel Arian, aducind ca exemple pe Albert Einstein si pe Henri Bergson (!), care din intimplare sint amindoi laureati ai premiului Nobel.Ce descoperire stiintifica semnificativa!
Intr’adevar, el a descoperit efectele insulinei in 1921, insa cu doi ani inainte, in 1919 (probabil printr-o conspiratie jidaneasca) Israel S Kleiner a publicat aceleasi concluzii despre substanta pe care a extras-o si influenta ei asupra concentratiei glucozei in singe si urina , la Institutul Rockefeller (USA).
Pancreatina extreasa de Paulescu nu putea fi utilizata pe fiinte umane, de acea Premiul Nobel pentru Medicina pe anul 1923 a fost decernat cercetatorilor Banting si McLeod – care din pacate nu erau evrei-, insa inventia lor putea fi aplicata pe oameni si nu numai pe animale, ca ce a lui Paulescu.
In alta ordine de idei…
Nu are nici o importanta daca evreii se trag intr’adevar din semiti sau din Hazari (cu toate ca evidenta stiintifica o dovedeste altfel, insa aceasta polemica n’are rost).
Conteaza ca sint aci, si pe buna dreptate se pune intrebarea dece cu toate ca numeric nu reprezinta nimic, s-au facut remarcati in toata lumea in atitea domenii (nu eu am inceput aceata discutie, ci un concetatean de-a “matale”).
Raspunsul ar fi mai curind: pentru ca au fost prigoniti, alungati, si batjocoriti. Pentru a supravietui a fost nevoie sa fie mai buni, mai talentati si cu mai mult spirit de initiativa decat altii, care erau mai puturosi, mai betivi si mai lipsiti de iitiativa. Ei au fost si singurul popor literat din lume : toti copiii’ fete si baieti’ invatau sa scrie si citeasca in limba ebraica’ pentru a se putera ruga si citi cartile sfinte. Asta timp de doua mii de ani, cind alte popoare se taiau si injunghiau unii pe altii…
Ce usor este de ponegrit “caracterul” unui intreg popor! Ce usor este sa-l tarfalesti spunind ca e lipsit de morala. Frumos exemplu ne-ati dat ca morala si inima Crestina de-a lungul secolilor!
Si in final, cum spunea Churchill – “Modesty is over-rated”. Popor ales? Poate ca nu, poater ca a fost ales sa sufere. Insa amprenta ce o are asupra civilizatiei moderne, nu poate fi anihilata de gurile rele.

florin staicu
florin staicu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Mintiti cu detasarea specifica poporului ales, si iata de ce :
1) In 1928, si Einstein si Bergson traiau, prin urmare nu puteau face obiectul unei statistici de genul aceleia invocate de d-vs.
2) In vreme ce Israel Kleiner este retinut de istoria stiintei drept unul dintre precursorii descoperirii insulinei, Paulescu a patentat insulina si procesul de fabricatie al acesteia in urma unor cercetari a caror rezultate au prins contur incepand cu 1916 (vezi aqueous pancreatic, un extract care injectat unui caine diabetic ii normaliza acestuia nivelul zaharului din sange). Datorita presiunilor facute de organizatiile evreiesti, cercetarile profesorului Paulescu au fost ignorate iar patentul asupra insulinei nesocotit. Ura evreilor il urmareste si dupa moarte, fapt de natura sa ii legitimeze si opiniile politice. In chestiune, este de notorietate opinia prof. Tiselius, fost director al Institutului Nobel…
3) Descendenta actualilor evrei este nu importanta, ci esentiala. Din punct de vedere ideologic, una este un evreu care se trage din tribul lui Moise, alta este un khazar (hun) convertit la iudaism pe timpul lui Harun al-Rasid (adio contract cu Iahve, adio “si a dat ovreilor pe goimi cu toate avuturile lor”). Sau gresesc ?
In alta ordine de idei, “evidenta stiintifica” pe
care o invocati cu atata aplomb fara sa indicati insa vreo sursa, este destul de clara: evreii de origine europeana (aşkenazi) reprezinta cca. 90% din cei peste 13 milioane de evrei care traiesc in prezent in lume, genomul acestora aratand “semnaturi ancestrale care indica foarte clar regiunea Caucaz si intr-o mai mica masura spre Orientul Mijlociu” (Ipoteza Khazara). Sursa : Genome Biology and Evolution, 17 ian. 2013, autor dr. Eran Elhaik (John Hopkins, Baltimore).
Despre cauzele superioritatii poporului ales nu ma pot pronunta, de vreme ce nu cred in superioritatea acestuia. Oricum, mi-e greu sa trec cu vederea rasismul continut implicit de sustinerea dumnitale, rasism de care aveti grija sa-i acuzati intotdeauna pe altii…
Si, in final, in legatura cu “Pentru a supravietui a
fost nevoie sa fie mai buni, mai talentati si cu mai mult spirit de initiativa decat altii, care erau mai puturosi, mai betivi si mai lipsiti de i(n)itiativa”, cum spunea Eminescu: “De când rachiul este un element de civilizaţie ?…”

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  florin staicu
9 years ago

Oare chiar credeati ca prea stimatul profesor Paulescu a cintarit efectiv creerele lui Einstein si Bergson (si a lui Anatole France, cu toate ca nu era evreu, dar era pro-comunist) pentru a ajunge la concluzia lui stintifica?
Desigur ca nu.Nu am mintit, totul apare in enciclopedii.
Vedeti : en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_paulescu
Israel S Kleiner a publicat primele lui rezultate despre reducerea glucozei in singe datorita insulinei inca in 1915. Lucrarile au fost publicate in jurnalele de specialitate, dar in 1916 Paulescu nu a mentionat nimic, cu toate ca era deja versat,
Coincidenta sau plagiat? Am citit un articol al unui om de stinta roman care isi pune aceasta intrebare si a fost imediat acuzat de filosemitism.Apropos, daca totul a fost o consp[iratie jidoveasca contra sarmanului Paulescu, dece nu a capatat Israel S. Kleiner premiul Nobel pentru medicina? Doar merita si el…..
Cu totate ce “matale” ne considerati Hazari Huni, Hitler era de alta parere si avea oamenii lui de stinta care stiau sa recunoasca trasaturile semite la evrei fara nici o problema.Nu cele Hazare. Am fost trimiti la moarte ca semiti poluanti ai civilizatiei europeene, si acum ne-am trezit infratiti cu ungurii maghiari!
Ori ce am fi, nu avem nevoie de recunoasterea “matale”.Sintm un popor liber si independent si avem o tara care a lasat in urma multe tari europeene.Trebuie sa admiteti ca pentru un popor mincinos, lacom, viclean si lipsit de scrupule morale (spre diferenta de poporul roman care este complect opus ca tendinte ) este totusi destul de admirabil, Si cainii pot continua sa latre….
Cat despre Eminescu, care a fost indiscutabil un poet de mare talent dar si un mare antisemit, sau anti-Hazar, pentru el rachiul a fost un element de civilizatie, si din nefericire a murit de sifilis.Nu cea mai onorabila boala…..
Tin sa va doresc dupa asa o corespondenta lunga si citita de toti, un Paste placut si linistit – doar e o sarbatoare evreiasca sau dupa spusele “matale” ovreiasca de fapt, pastrata chiar de Isus Hristos nascut evreu din nefericire – care sa va lase timpul sa va ginditi la cele scrise, si poate schimba punctul de vedere macar putin!
Pessach Kasher, si va promit ca noi evreii n-am intrebuintat niciodata singe de copil in azime.

florin staicu
florin staicu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Ca sa nu prapadim timpul de pomana, o sa va raspund si in continuare tot punctual:
1. Avand in vedere ca nu am citit lucrarea invocata, ce puteam deduce din “a proclamat ca creierul evreiesc cantareste mai putin decat cel Arian, aducind ca exemple pe Albert Einstein si pe Henri Bergson” ? Intre timp am citit o recenzie destul de ampla a lucrarii respective, bogat ilustrata cu citate si trimiteri bibliografice, dar nici aici n-am gasit vreo trimitere la greutatea creierelor lui Enstein sau Bergson (vezi http://acum.tv/articol/22426/).
Evident, voi cauta si voi citi lucrarea integrala pentru a lamuri pe deplin chestiunea. Pana una-alta, link-ul indicat de dumneata nu contine nici un fel de lamuriri, asa ca nu-i inteleg rostul.
2. Constat ca ati decalat cu 4 ani publicarea contributiei profesorului Israel fara sa indicati nici o sursa bibliografica care sa va sustina afirmatia. De ce nu ati facut-o din capu’ locului? Cum pot califica acest gest si alegatiile care ii urmeaza ?
3. Conteaza mai putin ce si cum va consider eu si mai mult cum va considera un genetician cu cercetari in domeniu si care nu poate fi acuzat in nici un caz de “atisemitism”. In paranteza fie spus, mult inainte sa citesc Ipoteza Khazara am fost frapat de anumite asemanari comportamentale intre evrei si maghiari : acelasi tupeu debordant, aceiasi usurinta in a minti, acelasi fanatism etnic (rasial)…
4. Nu sunt nici prost, nici ignorant si nici naiv, asa ca nu cred nici o clipita ca ati avea nevoie de recunoasterea mea. Stiu sigur insa ca
va deranjeaza faptul ca exist. Un goim care judeca cu capul propriu si care si cuvanta pe deasupra este in sine un afront adus lui Iehova si poporului ales.
5. Eminescu a fost nu numai un mare poet, a fost romanul absolut. Nu a fost antisemit. A fost un intelept si un vizionar care a inteles exact cine sunteti, ce vreti si de ce nu trebuie sa va acceptam printre noi. Pentru asta l-ati urat si v-ati straduit sa-l distrugeti si sa-i terfeliti memoria.
Eminescu a murit otravit. Stiti de catre cine. Din aceste motive, nu ma surprinde obraznicia lu’ matale … Rachiul a fost un element de civilizatie nu pentru El, ci pentru voi. Voi ati adus si ati folosit spirtoasele ca pe un instrument de civilizare in satele din Moldova, si pentru asta va voi ramane vesnic indatorat…
6. Nu sunt un crestin practicant. De fapt, nici nu sunt crestin decat prin nastere. Nu tin sarbatorile religioase si nu dau doi bani pe
dogma. Prin urmare, urarile dumnitale ipocrite sunt fara obiect. Retin insa amenintarea stravezie strecurata printre randuri. Pe asta o cred si o tin minte.
Sa avem parte toti de ceea ce meritam.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  florin staicu
9 years ago

Poate inainte de Pasti cititi articolul Profesorului Peter Manu ( December 10th, 2010) aparut in
acum/TV/articol/21937.
El citeaza disertatia lui Israel S. Kleiner si a lui Samuel J Melzer (vai! evreu si el) prezentata ls sedinta Academiei Stiintelor :
“Retention on the circulation of dextrose….” (date privind efectul injectiei intravenoase a extractului de pancreas)
Procedings of the National Academy of Sciences, 1915, pp. 341-388
si articolul lui Israel S. Kleiner :
“The action of intervernous pancreas emulsion in experimental diabetic” aparut in
Journal of Biological Chemistry, 1919, pp. 154-155
Dupa cat spune porfesorul Manu, jurnalul respectiv a fost si este si astazi cea mai importanta revista in acest domeniu.
Metoda folosita de Paulescu in experientele publicate in 1920-1921 sint identice cu metoda lui Kleiner. Justificarea metodei e facuta numai de Kleiner. Asemanarea e izbitoare.
Conclude profesorul Manu :” Lucrarile publicate de Kleiner (1915; 1919) si Paulescu (1920; 1921) indica ca prioritate pentru folosirea metodei – pe cercetatorul american Israel S. Kleiner.”
Kleiner n-a pretins ca merita premiul Nobel. Poate pentru ca era fiul unui popor care nu obisnuieste sa se plinga si nu are complex de inferioritate.
Paulescu nu a fost oprit de nimeni. El a publicat lucrarile lui la Paris si la Liege in 1921, iar in 1922 a facut patent asupra pancreatinei in Romania. Conspiratia jidoveasca nu l-a oprit.
Am toata admiratia penru oameni de toate natiile, religiile si culorile care gindesc singuri.
Din nefericire parerile dumneavoastra exprimate aci nu denota o gindire proprie.
Si inca ceva:
Noi nu pronuntam niciodata numele lui Dumnezeu cum apare in Biblie. E o interdictie a celor zece porunci, sa nu pronunti numele lui Dumnezeu in zadar. Deci v-om spune Elohim care inseamna Dumnezeu in ebraica.
Cat despre Eminescu, cum puteau evreii sa-l terfeleasca? Ba da, a murit otravit pentru ca a fost tratat cu mercur care era tratamentul acceptat pentru sifilis. A suferit de sifilis de la 20 de ani. Nu eu pretind asta, ci G. Calinescu care a scris biografia poetului. (cititi si matale).Nu, nu a fost otravit de evrei.
Rachiul a fost introdus in Romania de evrei?! Adica inaint romanii nu erau betivi? Dar slavii? Tot evreii au introdus vodka ca sa-i nimiceasca? Si uzo in Grecia? Tot noi?
Foarte curios, pentru ca evreii erau cunoscuti peste tot ca un popor care nu bea, si singura bautura alcoholica mai popular a fost totdeauna vinul.
Eminescu era un mare antisemit (“Un jidan…..etc), insa a avut dreptate. Locul nostru nu este si nu trbuia sa fie in tara dumneavoastra, Locul nostru este numai si numai la locul nostru, nu in tari straine unde nu avem ce cauta si e destul sa deschizi radioul pentru a realiza ca “nimic nu e nou sub soare” cum merge versul biblic.
Iar Romania la ora actuala se poate considera fericita – a scapat de evrei! Pentru totdeauna, asa cum a visat! “Evrei la Palestina” cum mi se striga in copilarie. Iata, am plecat. Si de atunci Romania inflorerste! Sau nu! dar nu e treaba noastra.V-am lasat totusi o mostenire culturala oarecare :
Paul Celan, Tristan Tzara, Marcel iancu, Mihail Sebastian, Alexandru Graur, Felix Aderca (cu car sint ruda), Stroe, Mircea Crisan, Nancy Brandeis si multi altii. Nu ati fost numai in pierdere.Au mai ramas citeva mii de evrei. 80% au peste 75 de ani iar ceilalti sint in casatorii mixte. Si au ramas enorm de multe cimitire evreiesti paraginite. La Iasi si problema asta a fost rezolvata, si pe pamintul care apartinea cimitirului evreiesc acum aproape nefolosit, s-au cladit vile.
Singura intrebare este, daca nu mai sint evrei, dece mai exista antisemitism? Nu va mai suge nimeni singele national, deci …?
Sint foarte mindra ca am putut scrie tot in limba romina, chiar daca am greseli. Am parasit Rominia la 10 ani, si toate cunostintele mele provin de la 4 clase primare. Insa am continuat sa citesc.
Cat despre vizitat tara in care m-am nascut – nici daca primesc invitatie oficiala si covor rosu nu am intentia sa vin.
Nu am nici o nostalgie.
Sa va fie de bine viata fara evrei. Si intr’adevar, sa avem parte toti de ce meritam.

florin staicu
florin staicu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

1. Revista “Acum” nu este o publicatie credibila si cu atat mai putin una stiintifica. Mai precis, “Acum” este calificata chiar de catre unul dintre redactorii ei drept “anti-nationala” (“Revista ACUM este “anti-românească” și mă mândresc cu asta”).
2. Faptul ca Israel Kleiner nu a revendicat niciodata paternitatea insulinei, respectiv nu a patentat-o, este relevant in sine. Explicatia este cu certitudine una mult mai prozaica decat cea propusa de d-vs. (sau de “profesorul” Peter Manu, nu mi-e prea clar). Cu toate astea, am citit in original studiul citat de d-vs. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1090817/pdf/pnas01975-0010.pdf) si urmeaza sa-l compar cu studiul prof. Paulescu, desi sunt sigur ca imi pierd timpul.
3. Organizatiile evreiesti si evreii nu l-au impiedicat pe prof. Paulescu sa-si publice rezultatele cercetarii probabil fiindca nu au prevazut impactul acestora. I-au refuzat insa distinctia unui premiu Nobel si l-au urmarit si defaimat pana dincolo de moarte. D-vs. insiva sunteti un exemplu elocvent in acest sens.
4. Sunteti libera sa pronuntati (sau nu) cum doriti numele Dumnezeului vostru. Eu nu am nici o obligatie in acest sens.
5. Eminescu a murit otravit cu mercur din cauza unui diagnostic pus deliberat gresit. Calinescu (si nu numai) nu a fost medic anatomo-patolog sa poata confirma sau infirma acel diagnostic, asa ca a contribuit, cu buna credinta, la colportarea unei minciuni. Astazi stim cine sunt cei care l-au otravit pe Eminescu sub pretextul tratarii unui presupus sifilis si cunoastem si natura bolii acestuia (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21442137#).
6. Insistati cu marota “Eminescu a fost antisemit”. De fapt, toti cei care rostesc adevarul despre evrei sunt antisemiti…
7. Moldovenii erau bautori de vin. Evreii au fost cei care au deschis, dupa 1850, birturi in satele Moldovei si tot ei au fost cei care au naravit taranul roman la spirtoase ordinare vandute pe datorie garantata cu pamantul. Sa dezvolt ?
8. Este regretabil ca inaintasii d-vs. au avut alte pareri decat d-vs. (ma refer la “Locul nostru nu este si nu trbuia sa fie in tara dumneavoastra”). Ne-am fi lipsit cu bucurie de toata mostenirea culturala pe care ne-ati lasat-o, desi nu v-am cerut-o…
9. Gresiti cand presupuneti ca “Iar Romania la ora actuala se poate considera fericita – a scapat de evrei!” Din nefericire, mai toate marile escrocherii si jafuri postrevolutionare au artizani evrei. Asemenea, o parte nefiresc de mare din clasa politica “romaneasca”, cea care a adus Romania pe marginea prapastiei, are origini evreiesti. Sa dezvolt ?
10. Remarcabila intrebarea “daca nu mai sint evrei, dece mai exista antisemitism?” Raspunsul a fost dat inca de acum 70 de ani de una din marile personalitati ale lumii, din nenorocire plecata mult prea repede dintre noi : “Din acest punct de vedere, putem conta pe evrei. Antisemitismul o sa dispara doar odata cu ultimul dintre ei.”
11. Apreciez felul in care folositi limba romana si apreciez si mai mult faptul ca nu aveti intentia sa ne vizitati. As fi de-a dreptul fericit daca toti coreligionarii vostri ar simti la fel. Oricum suntem ingrati si invidiosi si nu va meritam. Lasati-ne-n durerea noastra…

Sa avem parte toti de ceea ce meritam.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  florin staicu
9 years ago

Mihail Eminescu / Scrisoarea III

Si apoi in sfatu tarii, se aduna sa se admire
Bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire
Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman
Toata greco-bulgarime e nepoata lui Traian
Spuma asta-nveninata, asta pleve, ast gunoi
Sa ajunga a fi stapana si pe tara si pe noi
Tot ce’n tarile vecine e smintit si starpitura
Tot ce-i insemnat cu pata putrejunii de natura
Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul toti si totii
Tot se scursera aicea si formeaza patriotii.

Eminescu- un adevarat xenofob!
Pana la urma, literatura in sine este cea mai revelatoare.
Sper totusi ca el nu reprezinta (si nici dumneata) adevaratul spirit roman,
Sa avem cu totii parte de ceea ce meritam.
Eminescu a avut.

florin staicu
florin staicu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Superbe versuri. Si dureros de actuale… Ca sa va sustineti punctul de vedere, ati fi putut adauga si cateva versuri din “Doina”, de exemplu. Pe de alta parte insa, evreii sunt ultima semintie de pe fata Pamantului indrituita sa-i acuze pe altii de xenofobie si de rasism…
In alta ordine de idei si din nefericire, speranta d-vs. este intemeiata: nu toti romanii au spiritul lui Eminescu. Daca l-ar fi avut, dialogul dintre noi n-ar fi existat.

Iata ce scria Caragiale despre detractorii lui Eminescu :
“Pe varful unui obelisc batran se abate cateodata si un vultur, dar mai ales se strang totdeauna roiuri de muscute si bazaie pe creasta monumentului infierbantata de arsita. Apele norilor, vanturile vremurilor spala si svanta piatra nobila de urmele acelor efemere, si ea ramane tot curata ca mai-inainte si pentru mai-nainte. De clintit n-o poate clinti decat traznetul cerului, ura fanatica a sectarilor exaltati ori securea vandalului imbecil si rau (…), dar astea toate sunt elementele oarbe ale Naturii (…)”

Sa avem cu totii parte de ceea ce meritam. Voi ati avut si nu ati invatat nimic. Iar cine nu invata, repeta…

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  florin staicu
9 years ago

Am inteles,
Va multumesc, Multumesc ca mi-ati amintit cine sint eu si cine sinteti voi, dece am luptat pentru tara asta si dece ne trimitem copiii sa lupte pentru ea.
Traiesc acum intu-un alt univers complect detasat de tot ce apare in aceasta corespondenta, o alta planeta. Am toata demnitatea mea de om si convingere in ceea ce fac. Am libertatea de a ma exprima si nimeni nu va indrazni sa ma priveasca strimb si cu dispret. Si ura.
Copiii mei nici nu inteleg macar despre ce e vorba. Ei cred ca antisemitismul e o poveste de babe din trecut. Nu-i asa ca e cea mai frumoasa recompensa asupra trecutului?
Dumneavoastra reprezentati pagina neagra din istoria vietii mele, ceva de care am scapat pentru vecie.
Pastrati ura. Si complexul de inferioritate, Si sentimentul ca toata lumea lucreaza impotriva voastra si din cauza asta nimic nu merge cum trebuie.Nu luati resposabilitate, visati despre Hitler, Codreanu, Garzile de Fier .”Feed your demons”.Din rautate, dispret si ura nu creste nimic, nici in natura. Si ve-ti capata tot ce meritati.
Va invit sa ne vizitati aici, in tara nascuta din nisip si mlastini acum mai putin de 67 de ani. In pustiu, fara pamint fertil, fara apa, fara ploiaie si inconjurati de dusmani.. Asa cu-mi ne-ati promis cind ne spuneati “Evrei la Palestina”, fara insa sa ne dati drumul sa plecam, pina nu vi-au umplut organizatiile tioniste Americane buzunarele cu sute de milioane de dolare. Ne-ati vindut cu adevarata mila si inima crestina.Si nici din banii astia , cistigati in pacat n-ati realizat nimic.
Va va face placere sa vedeti ce-au facut jidovii puturosi, lenesi, profitori si degenerati cu miinile lor. Va asigur.
Si am invatat lectia. Trecutul nu se va repeta.

florin staicu
florin staicu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

N-ati invatat nimic din trecut.

Sa avem cu totii parte de ceea ce meritam.

Florin
Florin
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

O alta explicatie a excelentzei pe care evreii au dovedit-o in istorie este, posibil, aceeasi pentru care au fost mereu prigonitzi. In constiintza comuna a lumii exista sentimentul difuz ca evreii ascund ceva important. Este vorba de intelepciunea Kabbalah. Si, cu scuze ca va trebui sa va contrazic pe amandoi, Iisus nu a existat. În aramaica “bar” inseamna “fiu”, “aba” inseamna “tata”. Baraba nu e un nume, ci un contras, și înseamnă “fiul tatalui”, dorința egoista de a primi pentru sine. Exista în fiecare dintre noi. La fel, exista în noi și Iisus-ul ascuns, zis tot “fiul tatalui”, intenția altruista. Asta e semnificația mistica a Pastelui- “eliberează-l pe Baraba din tine și crucifica-l (fixează-l) pe Iisus”. Unde se întâmplă scena asta psihologica? pe “Golgota”, adică în capatzana omului. Despre asta vorbeste, codat, kabbalah.

Toti Andrei
Toti Andrei
Reply to  Florin
8 years ago

Alta idiotenie…Atata timp cat va veti crede cei mai destepti, cei mai cei si veti desconsidera celelalte religii , pentru ca voi nu sunteti un popor SUNTETI O RELIGIE !!!, veti fi prigoniti pe buna dreptate.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Toti Andrei
8 years ago

Saracul Florin! El nascut Crestin si atat de profund antisemit, sa fie tratat de dumneata drept evreu! si inca unul care scrie idiotenii ! Ce insulta! Vai vai vai Trebuie neaparat sa va cereti iertare! Doar sinteti cocetateni trasi pe acelas calapod.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Și ce dacă este el antisemit? Și eu sînt antisemit. E bine? Voi, jidanii, de ce sînteți antigoimi? Voi aveți voie, nu? Du-te dracului de toantă! Te crezi vreo deșteaptă? Ai umplut aici locu cu căcatu din capu tău.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Dece sinteti antisemit? Ati cunoscut multi evrei dealungul vietii , sau va bazati numai pe propaganda? Daca vreti sa scrieti pe internet si sa faceti o impresie omeneasca, cel putin scrieti fara greseli de ortografie in singura limba pe care o cunoasteti.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

da, am cunoscut pe evreii de pe forumuri, pe evreii care spun minciuni evidente despre holocaust, de ex pe Elie Wieael, care a semnat o carte scrisă de un evreu din Franța în franceză, în care a mințit că el a fost internat la Auschwitz și că acolo nemții omorau evrei prin ardere cu benzină în gropi adînci de 3m. Așa ceva nu e posibil in acel loc pt că dai de apă in pămînt la mai puțin de un metru!
Eu scriu cu greșeli de ortografie?? Ai haz, imbecilo. Tu de ex ai scris că „premiile sânt discernate”. Decernate se zice!

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Toti Andrei
8 years ago

Gresiti! Am fost prigoniti pentru ca am fost slabi si fara puterea de a ne apara, pentru ca am depins de toate popoarele lumii pentru a putea exista, pentru ca n-am avut tara noastra, n-am avut armta sau arme.
La ora actuala, lucrurile s-au cam schimbat, si am dovedit ca daca avem o tara, ne putem apara singuri.
Deci nu sintem numai o religie, sintem un popor care traieste in tara lui.
E adevarat ca avem o Diaspora de 7 milioane care traiesc imprastiati in lume punindu-si buna credinta in omenie, democratie si sufletul bun al popoarelor care le gazduiesc. Si vedeti ce se intimpla in lume…In Romania cel putin , ati scapat de problema evreiasca. Inca 5-6 ani, nu vor mai exisata nici 1000 de evrei in toata tara,dar va incapatinati de a gasi la multi romani get beget strabunici evrei pentru a va explica dece au facut fapte ignobile : Ion Iliescu, Basescu, Petre Roman, multe din aceste ascendentii fiind mai mult legende. Si Lenin a avut un strabunic evreu (Blank) dar rusii ascund acest fapt.
Multi in lumea asta se cred cei mai destepti si sint convinsi ca religia lor este singura care detine toate adevarurile. Noi cel putin n-am incercat niciodata sa convertim pe cineva la religia noastra, spre deosebire de religia crestina si cea musulmana unde acest lucru s-a facut cu forta si cu multa violenta timp de secole.
Acum cind sinteti napaditi de musulmani, veti intelege ce se chiama sa te aflii impreuna cu credinciosi violenti care va considera eretici si gindesc ca e firesc sa omoare pe toti cei care au o religie diferita. Sper sa nu deveniti o minoritate cum am fost noi.

Mircea Voicu
Mircea Voicu
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

De musulmani, Europa o sa scape cat de curand. De voi, ciume evreiesti nenorocite o sa mai dureze. Cand veti disparea ca natie, ,in lume va fi PACE: Sper ca Iranul sa va rezolve cu niste nucleare.

Mircea Voicu
Mircea Voicu
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Si va mirati ca de ce v-a gazat Hitler. Cum iti permiti sa vorbesti asa de Eminescu? Sper sa va rezolve iranienii mai repede.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Mircea Voicu
8 years ago

Eminescu si-a exprimat clar opiniile in poeziile lui. Nu trebuie de adaugat nici o opinie. El si-a exprimat ura pentru alte popoare. Xenofob inseamna cineva care uraste strainii, si Eminescu era un xenofob.Se pune intrebarea daca un poet poate fi ilustru daca isi exprima asemenea pareri. Eminescu este foarte putin cunoscut peste hotare si a fost foarte putin tradus, probabil si din aceasta cauza.
Interesanta opinie ca daca cineva il critica pe Eminescu trebuie sa fie gazat,
Pina una alta, inainte sa fim “rezolvati” de iranieni, se ocupa frumos musulmanii de toata Europa si va invata o lectie de dragoste si infratire intre popoare.
Sa aveti parte de tot ce meritati!

Mircea Voicu
Mircea Voicu
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Apropo de Exodul din Biblie. Nu voi ati vrut sa fugiti de acolo, sa va eliberati din sclavie, dintr-un motiv simplu: nu erati in sclavie, erati liberi dar va ocupati numai cu camata, linguseala,, minciuna, prefacatoria, in general cu castigarea banilor in mod indoielnic. Practic, Faraonul se saturase de voi, asa ca a decis sa va alungee, spre deosebire de Hitler. Voi v-ati mistificat propria istorie..Din punctual meu de vedere, sunteşi niste miorlăiţi perverşi care a făcut foarte mult rău acestei lumi. Poporul lui DDumnezeu pe dracu, niste curve ale istoriei. Repet, Iranul sper sa va rezolve cat mai repede cu niste nucleare.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Mircea Voicu
8 years ago

In afara de faptul ca intrebuintati limba romana intru’un mod ales, aveti si cunostinte profunde ale Bibliei si sclipiri intelectuale cu privinta la cursul istoriei antice. Va felicit! Stilul dumneavoastra reveleaza ce persoana de clasa sinteti.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

hai, lasă, că tu ești o imbecilă și o certăreață. Stai dracului în banca ta.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Mircea Voicu
8 years ago

Nu va bazati prea mult pe sperantele dumnevoastra. Cu toate ca am fost prigoniti am supravietuit , pe vreme ce alte popoare au disparut complect de pe firmament. Cum spunea Benjamin Dizraeli: “Pe timpul cand stramosii mei scriau Biblia, stramosii vostrii se mai catarau in copaci”.
Si va amintesc ca Iranienii nu sant singurii care au arme nucleare.

Mircea Voicu
Mircea Voicu
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Vechiul Testament este o culegere de scrieri care ilustreaza viata unor crescatori salbatici de capre care se visau buricul pământului. Noul Testament e opera imparatului roman Vespasian Flavius
Intra aici si invaţă că nu ştii nimic.
http://fymaaa.blogspot.ro/2013/06/mesia-cezarului-conspiratia-romana.html
Parca voi, jidovii, erati mai modesti in exprimare cand erati pe la Auschwitz. Acum vad ca ati cam prins tupeu, ati redevenit obrazinci, aroganti. Nu ne mai vizitati, stati colo, sunteti o OTRAVA. Imi reiterez dorinta ca Iranul sa va desăvârşească din această lumea ca natie. Ati facut foarte mult rau lumii foarte mult rau.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Mircea Voicu
8 years ago

E interesant ca va bazati cunostintele istorice pe un film facut dupa o carte de Dan Brown.
Daca asta reflecteaza ceva, sistemul de educatie din tara dumneavoastra trebuie revizuit.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Precis Benjamin Disraeli a spus tîmpenia asta? Ce popor a trait in copaci in antichitate? Nici unul!

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Nu e o timpenia, pentru ca el nu s-a referit la propriu , s-a referit la figurat. Practic s-a referit la faptul ca pe timpul cind poporul din care sa tragea el era un popor literat si cultivat alte popoare in Europa erau salbatice ( inca nu erau evoluate din maimuta! Desigur, este o exagerare ironica daca nu ati inteles!)

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

La figurat? Eu nu mărefer la figurat ci direct: voi evreii sînteți niște javre. Pt exagerări de acest fel meritați cîte un pumn în nas!

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Mircea Voicu
7 years ago

Nu i-a gazat. Nici nu se poate gaza cu Zyklon B. Ala era pt paduchi. Gazatul nu e decit o poveste mirsava scoasa de cistigatorii razboiului.

Laurentiu Ion
Laurentiu Ion
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Adica daca a fost un adevarat patriot ROMAN si a spus adevarul despre ceea ce este foarte actual acum, adica NWO, voi cei, pe care ii evoca in poem, spuneti ca “are parte de ceea ce merita” ? Pai atunci de ce va suparati ca o lume intreaga va uraste si nu va intrebati de ce ? Chiar asa toti sunt tampiti si fac asta fara nici cel mai mic motiv ?

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Laurentiu Ion
8 years ago

Cred cu multa convingere ca cineva care este rasist, prejudeciat si xenofob nu poate fi un artist valoros, fie el poet, scriitor sau compozitor. Si da, e adevarat un rasist nu este un om inteligent sau cu valori morale, deci aveti dreptate xenofobii si rasistii, inclusiv antisemitii dar nu numai – sint niste tampiti. Un om inteligent nu poate ura omenirea numai din cauza unei religii diferite, culoarea pielii sau convingeri diferite.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Taci dracu din gura! Voi ,evreii, vorbiti de rasism si xenofobie? Pai, mai xenofobi ca voi, care discriminati pe toti GOIMII cine mai este? Mai rasisti ca voi, care nu recunoasteti sectele mozaice de negri africani cine mai e? Voi vorbiti, nenorocitilor, care uriti pe toti GOIMII din lumea asta si pe mozaicii negri din Africa? Tu ne dai noua lectii? Du-te dracului, toanto, ca ai intilnit oameni culti pe aici. Nu iti merge cu inchipuirile tale. Mai documenteaza-te despre toate sectele mozaice, inculto!

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Eminescu a meritat asta? A meritat să fie injectat cu mercur de către un doctor jidan și pt că rezista a fost ucis printr-o lovitură la cap dată de un pacient, care a fost apoi externat pe motiv că s-a făcut bine? Tu să ai parte de cancer, jidoavcă împuțită ce ești! Îndrăznești să vorbești de rău pe Eminescu în fața românilor? El e sfînt pentru noi, fă, tîmpito!!

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Romania se poate mindri cu calitatile dumnevoastra intelectuale si lingvistice. Va felicit! Sinteti perfect documentat si aveti argumente de inalt nivel.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Eminescu a fost grav bolnav intre 1883-1886. Cel care i-a pus diagnosticul ca are sifilis a fost Doctorul Julian Bogdan (Crestin) la Iasi. Mai tarziu a fost diagnosticat de doctorii Panait Zosin si Ovidiu Voinea (Crestini amindoi) de alienatie mintala Ulterior a plecat in strainatate si s-a tratat in Italia si Austria. Pana la urma s-a internat la casa de sanatate a Doctorului Alexandru Sutu (Crestin )la Bucuresti unde a fost tratat pana la moarte si de medicul Zaharia Petrescu (Crestin). Cel care i-a injectat mercur a fost Doctorul Alexandru Sutu.
Cu ani inainte de a intra in spital, a fost lovit la cap cu o scandura de Petre Poenaru (Crestin) care era director de scoala la Craiova. Din cauza loviturii s-a crezut ca rana s-a infectat, insa asta n-are nici o legatura cu moartea lui. Astazi medicii cred ca Eminescu a suferit de tulburari bipolare si a fost prost tratat, nu tocmai intentionat
Vreti sa credeti in altceva pentru ca va convine mai bine?

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Ești o javră împuțită și mincinoasă! Doctorii de la Viena, Doctorul Șuțu din București și Doctorul Gh Marinescu, cel care i-a făcut autopsia au pus toți diagnosticul că Eminescu nu a avut sifilis. Fira-și ai dracului de javre inculte, de jigodii, de mincinoși.
Nu s-a internat la Casa Șuțu ci a fost cu forța internat acolo!!
A fost lovit de Poenaru la cap și după cîteva ore a murit.Asta e cauza morții; lovitură. Tu ești așa de imbecilă încît îți închipui că eu am nevoie de învățătura ta tîmpită. Murdării din astea despre Eminescu scriu nenmernicii.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Cuvintele dumneavoastra sant nu mai putin alese decat poeziile lui Eminescu. Cititi “Scrisoarea III” si poate veti intelege dece era considerat xenofob, daca stiti ce se cheama….

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Știu pe dinafară Scrisoarea a 3-a. Și ce dacă a fost xenofob Eminescu? Românii nu au nevoie de străini în țară, mai ales de evrei.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

E frumos sa traiesti ca expatriat pe langa un lac in Germania si sa fi patriot roman! Daca nemtii actuali s-ar fi purtat dupa teoria lui Eminescu, acest fapt n-ar fi fost posibil. Asa cum dupa parerea lui Romania nu a avut nevoie de “bulgaroi cu cefe groase si greci cu nasuri subtiri” nici Germania nu are nevoie de romani cu guri spurcate.
Concetatenii dumitale in oraselul linistit unde ai emigrat stiu ce pareri ai si cum te exprimi pe internet? Stiu de pozitia dumitale cu privire la Holocaust? Ar trebui informati. Ori cum e penal si contrar legilor internationale. Poti face puscarie pentru acest “shaming”. Si adevarul este ca o meritati.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Frau Offenberg, mi se rupe-n 14 de legile timpite cu privire la holocaustul care nici nu a avut loc.Adevarul e ca holocaustul e o inventie, adica germanii nu au gazat nici un evreu! Adevarul e ca voi, evreii, sinteti cam timpiti ca nu va dati seama de acest lucru si ca minciuna asta nu va foloseste decit pe termen scurt. Ati incasat de la Germania peste 150 de miliarde de marci, dar mai tirziu germanii o sa va scoata pe nas acest lucru. Nu veti avea cu ce plati pt ca asa ceva nu se poate plati cu bani.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Sinteti deasupra legii? Voi face tot ce este posibil sa informez autoritatilor din Stechlin ce creatura traiestre printre ei.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Nu faci tu asta, jidan batrin si prost, ca trebuie sa iti scrii numele adevarat. Tu esti tare in clanta cind esti anonim.

Dan Gavrilescu
Dan Gavrilescu
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

“Dar lăsați măcar strămoșii ca să doarmă- n colb de cronici;/ Din trecutul de de mărire v-ar privi cel mult ironici.”

Dan Gavrilescu
Dan Gavrilescu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Regret ca am descoperit aceasta discutie cu intarziere de cateva luni. Oricum discutia pare de lunga durata… Iubesc cu pasiune cantecele Mariei Tanase. Cui nu-i plac , sa taca! Stim oare- multi- cine a incurajat-o si a sustinut-o cu bijuterii muzicale romanesti inestimabile? UN EVREU ROMAN: HARRY BRAUNER!!! Si acesta a iubit asa de mult Romania incat a preferat sa faca aici puscarie la comunisti decat sa emigreze la fratele sau , pictor in Italia, Victor….Daca nu am fi uitat sa fim cu adevarat crestini, nu am fi fost asa de partinitori…E mai folositor pentru noi sa invatam de la evrei ceea ce au mai bun ( inclusiv Noul Testament!) si sa nu le reprosam nimic altceva decat ce i-a reprosat , amical , Nae Ionescu lui Mihail Sebastian (Iosif Hechter!) in prefata la “De doua mii de ani”! P.S. Si Nae Ionescu si Mihail Sebastian au fost braileni de-ai mei , poate cel mai tolerant oras romanesc, la vremea lui.P.P.S. Si inca un evreu important pentru crestini: apostolul Pavel!

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Dan Gavrilescu
9 years ago

Nae Ionescu l-a dezamagit profund pe Mihail Sebastian cand si-a prezentat teza in prefata cartii lui Sebastian ‘De doua mii de ani” : evreii isi merita soarta pentru ca au respins Biserica Crestina : “extra Ecclesiam nulla salus”.
Ei au fost tintati ca dusmani si bestii sortite sa piara in iad pentru ca n-au acceptat ideea ca Dumnezeu are un fiu din carne si oase, Din motivul asta toti sfiintii crestini mai de seama au imprastiat in jurul lor ura si au indemnat spre violenta : Sfintul Cyril din Ierusalim , Sfintul Ambrosiu, Sfintul ieremias, Sfintul Augustin si multi altii – insa era secolul al 5 dupa Hristos. Lumea a avansat! Dar ideile s-au pastrat.Si Nae Ionescu a gasit de cuvinta sa le repete intr-o carte scrisa de un evreu! In secolul 20 !
Mihail Sebastian a crezut ca poate fi si evreu si Roman. Asta si-a dorit-o. Asa cum un pom de lamaie e si pom si lamaie. A gresit, Nu se poate. Daca esti lamaie, mai bine traiesti in Orientul Mijlociu la tine acasa.
Dar cu toate ca a avut alta credinta , in timp ce teoria “Traitismului” a lui Nae Ionescu s-a cam evaporat, opera lui Mihail Sebastian – Iosif Hechter din Braila- a ramas vie si semnificativa (“alive and kicking”) in cultura Romana.
Iar cat despre Noul Testament, nu este o cartre scrisa sau acceptata de evrei. Ei cred in Vechiul Testament, unde apar si cele zece porunci, care au ramas pina in ziua de azi bazele civilizatiei moderne, Numai ca aproape nimeni nu le aplica.
Cei doisprazece apostoli au fost toti nascuti evrei ca si Isus. Nu puteau fi
altceva, deoarece erau toti nascuti in Tara Sfinta care se numea si atunci Iudea si Israel. Majoritatea erau niste bieti pescari de linga lacul Kinneret, care se afla in Galil, linga orasul Tveria (Tiberiada). O barca ca a lui Isus care are peste 2000 ani a fost excavata din lac si se afla intr-un muzeu linga lac.

Dan Gavrilescu
Dan Gavrilescu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Stimata doamna! Mi se pare nefolositor sa intram aici in dezbateri confesionale. Sper ca ati observat ca i-am mentionat pe Sebastian si Ionescu abia in finalul interventiei mele , mai mult din patriotism de brailean . Azi , din pacate, putini romani mai stiu cine a fost parintele “trairismului”, cum a influentat gandirea si , vai , actiunea legionarilor. Vad ca dvs. sunteti documentata si de aceea am aratat spre relatia dintre cei doi si nu spre consecintele evolutiilor politice interbelice de la noi. Nu uitati ca Mihail Sebastian a fost dezamagit de Nae Ionescu , nu atat pentru prefata lui cat pentru ca N.Ionescu i-a fost , initial , “nash”(sic!) in ale filosofiei.

“extra Ecclesiam nulla salus”.Ei au fost tintati ca dusmani si bestii sortite sa piara in iad pentru ca n-au acceptat ideea ca Dumnezeu are un fiu din carne si oase, Din motivul asta toti sfiintii crestini mai de seama au imprastiat in jurul lor ura si au indemnat spre violenta : Sfintul Cyril din Ierusalim , Sfintul Ambrosiu, Sfintul ieremias, Sfintul Augustin si multi altii – insa era secolul al 5 dupa Hristos.””

Sa nu exageram… Bine ca am ajuns , totusi, in secolul actual! O discutie calma despre Mesia asteptat in Vechiul Testament si Hristosul Noului Testament se poate purta , cred eu , fara patimi primitive si absurde.Da ! Iisus Hristos este pentru noi , crestinii , si OM – deci din carne si oase – ( in profetia lui Iezechiel se arata o discutie intre el si Dumnezeu , acesta din urma ducandu-l pe profet pe un camp cu oasele mortilor si intrebandu-l daca vor invia…)- si Dumnezeu…Inchei citandu-l pe scriitorul evreu Amos Oz : intr-un interviu in Romania a fost intrebat ce crede despre Iisus Hristos? A raspuns ca daca la a doua venire va zice “Bine v-am gasit!”, inseamna ca noi am avut dreptate. Daca va zice “Bine v-am regasit!”, inseamna ca voi , crestinii , ati avut dreptate!!! Toate cele bune!

teccor
teccor
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Am citit cu interes dialogul referitor la demonizarea sau sacralizarea evreilor dar curios nimeni nu menționează ca actualii așa zis evrei sunt de fapt khazari băutorii de singe și dușmănii neamului omenesc ,cum au fost caracterizați de ruși cei care leau distrus regatul în jurul anului 1000 și iau împrăștiat în cele 4 zari.,și tot curios nu serse specifică faptul ca ură popoarelor îi urmărește de 2000 de ani(și nu numai pt ceea ce iau făcut lui Iisus)pt ca sunt cămătari fără scrupule și fără milă așa cum și psalmi lui David îi învăța ca nu e păcat să furi de la cei de alt neam

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  teccor
8 years ago

I-am raspuns amanuntit lui Teccor, insa raspunsul a fost sters de pe firmament. Ce compliment!
Voi incerca din nou.
Stimate Teccor
In jurul anului 1000 evreii imprastiati in lume erau deja un popor cu o vasta cultura documentata. Nu! Nu erau khazari, cu toate ca e adevarat ca khazari care erau un imperiu inca inainte de invaziile Slavilor, au adoptat religia iudaica. Este un curios istoric fara relevanta, pentru ca ei au disparut, asimilindu-se intre alte popoare.
In anul 1000 evreii care triau si in Yemen, in Iraq, in Persia, in India, in Etiopia, in Italia , in Franta si in Ashkenaz (deci NU puteau fi khazari ), traiau si in Spania sub musulmani. Asta a fost “perioda de aur” a evreilor spanioli, care erau eruditi, filozofi si oameni de stiinta apreciati. Dintre ei s-a nascut la Cordoba in jurul anului 1300 marele filozof Maimonides, de care poate ati auzit, si care e relevant si in zilele noastre. In anul 1000, rusii, care erau atunci nu mai mult decat un trib si celelalte popoare din regiune, se injunghiau si se taiau intre ei cu multa dragoste si umanitate.
“Spalarea creierilor” cu ideea khazara este deci o timpenie, si prinde numai din cauza ignorantei a faptelor istorice. Cititi, cititi, azi e usor de gasit informatii.
Evreii eru intr’adevar camatari, numai din cauza ca religia crestina nu permite luarea de camata pentru un imprumut de bani. Era una din putinile profesii permise evreilor, pe care si-au insusit-o cu mult talent. Ei nu puteau cumpara pamint, nu puteau sa traiasca din agricultura. si au traiat din ce-au putut si ce le a fost permis.Camata era considerata o treaba murdara si un pacat religios, si deci crestinii au preferat sa-i lase pe evrei sa pacatuiasca in locul lor.Foarte demn si moral ca idee generala!
Cu toate acestea, popoarele crestine au deschis banci, si acum iau camata fara prejudicii religioase si cu foarte putine scrupule, fara ajutorul nostru.
Evreii nu pot fi acuzati ca beau singe, nici la propriu nici la figurat.
Toata ideea de carne “Kasher” este ca nu ai voie sa mananci carne care contine singe. Carnea este strecurata si apoi pusa in sare pentru a scoate din ea singele. In Biblie scrie : “Singele e viata”, si un evreu poate manca carne, insa fara a se bucura de luarea unei vieti, fie ea viata unui animal.
Deci, documentati-va!
Si apropos a fi caracterizati de rusi ca “dusmanul neamului omenesc” – rusii intradevar sint cei mai mari iubitori ai umanitatii.
Indiscutabil!

Marius
Marius
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Moses Maimonides aka Moșeh ben Maimon care în Mișneh Torah face o clasificare a îngerilor, după modelul creștinismului și a împărțit îngerii în zece grupe: Chayot HaKodeș, Ophanim, Erelim, Hașmallim, Seraphim, Malakim, Elohim, Bene Elohim, Cherubim și Ișim.
Kabbalah a adăugat și al unsprezecelea rang angelic, arhanghelii, conducătorii celor zece grupe. În cea de-a șaptea grupă îi găsim pe Elohim, numiți aici „ființe divine”.
Prin urmare, chiar și astăzi, în religia evreilor „Elohim” reprezintă o clasă angelică sau un grup de „ființe divine”, întocmai ca zeii canaanienilor( de unde i-au împrumutat), nu pe Dumnezeu.Lucru care reiese și din pasajele biblice în care cuvântul este folosit pentru a desemna mai multe zeități….

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Marius
7 years ago

Comentariile lui Moshe Ben Maimon – cunoscut ca Rambam sau Maimonide- despre ingeri apar mai ales in cartea lui “More Nevochim” si mai putin in “Mishne Tora”. “Mishne Tora ” a fost scrisa de Rambam intre anii 1167-1177 cu telul de a creea o carte de legi pentru evreii care nu mai aveau Templul si erau imprastiati in Diaspora.
In “More Nevochim” el a scris comentarii despre existenta ingerilor, mentionand cele 10 nume de ingeri care apar in Biblie.Toate numele mentionate date ingerilor apar in cartile profetilor Yeshaaya si Yechezkel deci Maimonide (Rambam) numai le-a regrupat.,. Modelul crestinismului nu este relevant, iar Kabbalah care a fost scrisa 500 de ani mai tarziu nu este organic legata de teoria lui Maimonide (Rambam).
Cuvantul “Elohim” dupa Maimonide (Rambam) se refera la un strat de oameni mai ridicati in societate, inclusiv judecatorii (Dayanim), ingerii si Dumnezeu el insusi.
Teoria lui a fost mult criticata in cercurile teologice iudaice de pe vremea lui pentru ca nu a specificat pe ce se bazeaza si multi nu au acceptat filozofia lui. In religia iudaica, ingerii au fost acceptati mai mult pe plan metaforic decat real.

Marius
Marius
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Undeva pe aici ati spus ca Elohim e similar cu Dumnezeu și ati mai amintit si de Maimonides, de aici si interventia mea ….
Controversatul „Elohim” apare la vechii canaaneeni care îsi numeau astfel zeitățile. De exemplu, într-o tăbliță descoperită la Ebla, de prin 2.300 î.e.n. (cu un mileniu înainte ca israeliții să vină în Canaan, conform istoriei biblice), Dagon era în fruntea unui panteon format din două sute de Elohim. Așadar, pentru canaaneeni, o civilizație mult mai veche decât cea israelită, de la care evreii au preluat multe, Elohim erau zeii….

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Marius
7 years ago

Este adevarat ca in limba ebraica. Elohim este Dumnezeu, insa nu singurul cuvant intrebuintat pentru aceasta: mai exista si Adonai intrebuintat in rugaciune si Ha’Shem pentru a nu pronunta direct numele Lui.
Elohim inseamna in limba ebraica si deitati sau dumnezei, cum apare in cele 10 porunci :” Nu vei avea alti dumnezei decat pe mine”. Probabil ca influenta este Cnaanita, caci intradevar Cnaaniti erau un popor antic si multi din idolii lor (Dagon, Baal, Ashtoret ) apar in Vechiul Testament. Diferenta este ca evreii (Bnei Israel) erau un popor monoteist care credea intr’un Dumnezeu abstract, pe cand toate celelalte popoare din regiune :Egypt, Cnaan Assyria si Mesopotamia erau idolatrii. Idolii nu sint permisi in religia mozaica.

Marius
Marius
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Fiica unui evreu probabil Iosif (numit Yuya de către egipteni), Tiye, s-a căsătorit cu faraonul Amenhotep al III-lea prin 1337 î.e.n., devine marea regină a Egiptului si au un fiu -Akhenaton (poreclit Moise, adică „Moștenitorul”
…cele 10 porunci ale lui Moise, copiate din Cartea Egipteană a Morților…. Fiind faraon, cu sange israelit, Moise / Akhenaton a avut acces la această carte, probabil în perioada în care a fost preot la Heliopolis.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Marius
7 years ago

Vad ca va bazati pe ipoteza lui Osman ” Moses and Akhenaten” si a lui Graham Hancock despre Yuya.Insa primul care a avansat aceasta teorie a fost tot un evreu : Sigmund Freud (“Moses and Monotheism” )in 1939.
Cu toata frumusetea acestei teorii ea ramine nu mai mult decat o ipoteza , si multi cercetatori – ca de exemplu Rowan Williams- au declarat-o absurda. Chiar urmand cursul acestei teorii care este numai o presupunere, nimeni nu pretinde ca Yuya era “evreu”, sau din triburile de pe timpul lui Yaacov, se presupune ca era strain caci arata diferit de restul Egiptenilor. Deci mama lui Akhenaton nu era “evreica” cum sustineti, cu toate ca se poate ca era. Nu sant documente nici evidenta arheologica care sa ateste asa ceva.
Moshe ar putea fi un nume Egiptean, si explicatia enbraica a numelui ar putea fi mai tarzie. Asta nu inseamna insa ca este unul cu Akhenaten, ci numai ca a capata un nume dat sub influenta gneratiilor traite in Egipt, asa cum astazi pot fi multi evrei pe care ii chiama Marius. cu toate ca nu este un nume evreesc.
Iesind din aceasta teorie, la fel este cu numele lui Mordechai si Esther in Persia : dupa multe generatii si evreii au luat nume autohtone, cu toate ca Mordechai e numit : Mordechai Ha’Yehudi ca sa fie clar ca nu era un Persan oarecare.
Deci bazindu-va pe o ipoteza, ati ajuns la concluzia (dmneavoastra si altii) ca Moshe
i-a atras pe evrei fara succes la cultul lui Aton. Deoarece Moshe este profetul care a adus cele zece porunci de pe Muntele Sinai, teoria nu pare valabila. Povestea dumneavoastra este la fel de valabila cu povestea Biblica, si, imi pare rau, povestea Biblica suna mai frumos si mai convingator!
Primele doua porunci din cele zece date fiilor lui Israel (Bnei Israel) sint :
1. Eu sant Dumnezeul tau
2. Nu vei avea alti dumnezei (Elohim) afara de mine.
Ca multi evrei dealungul generatiilor in Cnaan au ramas idolatrii e adevarat
Multi n-au asteptat ca Moshe sa se intoarca de pe Muntele Sinai si au creat un idol de aur. E adevarat ca au existat doua regate in Eretz Israel pe timpul Primului Templu. Dupa traditie, ele au fost create dupa moartea regelui Solomon, de catre fiii sai care si-au impartit mostenirea si nu pe motive religioase cum mentionati. Cele zece triburi au creat regatul Israel, si tribul lui Yehuda a creat regatul Yehuda.
Este adevarat ca dealungul generatiilor au existat multi idolatrii intre Bnei Israel in special in Israel(Regatul Shomron, sau Samaria), de multe ori condusi de rege insusi. Cele mai populare deitati erau Baal (profetul Elyahu (Elias) a ars 40 de preoti al zeului Baal pe muntele Carmel). Ashtar e mentionata si ea ca o deitate populara. Profetii (Yeremia, yeshaayahu, Micha, Amos , Yehezkel, etc. ) au luptat dealungul istoriei contra idolatriei amenintand ca bnei israel vorfi pedepsiti pentru herzia lor. Evreii apartinand celor zece triburi , au fost alungati din Shomron ( Israel) de Assyrieni si au disparut (The lost Tribes of Israel). Evreii de astazi se trag numai din regatul Yehuda.
Ei au fost goniti de Babylonieni si s-au intors din exil la Ierusalim pe timpul regelui Persan Koresh care le-a permis sa-si construiasca al Doilea Templu care a fost distrus si el ulterior de Romani in anul 70 A.D.
Faptul ca au existat doua temple denota totusi ca religia iudaica a existat in tot acest timp. Altfel, trbuie sa recunoasteti ca nu ar fi fost nici o sansa ca acest popor sa supravietuiasca far a avea ceva in comun , mai aparte de popoarele din imprejur.
What is the moral of the story?
Evreii sint cei care au scris Biblia, care a ramas si pina in ziua de azi baza civilizatiei moderne si a celor trei religii care au facut lumea ceea ce este. Legile care apar in Vechiul Testament au fost influentate poate de Cartea Mortilor a Egyptenilor, si intr-o mai mare masura de Tablele regelui Hamurabi, si chiar de legile lui Urnamo din Ur.
Dar numai evreii au inchegat aceste legi si le-au scris in Torah pastrindule timp de generatii. Ei n-au fost perfecti, desigur, si multi au incalcat aceste legi. Toti profetii care apar in Biblie au incercat, de multe ori fara succes sa-i “indrepte” si sa-i readuca pe drumul cel bun. Iudaismul a ramas totusi prima religie monoteista care cred intr-un Dumnezeu abstract, si si-a intocmit prima carte de legi care sint mai mult sau mai putin valabile pina in ziua de astazi.
Ceea ce conteaza, dupa parerea mea sint consecintele, si nu faptele istorice neto. Mai ales ca nu le cunoastem cu absoluta convingere. dar faptul ca acest popor a supravietuit timp de mileni si si-a pastrat religia, cu multe devieri e adevarat. dar si-au pastrat-o sub aceesi forma, in Spania, in Ashkenaz, in Yemen, in Africa de Nord si in Bukhara, cu toate ca a avut de facut fata atrocitatilor greu de cumpris si permanenta prigonire, denota mai mult decat ipoteza ca Moshe era de fapt un rege Egiptian.
Si asa cum “Teoria Khazara” nu tine apa si denota numai o anumita tendinta spre antisemitism, nici teoria lui Achenetan nu este prea semnificativa si trebuie utilizata cu grija, si cu multe semne de intrebare!

Marius
Marius
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Cum spuneti dvs, insa permiteti-mi sa adaug câte ceva ce nu multa lume stie, după compararea faptelor, înscrisurilor si/sau legendelor popoarelor orientului mijlociu din perioada straveche…
Oficial..
Evreii reprezintă probabil cel mai celebru popor din istoria omenirii. Dacă nu pentru fapte vitejeşti, măcar pentru răspândirea istoriei lor prin intermediul Bibliei.
Conform acesteia, urmaşii lui Avraam s-au stabilit întâi în Canaan ( apropo, de ce scrieti dvs Cnaan ?… e doar o curiozitate), apoi s-au mutat în Egipt, unde s-au înmulţit în mod considerabil.
Fiind transformaţi de egipteni în sclavi, au plecat spre Canaan, conduşi de Moise. După moartea acestuia, Iosua Navi a fost cel care a preluat conducerea grupului de israeliţi, cucerind Canaanul. Prin 1047 î.e.n. s-a format regatul unit al Israelului şi Iudeei, sub conducerea lui Saul. În timpul lui David, regatul a devenit o mare putere mondială. Apogeul a fost atins în timpul lui Solomon, fiul lui David, care a transformat Ierusalimul într-o metropolă. Conform tradiţiei, el a construit primul templu al lui Yahweh, zeul evreilor. După moartea lui Solomon, regatul s-a divizat în două părţi, Israel şi Iuda. În anul 586 î.e.n., babilonienii au cucerit Ierusalimul, distrugând templul şi deportându-i pe locuitori în Babilon. Poporul rămas în Iudeea s-a refugiat în Egipt. Perşii au cucerit Babilonul şi i-au eliberat pe evrei din robie prin 539 î.e.n. Întorşi în Ierusalim, aceştia au refăcut templul lui Solomon, care a fost distrus mult mai târziu de către romani. În 332 î.e.n., Alexandru Macedon a cucerit Iudeea împreună cu întreg imperiul persan. După moartea sa, provincia a ajuns sub stăpânire siriană. În jurul anului 162 î.e.n., iudeii s-au răsculat, reuşind să creeze un stat independent, regatul hasmonean, care a dispărut în 63 î.e.n., când romanii i-au pus la conducere pe Irodieni, vasalii Romei. În anul 6 romanii au cucerit Iudeea, transformând-o în provincie romană. În anul 66 a izbucnit revolta iudeilor, care durat patru ani şi a dus la pustiirea Ierusalimului şi distrugerea templului lui Solomon de către romani. Din anul 135, romanii au schimbat numele Iudeei în Palestina.
Dar oare această istorie este în întregime adevărată? O parte din ea, mai ales începutul, a ajuns la noi prin intermediul Bibliei. O putem considera o certitudine doar pentru că este scrisă în “cartea sfântă”? Sau avem nevoie şi de alte dovezi, cum ar fi de exemplu descoperirile arheologice? Este oare Biblia într-adevăr cuvântul lui Dumnezeu?
Adevărata istorie a poporului evreu este cam diferită de ceea ce ştim astăzi…..
O mână de sumerieni, în frunte cu Avraam, şi-au părăsit patria la porunca zeului lor, devenind nomazi. După ce s-au plimbat prin Mesopotamia, Canaan şi Egipt, s-au hotărât să se stabilească în Canaan, unde au trăit alături de localnici. După apariţia în regiune a hicsoşilor în jurul anului 1550 î.e.n., urmaşii lui Avraam s-au îndreptat către Egipt, acolo unde unul dintre ei (Iosif) devenise vizir. S-au stabilit la marginea Egiptului, în Delta Nilului, în Avaris, fosta capitală a hicsoşilor. Fiica lui Iosif (numit Yuya de către egipteni), Tiye, s-a căsătorit cu faraonul Amenhotep al III-lea prin 1337 î.e.n., devenind marea regină a Egiptului. Fiul lor, Akhenaton (numit Moise de către adepţii săi), a scos din Egipt israeliţii alături de adepţii săi egipteni. În deşertul Sinai s-au amestecat cu triburile de madianiţi, cu toţii pornind spre Canaan. Acolo au sosit pe cale paşnică, amestecându-se cu populaţia locală. Nu au fost niciodată o mare putere, Canaanul acelor vremuri fiind un teritoriu sărac, compus din mici oraşe şi sate. În cazul în care au existat, “marii” regi evrei David şi Solomon nu au fost decât căpetenii ale câtorva sute de oameni. Nu aveau nici o religie stabilă, adoptând zeităţile locurilor prin care au rătăcit în perioada în care erau nomazi. După ocupaţia babiloniană evreii au fost deportaţi în Babilon, unul dintre cele mai dezvoltate oraşe din acea epocă. Mai mult ca sigur au fost impresionaţi atât de cultura babiloniană, cât şi de religia acestora foarte bine organizată. Întorşi în Ierusalim, o mână de preoţi, în frunte cu Ezdra, au hotărât să aplice ceea ce au văzut în Babilon, mai ales din punct de vedere religios. Adică să aibă o religie bine pusă la punct, întocmai ca babilonienii.
Preoţii lui Ezdra au adoptat calendarul lunar babilonian, lucru care se observă şi astăzi: lunile anului evreiesc au aceleaşi denumiri ca ale babilonienilor antici. Au organizat preoţimea după modelul babilonian. Probabil profund impresionaţi de templul lui Marduk din Babilon, au construit templul lui Yahweh după acelaşi model. Ba chiar l-au adoptat pe Marduk ca zeitate supremă, renunţând la vechea lor divinitate. Cum orice religie bine organizată avea, pe lângă temple şi preoţime, scrieri sfinte, preoţii lui Ezdra s-au pus pe treabă. Şi-au creat propria mitologie, copiind părţi din religia canaanită, babiloniană dar şi persană, a lui Zoroastru. Cei întorşi din Egipt au completat cu părţi din religia egipteană. Odată stabilite în mare poveştile care să completeze noua religie, preoţii evrei le-au aşternut în scris. În final s-au ales cele mai reprezentative scrieri care s-au compilat şi completat, rezultând “sfintele” scripturi ce formează astăzi Vechiul Testament. Ce dovezi sunt care să sprijine ipoteza că Vechiul Testament e format din legende babiloniene şi egiptene? Haideţi să enumerăm câteva dintre ele:
– Cele şapte zile ale Genezei (şase în care Dumnezeu a creat lumea şi una în care s-a odihnit) corespund celor şapte tăbliţe de lut pe care a fost scris Enuma Eliş, mitul babilonian al Creaţiei. Varianta scrisă a Enumei Eliş datează din Epoca de Bronz. Evreii au avut acces la acest mit în timpul robiei din Babilon.
– Grădina Edenului se afla în Mesopotamia. Adică exact în locul în care trăiau zeii mesopotamieni, conform legendelor acestora. Numele eden provine din cuvântul sumerian edin („casa zeilor”), ce a devenit edinu („stepă” sau „câmpie”) pentru babilonieni.
– Pomul cunoaşterii din Grădina Edenului, din care au mâncat Adam şi Eva, nu este un concept ebraic. Într-un mit sumerian, zeiţa Inanna i-a cerut fratelui său, Utu, să o ajute să coboare într-o zonă în care care creşteau pomi ai căror roade ar fi ajutat-o să obţină cunoaşterea sexualităţii. Zeul soare a ajutat-o iar Inanna, după ce mâncat din fructul pomului cunoaşterii, a devenit zeiţa iubirii. De asemenea, şi pomul vieţii este “împrumutat” tot de la sumerieni. Pe o tăbliţă de lut se pot observa Enki şi primul om, Adapa, şezând la taclale în jurul copacului vieţii. Nu lipsesc nici şerpii din acel peisaj care ar părea copiat din Cartea Genezei, dacă nu ar fi mai vechi cu câteva mii de ani decât scripturile evreieşti.
– Satan din Biblie provine din numele zeului egiptean Seth (ce mai era numit şi Setan). Dacă iniţial era privit ca o entitate neutră, pe alocuri chiar pozitivă, după întoarcerea evreilor din Babilon lucrurile s-au schimbat. Influenţaţi de religia persană a lui Zoroastru, unde erau delimitate clar divinităţile benefice de cele malefice, evreii l-au transformat pe Satan în inamicul lui Yahweh şi al oamenilor.
– Povestea lui Cain şi Abel este o copie a legendei celor doi zei fraţi sumerieni, Enlil şi Enki. În Biblie, păstorul Abel a fost ucis de fratele său, agricultorul Cain. În Sumer, Enki i-a învăţat pe oameni păstoritul iar Enlil agricultura. Deşi Enki a condus singur Pământul, fratele său l-a ucis şi i-a luat locul. Acelaşi mit se întâlneşte şi la egipteni, unde păstorul Osiris, primul conducător al Terrei, a fost ucis de fratele său, Seth, care i-a luat locul. Deşi nu s-a ajuns la o traducere exactă a numelor celor doi fii ai lui Adam şi ai Evei, răspunsul se găseşte în akkadiană. Abel înseamnă „domnul apelor” (a = „apă” iar bel = „domnul”) iar Cain, „gura care acuză” (ca = „gura” iar in = „a acuza”). Sumerianul Enki, cel care a fost ucis de fratele său, era zeul apelor. Babilonienii îl numeau Ea, care înseamnă „casa apelor”. Enlil era cel care acuza de multe ori în faţa zeului suprem, An, atât pe oameni, cât şi pe fratele său. Satan din Biblie, care provine din numele zeului Seth (varianta egipteană a sumerianului Enlil), era de asemenea un acuzator, principala sa atribuţie fiind cea de a aduce acuze sufletelor ajunse la judecata din faţa lui Yahweh. Revenind la Cain şi Abel, povestea în care cei doi au adus jertfe în faţa lui Yahweh, iar acesta l-a ales pe Abel, este identică cu una sumeriană în care zeiţa Inanna, pentru a-şi alege un soţ, le-a cerut păstorului Dumuzi şi agricultorului Enkidu să-şi prezinte roadele muncii lor. Fiind încântată mai mult de friptură decât de terci, Inanna l-a ales pe păstor.
– Numele celui de-al treilea fiu al lui Adam şi al Evei, Seth, este fără îndoială numele zeului egiptean al deşertului şi al furtunii.
– Legenda turnului Babel este, de asemenea, copiată din Babilon. Acolo se credea că, în urmă cu foarte mult timp, Marduk le-a cerut supuşilor săi să ridice un turn până la cer. Enlil nu a fost de acord cu acest lucru şi a dărâmat turnul, încurcând totodată limbile supuşilor lui Marduk. Evreii nu doar au auzit legenda turnului în timpul robiei babiloniene, ci chiar au avut ocazia de a-l vedea. Regii Nabopalassar şi Nabucodonosor al II-lea îl reconstruiseră cu puţin timp în urmă, la porunca zeului Marduk. Locaţia turnului biblic este aceeaşi, ţinutul Shinear fiind Sumerul.
– Potopul din Biblie este o copie a mitului Potopului din Mesopotamia. În Epopeea lui Ghilgameş, o scriere akkadiană formată din mai multe legende şi poeme sumeriene, Utnapiştim este pământeanul care, sfătuit de Enki, şi-a construit o arcă în care a adus câte o pereche din fiecare animal. După Potop, el şi familia sa au repopulat pământul. Fără îndoială că, în timpul robiei babiloniene, evreii au avut acces şi la acest mit.
– Itinerariul lui Avraam din Ur până în Canaan este în realitate al hicsoşilor. Conform Bibliei, Avraam a plecat din Sumer în Canaan. De acolo, în Egipt. Apoi în peninsula Sinai şi înapoi în Canaan. Hicsoşii au venit din Sumer în Canaan, unde au stat o perioadă până când s-au îndreptat către Egipt. Au cucerit nordul Egiptului şi l-au condus timp de aproximativ o sută de ani. După ce au fost goniţi de alianţa prinţilor tebani, hicsoşii au plecat către Canaan, bineînţeles prin peninsula Sinai.
– Moise egipteanul. În Biblie se spune că fiica faraonului, când a găsit copilul printre trestii, i-a pus numele Moise (Moşe ) deoarece, a spus ea „din apă l-am scos„. Însă el ar fi trebuit să fie numit Moşui („cel care a fost scos”), nu Moşe. În plus, dacă a fost adoptat de către o egipteancă şi a fost crescut ca un prinţ egiptean, era firesc să fi primit un nume egiptean, nicidecum unul ebraic. Mai ales deoarece sunt mici şansele ca o prinţesă egipteană să ştie ebraica. Aşa cum a observat şi Freud, numele Moşe nu provine din ebraică, ci din cuvântul egipteanmos, care înseamnă copil. Dovezile care atestă faptul că Moise a fost în realitate faraonul Akhenaton se găsesc în capitolul „Moise”. Evreii ascund însă originea egipteană a celui mai important reprezentant al religiei lor, lucru remarcat şi de părintele psihanalizei, Sigmund Freud.
– Este binecunoscută povestea biblică în care Moise este lăsat de mama sa într-un coşuleţ pe Nil, fiind salvat de fiica faraonului. În autobiografia regelui akkadian Sargon cel Mare (cca. 2270 – 2215 î.e.n.), acesta susţine că mama sa era mare preoteasă în oraşul Azupiranu, în timp ce tatăl lui rămâne necunoscut. După ce l-a născut pe Sargon în secret, l-a aşezat într-un coş de papură uns cu bitum şi i-a dat drumul pe fluviul Eufrat, pentru a evita uciderea lui. A fost găsit de Akki, grădinarul regelui, care l-a adoptat. Ulterior, Sargon va deveni amantul zeiţei Iştar, care îi va acorda tronul. Pentru că Sargon a trăit cu mult timp înainte de Moise, este evident faptul că povestea biblică este un plagiat al celei akkadiene, aşa cum sublinia şi Freud. Israeliţii au aflat povestea naşterii lui Sargon în timpul exilului în Babilon. Iar când s-au întors în Ierusalim şi au început să-şi scrie textele sacre, au inclus acea parte în legenda lui Moise. Până şi faptul că în Biblie ni se spune doar numele mamei lui Moise, în timp ce tatăl rămâne necunoscut, este identic cu faptul că doar mama lui Sargon era cunoscută, în timp ce tatăl lui nu. E posibil totuşi ca ambele variante, a lui Sargon şi a lui Moise, să fie copii ale unui mit egiptean mult mai vechi. După ce l-a născut pe Horus, adevăratul moştenitor al tronului, zeiţa Isis l-a ascuns între trestiile de pe malul Nilului, pentru a nu fi găsit de către faraonul uzurpator Seth. Seth, unchiul lui Horus şi fratele lui Isis, îl omorâse pe Osiris şi îi luase tronul. Auzind că Osiris are un moştenitor, fără îndoială că ar fi încercat să îl ucidă şi pe acela. Aşadar, zeiţa şi-a crescut fiul pe ascuns, până când acesta a ajuns destul de mare pentru a-şi cere drepturile. Mama lui Horus, Isis, a fost ajutată să crească copilul de către sora ei, Nephtys, soţia faraonului Seth, la fel cum soţia faraonului biblic a fost ajutată de mama copilului să-l crească pe Moise.
– Când Moise l-a întrebat pe Yahweh care este numele lui, zeul i-a răspuns în ebraică „Ehyeh asher ehyeh”. „Asher” înseamnă „fericit, binecuvântat”, iar „ehyeh” a fost interpretat ca „eu sunt”. Prin urmare, o traducere completă ar fi „Eu sunt fericitul / binecuvântatul eu sunt”, care tot nu are logică. La o privire mai atentă se observă însă că zeul a folosit cuvântul „ehyeh” ca substantiv propriu, declinându-și identitatea pentru a fi recunoscut de Moise și de israeliți: „Eu sunt binecuvântatul Ehyeh (…) Așa să le spui fiilor lui Israel: Ehyeh m-a trimis la voi”. Ebraicul „ehyeh” se pronunță identic cu akkadianul „Ea”, numele unuia dintre marii zei ai Babilonului, nimeni altul decât sumerianul Enki. Zeul nu i-ar fi spus lui Moise o propoziție ambiguă, ținând cont că i-a încredințat misiunea de a-i convinge pe israeliți că a fost trimis de către zeul lor pentru a-i elibera. Așadar, răspunsul corect al zeului este: „Eu sunt binecuvântatul Ea (…) Așa să le spui fiilor lui Israel: Ea m-a trimis la voi”. Folosirea unui nume babilonian dovedește și că scripturile evreilor au fost concepute după întoarcerea din exil, dar și adoptarea de către evrei a zeităților babiloniene. Acest joc de cuvinte, prin care akkadianul „Ea” a fost înlocuit cu ebraicul „ehyeh”, nu este unul neobișnuit, evreii codificând adesea informații în scrierile lor religioase. De exemplu, în doar câteva pagini ale Kabbalei scrise, inițiații evrei au ascuns o sumedenie de informații, care nici până în prezent nu au fost complet identificate de cercetători.

—-urmare —-

Marius
Marius
Reply to  Marius
7 years ago

—-continuare—-
– Cele 10 porunci ale lui Moise sunt copiate din Cartea Egipteană a Morţilor. Fiind faraon, Moise / Akhenaton a avut acces la această carte fără îndoială, probabil în perioada în care a fost preot la Heliopolis.
– După 15 ani de cercetări, arheologul israelian Yohanan Aharoni a concluzionat că în timpul lui Iosua Navi nu a fost cucerit niciun oraş de către evrei, deoarece acele oraşe menţionate în Biblie nu mai existau de mult timp. De asemenea, istoricul Mandfred Claus consideră că preluarea Canaanului pe cale militară este o poveste inventată. Arheologul Israel Finkenstein a constatat că mai mult de 90% dintre cercetători au stabilit de comun acord că nu a existat niciun exod din Egipt al poporului lui Israel. Prin urmare, nici cucerirea Canaanului. Ierihonul nu a fost distrus de Iosua Navi, ci cu mult timp înainte, prin 1549 î.e.n. La fel şi cetatea Ai, al cărei nume înseamnă „grămada de ruine”. Cu toate astea, exodul a avut loc, dar nu în modul prezentat de Biblie. În realitate s-au folosit două surse, ce au fost compilate într-o singură poveste. Una reprezintă cele câteva sute de israeliţi amestecaţi cu egipteni şi beduini madianiţi, conduşi de Akhenaton. A doua sursă o reprezintă exodul hicsoşilor din Egipt. După ce au fost goniţi de către prinţii tebani prin 1550 î.e.n., hicsoşii au plecat în Canaan. Cum se estimează că zidurile Ierihonului au căzut prin 1549 î.e.n., e posibil ca hicsoşii să fie cei care au cauzat acest lucru. De asemenea, există probabilitatea ca tot ei să fi cucerit şi celelalte oraşe canaanite. Conform lui Manethon, hicsoşii sunt cei care au construit Ierusalimul. Evreii au atribuit micului grup al lui Akhenaton faptele hicsoşilor, rezultând astfel marele exod din Biblie.
– Circumcizia, legământul sacru al evreilor cu Yahweh, nu a fost inventată de Avraam. În realitate, egiptenii practicau circumcizia de mii de ani, lucru demonstrat atât de desenele din temple cât şi de mumii. Aşa cum remarca şi Freud, cel mai probabil egipteanul Moise le-a adus evreilor acest obicei, nicidecum Avraam.
– Chivotul Legământului, în care Moise ar fi aşezat cele 10 porunci divine, este o copie a chivotului lui Sin (Enki), zeul babilonian al lunii. Se observă modelul babilonian al chivotului lui Moise prin faptul că era decorat cu heruvimi (sfincşi), care în Mesopotamia şi Egipt erau considerați paznici ai secretelor.
– Unul dintre epitetele dumnezeului biblic este El. Însă El era numele divinităţii supreme în Canaan. El este forma prescurtată a lui Ellil, numele dat de babilonieni sumerianului Enlil. Evreii l-au echivalat pe Yahweh al lor cu El al canaanienilor pentru ca, mai târziu, să-l înlocuiască. Soţia lui El era Aşera. Biblia spune că, în templul lui Solomon, regele Roboam a adus o statuie a Aşerei. Regele Esra a îndepărtat-o dar Manase a readus-o în locul ei tradiţional. Regele Iosia a exilat statuia din templu, dar ea s-a întors după moartea regelui. Aşadar, pentru israeliţi, locul Aşerei era lângă Yahweh, aşa cum pentru canaanieni era lângă El. Inamicul lui El erau fratele său, Dagon, şi fiul acestuia, Baal. În Biblie, cel mai aprig duşman al lui Yahweh era Baal, lucru subliniat cel mai bine în competiţia dintre Ilie şi profeţii lui Baal. În capitolul cinci din Cartea întâi a Regilor, când filistenii au aşezat chivotul lui Yahweh lângă statuia lui Dagon, zeul evreilor a distrus statuia zeului inamic. Aşadar, evreii nu doar au copiat miturile zeilor altor popoare, ci chiar şi divinităţile respective.
– Se presupune că David şi Solomon au domnit în secolul al X-lea î.e.n. Arheologul Israel Finkelstein susţine că relatările biblice despre domniile celor doi sunt fictive. David nu putea să se lupte cu Goliath din Gat, deoarece respectiva localitate era distrusă de mai bine de un secol în acea vreme. Faptul că Goliath era îmbrăcat ca un mercenar grec iar povestea prezintă elemente homerice, demonstrează că nu putea fi scrisă decât mult mai târziu. Până şi Vechiul Testament este confuz în ceea ce priveşte ucigaşul uriaşului. Dacă în Întâia carte a Regilor David este eroul, în cea de-a doua ucigaşul lui Goliath este Elhanan, un necunoscut. Când arheologii au descoperit printre ruinele unui fost oraş al filistenilor o oală pe care era inscripţionat numele Goliath, au presupus că aceea era o dovadă a acurateţii poveştii biblice. Însă acel nume inscripţionat pe oală nu demonstrează decât că a existat cel puţin o persoană cu numele Goliath în rândul filistenilor, nu şi că acea persoană era de statură înaltă sau că s-a luptat cu David. În realitate, povestea luptei dintre David şi Goliath este o preluare a autobiografiei egipteanului Sinuhet. Acesta era un curtean aflat în serviciul lui Nefru, fiica lui Amenemhat I din secolul al XX-lea î.e.n. Sinuhet povestea că a fugit subit din Egipt, s-a luptat cu campionul Retenu, “un mare bărbat din Canaan” şi a revenit în final pentru a fi îngropat în pământul natal.
– Acelaşi profesor Finkelstein a demonstrat că numele lui David şi Solomon nu figurează în niciun text contemporan extrabiblic şi nicio descoperire arheologică nu permite acreditarea existenţei lor. Nu există nici măcar o singură dovadă că în secolul al X-lea î.e.n. a existat un mare imperiu israelit, aşa cum susţine Vechiul Testament. Faptele de arme ale lui David sunt în realitate cele ale faraonului egiptean Tuthmosis al III-lea. În Biblie, David s-a luptat la Raba cu amoniţii şi sirienii, apoi l-a bătut pe regele din Ţoba, înainte să-şi întemeieze din nou domnia la Eufrat. Conform surselor egiptene, nu David ci Tuthmosis al III-lea este cel care, pe la sfârşitul anului 1469 î.e.n., a plecat cu armata în Canaan. S-a luptat cu sirienii şi canaanienii în afara oraşului Meggido. În timpul celor şapte luni, cât a durat asediul oraşului Meggido, faraonul a locuit în Ierusalim. Duşmanii au reuşit să scape şi s-au refugiat în Qadeş de pe râul Oronte, oraş cucerit de faraon în 1461 î.e.n. Peste trei ani a trecut Eufratul şi l-a învins pe regele din Mitanni. Thoth sau Tuth, prima parte a numelui faraonului, se scrie Dwd în ebraică, care e rădăcina numelui regelui David.
– Conform descoperirilor arheologice, în perioada domniilor lui David şi Solomon nu existau în Israel nici monumente, nici scrisul. Ceea ce înseamnă că e imposibil ca David să-şi fi scris celebrii psalmi. Aceştia au fost redactaţi mult mai târziu, după întoarcerea evreilor din Babilon. Nu ştim exact dacă autorul necunoscut al psalmilor i-a compus singur, dar ştim că cel puţin unul, Psalmul 104, este copia unui poem compus de faraonul egiptean Akhenaton.
– Dacă în vremea lui Solomon nu existau în Israel monumente, înseamnă că nu a existat nici templul lui Solomon. De fapt, nu există nicio dovadă că ar fi existat acel Prim Templu. În realitate, evreii din Babilon, impresionaţi de măreţia templului lui Marduk, aflat lângă zigguratul Etemenanki (turnul Babel), au construit templul lui Yahweh din Ierusalim după acelaşi model. Pentru a nu fi acuzaţi că ar copia templul lui Marduk, au susţinut că acel templu era o reeditare a unuia mult mai vechi, clădit de Solomon. Nici măcar legenda care spune că babilonienii au distrus templul lui Solomon nu este originală. Căzut sub dominaţie persană, Babilonul s-a răsculat în 482 î.e.n. Regele persan Xerxes a înăbuşit revolta şi, ca pedeapsă, a ordonat distrugerea zigguratului Etemenanki, turnul Babel din Biblie.
– Nu există nicio dovadă că ar fi existat regele Solomon. Dar dacă a existat într-adevăr, legendele din jurul lui sunt pure fabulaţii. Înţelepciunea cu care se presupune că era înzestrat era necunoscută popoarelor vecine contemporane. Scripturile au fost redactate în vremea lui Solon, unul dintre cei şapte înţelepţi ai Greciei antice. E posibil ca înţeleptul Solon să fi fost folosit ca model pentru personajul Solomon, fiind remarcabilă asemănarea numelui celor doi. Dacă înţelepciunea lui Solomon a fost copiată de la Solon, faptele sale au fost „împrumutate” de la faraonul egiptean Amenhotep al III-lea, tatăl lui Akhenaton. În Biblie, tatăl lui Solomon a creat imperiul israelit iar el a menţinut relaţiile diplomatice. În realitate, tatăl lui Amenhotep al III-lea a creat imperiul egiptean iar el a menţinut relaţiile diplomatice. Se spune că Solomon s-a căsătorit cu multe prinţese. Amenhotep al III-lea a făcut acelaşi lucru, căsătorindu-se cu două prinţese din Siria, două din Mitanni, două din Babilon şi una din Arzawa. Solomon s-a închinat la Astarte şi Moloch la bătrâneţe. Amenhotep al III-lea a primit la bătrâneţe o statuie a lui Iştar (Astarte) de la regele Tuşratta din Mitanni, pentru a se vindeca de durerile de dinţi. Solomon a schimbat organizarea militară, introducând carele de luptă ca armă esenţială. Amenhotep al III-lea a organizat carele de luptă ca unitate separată de război. Solomon a unit Israelul cu alte părţi ale imperiului, având doisprezece ispravnici. Amenhotep al III-lea a organizat imperiul egiptean în douăsprezece secţiuni administrative. În timpul domniei lui Solomon, imperiul israelit a devenit tot mai fragil. Au apărut probleme în sudul Palestinei şi în Edom, Rezon a cucerit Damascul iar influenţa lui Solomon s-a diminuat în Siria. În timpul domniei lui Amenhotep al III-lea, imperiul egiptean a devenit tot mai fragil. Au apărut rebeliuni în sudul Palestinei şi în Edom. Influenţa faraonului a scăzut în Siria iar regele hitit Suppiluliuma a ameninţat nordul Siriei, inclusiv Damascul. Solomon i-a dat lui Hiram, regele din Tir, 20 de cetăţi din pământul Galileei. Amenhotep al III-lea i-a dat lui Abimilichi oraşele Tir, Huzu şi Zerbitu din Galileea. Solomon a construit oraşe pentru provizii şi garnizoane şi a reconstruit oraşele Haţor, Meggido, Ghezer, Milo, Bet-Horonul de Jos, Balat şi Tadmor. Amenhotep al III-lea a reconstruit Haţor, Meggido, Ghezer, Milo, Bet-Şean şi Lachiş. Solomon a construit zidul Ierusalimului, Primul Templu şi un palat. Amenhotep al III-lea şi-a construit un palat la Teba şi temple în aproape toate oraşele din Canaan unde avea garnizoane.
– Influenţa babiloniană a scripturilor se observă cel mai bine în Cartea Esterei. Departe de a fi un adevăr istoric, această carte îi are ca protagonişti pe Estera (Ester în ebraică), evreica ce a devenit regina imperiului persan, şi Mardoheu (Mordechai în ebraică), tatăl ei adoptiv. Nu există nicio dovadă că împăratul Xerses ar fi avut o soţie numită Estera. În schimb, nu încape nicio îndoială că numele eroilor evrei din Babilon, Estera / Ester şi Mardoheu / Mordechai, sunt numele celor mai mari zei ai Babilonului, Iştar şi Marduk. Povestea a fost inventată ca explicaţie pentru sărbătoarea Purim, autorul necunoscut folosind numele zeilor babilonieni probabil tot în semn de omagiu.
– Deşi se susţine că Biblia a fost scrisă de diferiţi patriarhi, adevărul este cu totul altul. Toate scripturile Vechiului Testament au fost compuse şi redactate de preoţii lui Ezdra, după întoarcerea din robia babiloniană. Cei mai mulţi patriarhi nu cunoşteau scrierea, aşa că nu aveau cum să scrie respectivele texte. Cea mai aprinsă polemică se învârte în jurul Pentateuhului, sau primele cinci cărţi ale Bibliei. Deşi se consideră că Moise este autorul lor, cercetătorii au demonstrat că acest lucru este imposibil. Dacă Moise le-ar fi scris, în primul rând ar fi trebuit să le redacteze în limbajul hieroglific, ţinând cont că aceasta era singura scriere pe care o cunoştea. În al doilea, ar fi vorbit despre el la persoana întâi, nu la a treia. Iar în ultimul rând, nu putea să scrie despre evenimente ce au avut loc după moartea sa. Pe 16 ianuarie 1948, Secretarul Comisiei Biblice de la Vatican a recunoscut că Pentateuhul lui Moise nu a fost scris de un singur autor, ci provine din mai multe surse diferite. Acele surse sunt preoţii lui Ezdra care au modificat povestea lui Akhenaton pentru a se potrivi scopului poporului evreu.
– Yahweh al evreilor era Marduk al babilonienilor. Marduk i-a ordonat lui Nabucodonosor al II-lea din Babilon să plece cu armata la vest, în Liban. Yahweh i-a poruncit să atace Egiptul şi Ierusalimul în 586 î.e.n. Sennacherib a subjugat Iudeea şi a prădat Babilonul în 689 î.e.n., la porunca lui Marduk. Biblia susţine că regele asirian a urmat poruncile lui Yahweh. În scrierile persane, Marduk i-a poruncit lui Cyrus să cucerească Babilonul, deoarece era supărat pe poporul său. Conform Bibliei, Yahweh i-a poruncit lui Cyrus acest lucru, pentru a-i elibera pe evrei. Marduk a hotărât ca pustiirea Babilonului să dureze 70 de ani. Acelaşi lucru a hotărât şi Yahweh pentru Ierusalim. E greu de crezut că toţi aceşti regi ar fi ascultat poruncile mai multor zei. Regii asirieni, babilonieni şi perşi nu ar fi avut de ce să urmeze ordinele unui zeu al israeliţilor. Persanul Cyrus nu ar fi dat socoteală în faţa babilonianului Marduk, când zeul său suprem era Ahura Mazda. La fel şi asirianul Sennacherib, al cărui zeu era Aşşur. Cu toate acestea, ei au ascultat ordinele unor zei străini. De ce? Pentru că toate aceste divinităţi reprezentau una singură. Marduk era Yahweh şi Ahura Mazda. Acesta era zeul pe care evreii l-au adoptat după întoarcerea din Babilon, în încercarea de a avea o religie clar definită, după modelul babilonian. Acest lucru reiese foarte clar din Biblie: toţi profeţii Vechiului Testament, alături de Iisus şi Ioan Botezătorul din Noul Testament, erau profund supăraţi că evreii şi-au uitat dumnezeul, alegând pe un altul. La fel au gândit şi esenienii, care au preferat să se izoleze de restul populaţiei din cauza acestui sacrilegiu. O dovadă în plus este folosirea de către esenieni a calendarului solar, deşi restul israeliţilor îl adoptaseră pe cel lunar. Zeul lui Moise, Aton, era o divinitate solară, pe când cel babilonian, Marduk, era lunară. În Noul Testament nu este folosit nici măcar o singură dată numele Yahweh. Iisus se considera fiul lui Dumnezeu, însă acel Dumnezeu era o zeitate solară, nicidecum Yahweh al evreilor. Trecerea de la un zeu la altul reiese şi din modificarea simbolului israeliţilor. De la steaua lui David, cu cinci colţuri, s-a trecut la cea a lui Solomon, cu şase. Steaua cu cinci colţuri reprezintă a cincea planetă din exterior către Soare, adică Jupiter. Steaua cu şase colţuri este a şasea planetă, adică Marte. Jupiter este echivalentul sumerianului Enlil iar Marte al lui Martu, numit Marduk de către babilonieni.
– În Babilonul antic, Marduk era zeul suprem. Însă, alături de el, se aflau la loc de cinste tatăl său, Ea (Enki al sumerienilor) şi mama sa, Iştar (Ninhursag în Sumer). Deşi a luat locul lui Enlil, acaparându-i titlurile şi funcţiile, Marduk nu a făcut acelaşi lucru cu tatăl său, pe care l-a aşezat alături de el, ca egal. În Mesopotamia, numărul 40 era al lui Enki, echivalentul titlului de Mare Prinţ. În Biblie, numărul 40 este cel mai des folosit: Potopul a durat 40 de zile şi 40 de nopţi; spionii israeliţi au explorat Canaanul timp de 40 de zile; Eli, Saul, David şi Solomon au domnit câte 40 de ani; israeliţii au rătăcit în deşert timp de 40 de ani; la 40 de ani, Moise a fugit din Egipt, s-a întors după 40 de ani pentru a-şi lua poporul şi a murit după alţi 40; Moise a petrecut pe muntele Sinai trei perioade de câte 40 de zile şi 40 de nopţi; Otniel a fost judecător 40 de ani; sub Ghedeon au fost 40 de ani de pace; filistenii i-au asuprit pe israeliţi timp de 40 de ani; Ilie a mers 40 de zile prin pustiu până la muntele Horeb; Isac şi Esau s-au căsătorit la vârsta de 40 de ani; Iisus a petrecut 40 de zile în deşert; s-a înălţat la cer după 40 de zile de la învierea sa. Coarnele de berbec folosite de preoții evrei sunt tot simbolul lui Enki. În plus, la mijlocul secolului al XX-lea, Brigada 35 de Parașutism din cadrul Forțelor Defensive Israeliene avea ca siglă un șarpe înaripat de culoare verde; șarpele înaripat este Lucifer sau Quetzalcohuatl iar verdele e culoarea zeului egiptean Osiris, acestea fiind doar trei dintre numele alternative ale lui Enki. În folclorul ebraic, tot Enki este și Samael, îngerul decăzut privit atât ca entitate pozitivă, cât și negativă.Acesta este motivul pentru care 40 este cel mai des folosit număr din Biblie: ca omagiu pentru Enki, tatăl zeului suprem Marduk / Yahweh.

Dan Gavrilescu
Dan Gavrilescu
Reply to  Dan Gavrilescu
9 years ago

Regret neatentia cu care am scris: trebuie citit “inclusiv VECHIUL TESTAMENT”!~

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Dan Gavrilescu
9 years ago

Din pacate nu am exagerat deloc.
Sper ca cititi engleza pentru a intelege citatele urmatoare :
Sfintul Augustin (A.D. 430) :
“How hateful to me are the enemies of your Scripture. How I wish you would slay them (the Jews) with your two edged sword. Gladly would I have them die”.
Origen din Alexandria (A.D. 254)
“We may thus assert in utter confidence that the Jews will not return to their earlier situation ,for they have committed the most abominable of crime in forming this conspiracy against the Savior of the human race.”
Sfintul Francis din Assisi (1226):
“All who have not believed that Jesus Christ was really the Son of God are doomed.”
Sfintul Fugentius (A.D. 533)
“Most firmly hold and never doubt that not only pagans but also all Jews, all heretics and all schismatics who finish this life outside of the Catholic Church, will go into eternal fire prepared for the devil and his angels.” (Enchiridion Patristicum)
Sfintul Petru Canisius (1597)
“Outside the comminion there is absolutely no salvation for mortals not for the Jews or pagans who never received the faith of the church, nor for the heretics..” (Catechismi Latini et Germanici).
Sfintul Cyril din Ierusalim (A.D. 386)
“Abhor all heretics … for they are serpents, a brood of vipers. Abhor such men and shun them. For what fellowship have you with men without hope?”
Sfintul Cyprian (A.D. 258)
“He who has turned his back on the Church of Christ is an alien, a worldling, an enemy.” (Unity of the Catholic Church)
Sfintul Irenaeus (A.D. 202)
“The Church is the entrance to life; all others are thieves and robbers. On this account we are bound to avoid them.” (Against Heresis, Book III)
etc.etc.etc.
Patimi primitive si absurde? Ale cui?
Profetia lui Iezechiel, citita in fiecare an de Ziua Comemorarii Holocaustului, este o metafora care nu are nici o legatura cu invierea lui Hristos.
Se refera la salvarea poporului iudeu care se va ridica din cenusa, o profetie care s-a realizat.
Amos Oz este un scriitor Israelian nascut in 1939 la Ierusalim. Unchiul lui, Profesorul Klausner, venit in Israel in 1919, a scris o carte in ebraica, tradusa mai tirziu, a carei teme este proveninta lui Isus din poporul evreu, si intentia lui initiala de a ramine evreu si purifica preotia de pe timpul lui, de coruptie. Teoria aceasta a fost criticata aspru atit de teologi evrei cat si de crestini.
Deci Amos Oz a avut dela cine sa invete.

Dan Gavrilescu
Dan Gavrilescu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Multumesc pentru raspuns. Ma intreb ce e de facut? Evreii isi urmeaza calea credintei lor iar crestinii citesc Noul Testament si mediteaza, cei care au timp , la epistolele apostolului Pavel ( ce frumos vorbeste despre el insusi in epistola catre filipeni…). E o prapastie adanca intre cele doua credinte. Daca pana mai ieri omenirea a incercat sa umple acest abis cu cadavre , oare nu se poate gasi in acest secol o cale a dialogului nepatimas si convietuirii in pace si iubire? Eu , si ca brailean, nu numai ca ortodox crestin sper si cred ca se poate! ( Apropo : ati dat mai mult citate din lumea occidentala a crestinatatii , sau ma insel? Vedeti ca si intre noi , crestinii, sunt adversitati care la cruciade s-au lasat cu ocuparea Constantinopolului ortodox?!) Si nu uitati ca si noi citim din profetia lui Iezechiel in fecare an in Vinerea Mare. Ma cutremur de bucurie cand imi imaginez unirea celor doua comemorari in aceeasi zi a speratei , iubirii si VIETII!

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Dan Gavrilescu
9 years ago

Din nefericire, sint foarte sceptica in privinta unei posibilitati de dragoste si infratire intre religii si popoare.Daca cititi ultimile stiri, puteti sa va dati seama ca mergem inapoi, nu inainte.
“Dragoste cu sila nu se face” , am fost invatata din copilarie. Nu poti pretinde nimanui sa te iubeasca, pentru ca sentimentele nu sint ceva logic.
Insa chiar daca emotiile si patimile nu por fi controlate si stapanite, ratiunea, logica si morala sint esentiale pentru a crea posibilitatea de a trai in mod civilizat. Daca nu, ne putem catara inapoi in copaci!
Deci inteligenta si ratiunea ne obliga sa ne respectam unii pe altii, sa ne comportam in mod tolerant fata de cei care nu ne seamana insa au dreptul sa aiba convingirile lor si credinta lor.La bazele tuturoi actiunilor umane, trebuie sa existe un gram de humanism, de respect pentru alta persoana de credinta in sfintenia unei vieti umane.
In asta cred. Singura speranta este educatia relevanta a noi generatii de a se comporta intr’un fel mai demn si mai nobil decat ancestrii nostri.
Dupa mine cea mai josnica si mai ticaloasa atitudine este ura si dispretul care duc la violenta si la incalcarea drepturilor umane de a supravietui, de a fi liber, de a fi tratat ca un egal, de a avea libertatea de a te exprima fara frica.
Este cam utopic, insa trebuie trait cu speranta ca in viitor nimeni nu se va exprima ca “Streaua 86, Campioana Europei”. Si in acelasi spirit utopic, poate ca atunci ve-ti lua campionatul Europei. Numai atunci.

Dan Gavrilescu
Dan Gavrilescu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Iata ca ne-am inprietenit:nu numai ca avem intrebari asemanatoare dar cel putin raspunsul dvs. de mai sus are tot acceptul meu. Am vazut decurand o declaratie a lui Stephen Hawking in care spunea ca agresivitatea lumii de azi ne amenita cu apocalipsa. Nu de frica mortii imi doresc o lume civilizata si respectuasa…Va cer eu scuze pentru limbajul si aberatiile comentatorilor de aici: sa contesti Holocaustul e delir oligofren. Poate de aceea sunt microbistii unor echipe slabe…Sunt atat de multe sechele lasate de comunism in educatia si mentalitatea noastra, a romanilor de azi , ca vom avea nevoie de 40 de ani in desert sub asistenta Lui Dumnezeu pentru a ajunge in “Tara Fagaduintei”…

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Dan Gavrilescu
9 years ago

Din pacate nu am exagerat deloc.
Sper ca cititi engleza pentru a intelege citatele urmatoare :
Sfintul Augustin (A.D. 430) :
“How hateful to me are the enemies of your Scripture. How I wish you would slay them (the Jews) with your two edged sword. Gladly would I have them die”.
Origen din Alexandria (A.D. 254)
“We may thus assert in utter confidence that the Jews will not return to their earlier situation ,for they have committed the most abominable of crime in forming this conspiracy against the Savior of the human race.”
Sfintul Francis din Assisi (1226):
“All who have not believed that Jesus Christ was really the Son of God are doomed.”
Sfintul Fugentius (A.D. 533)
“Most firmly hold and never doubt that not only pagans but also all Jews, all heretics and all schismatics who finish this life outside of the Catholic Church, will go into eternal fire prepared for the devil and his angels.” (Enchiridion Patristicum)
Sfintul Petru Canisius (1597)
“Outside the comminion there is absolutely no salvation for mortals not for the Jews or pagans who never received the faith of the church, nor for the heretics..” (Catechismi Latini et Germanici).
Sfintul Cyril din Ierusalim (A.D. 386)
“Abhor all heretics … for they are serpents, a brood of vipers. Abhor such men and shun them. For what fellowship have you with men without hope?”
Sfintul Cyprian (A.D. 258)
“He who has turned his back on the Church of Christ is an alien, a worldling, an enemy.” (Unity of the Catholic Church)
Sfintul Irenaeus (A.D. 202)
“The Church is the entrance to life; all others are thieves and robbers. On this account we are bound to avoid them.” (Against Heresis, Book III)
etc.etc.etc.
Patimi primitive si absurde? Ale cui?
Profetia lui Iezechiel, citita in fiecare an de Ziua Comemorarii Holocaustului, este o metafora care nu are nici o legatura cu invierea lui Hristos.
Se refera la salvarea poporului iudeu care se va ridica din cenusa, o profetie care s-a realizat.
Amos Oz este un scriitor Israelian nascut in 1939 la Ierusalim. Unchiul lui, Profesorul Klausner, venit in Israel in 1919, a scris o carte in ebraica, tradusa mai tirziu, a carei teme este proveninta lui Isus din poporul evreu, si intentia lui initiala de a ramine evreu si purifica preotia de pe timpul lui, de coruptie. Teoria aceasta a fost criticata aspru atit de teologi evrei cat si de crestini.
Deci Amos Oz a avut dela cine sa invete.

Dan Gavrilescu
Dan Gavrilescu
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

Multumesc pentru raspuns. Ma intreb ce e de facut? Evreii isi urmeaza calea credintei lor iar crestinii citesc Noul Testament si mediteaza, cei care au timp , la epistolele apostolului Pavel ( ce frumos vorbeste despre el insusi in epistola catre filipeni…). E o prapastie adanca intre cele doua credinte. Daca pana mai ieri omenirea a incercat sa umple acest abis cu cadavre , oare nu se poate gasi in acest secol o cale a dialogului nepatimas si convietuirii in pace si iubire? Eu , si ca brailean, nu numai ca ortodox crestin sper si cred ca se poate! ( Apropo : ati dat mai mult citate din lumea occidentala a crestinatatii , sau ma insel? Vedeti ca si intre noi , crestinii, sunt adversitati care la cruciade s-au lasat cu ocuparea Constantinopolului ortodox?!) Si nu uitati ca si noi citim din profetia lui Iezechiel in fecare an in Vinerea Mare. Ma cutremur de bucurie cand imi imaginez unirea celor doua comemorari in aceeasi zi a speratei , iubirii si VIETII!

Steaua*86*Campioana*Europei
Steaua*86*Campioana*Europei
Reply to  florin staicu
9 years ago

Plus ca notiunea de popor ales era atribuita poporului credincios, iar ei si-au insusit-o incorect pana in zilele noastre. Nu intamplator Dumnezeu ii zice lui Moise ca ”voi sterge acest neam din Cartea Vietii” !

Toti Andrei
Toti Andrei
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

CU ASEMENEA NEADEVARARURI CHIAR DORESC SA APARA UN NOU HITLER !!! ASEMENEA POPOR NU MERITA SA EXISTE !!!TOTI SUNTETI LA FEL !!!

Steaua*86*Campioana*Europei
Steaua*86*Campioana*Europei
Reply to  Tzvia Offenberg
9 years ago

pentru ca tot voi i-ati premiat, scarbele dracului !
Si apropo… holocaustul nici nu a existat. E o minciuna scoasa de voi pt a atrage mila altor state. V-ati imbogatit prin orice mijloace, deci si prin cerseala.

Daniel
Daniel
Reply to  Steaua*86*Campioana*Europei
8 years ago

Dumnezeule…pacat de “Valahii” nostrii…La cat esti de prost…nu stiu cum dracului stii sa respiri singur…Holocaustul este atestat cu documente, filmari, poze si marturii. Nu e vina noastra ca esti ignorant sau te-ai lovit la cap pe stadion…pentru ca…atat ai in cap… Te-ai gandit pentru o nanosecunda ce ar insemna sa pui in scena o minciuna de asemenea anvergura??? Nemtii s-au chinuit sa o ascunda si nu au avut cum…nepotu lu Rudotel ce esti…

Mihai Vulpe
Mihai Vulpe
Reply to  Steaua*86*Campioana*Europei
8 years ago

Nu mai fiti ignoranti

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Mihai Vulpe
7 years ago

Acum, intr’adevar, cunoastti tot adevarul…..(!)
Cine vrea sa creada in prostii, nu poate fi convins de nimeni si de nimic!
Daca ipotetic totusi, Holocaust ar fi un fapt istoric, cum ar fi trbuit privit?
Poate fi cumpris de mintea umana? Poate fi acceptat ca fapt?
Daca ar fi fost posibil, toti criminalii josnici din lume, nu l-ar fi negat cu atata vehementa.

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

da, de exemplu voi evreii și alți tîmpiți, care cred că nemții au gazat oameni cu niște pastile îmbibate cu acid cianhidric. Cu acelea abia puteau să omoare păduchi și asta dura 24 de ore. Mai susțineți fără probe, ca niște schizofrenici, că românii au ucis peste 400.000 de evrei în anii 1941/1944.
Holocaustul e afirmat cu mare vehemență de toți proștii și de toți nemernicii din lume.

Mihai Vulpe
Mihai Vulpe
Reply to  Steaua*86*Campioana*Europei
8 years ago

Coroi Alexandru Mihai
Coroi Alexandru Mihai
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Pt. ca ceilalti nu pot si le este ciuda pe evrei ca sunt deasupra lor. Iar in Romania sa fi prost si sclav era promovat in comunism ca fiid “de rasa buna”. Eventual si hot si incompetent sau manelist si cocalar. Asta e diferenta dintre cum e la ei si cum e la noi.

Toti Andrei
Toti Andrei
Reply to  Coroi Alexandru Mihai
8 years ago

Poate este vreunul deasupra ta si iti place sa fii sodomizat, eu unul nu ma simt asa cum descrii tu poporul roman, e adevarat misuna hotii si cocalarii dar nici cu evreii nu imi este rusine, te asigur am cunoscut cativa indeaproape…

Toti Andrei
Toti Andrei
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Ati auzit de Auschwitz ? de Inchizitie, de Imperiul roman…oare toti au fost nebuni si v-au urat pana la exterminare asa degeaba ? NU CRED !!!

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Toti Andrei
8 years ago

La aceasta se poate raspunde cu o gluma :
Cinci evrei au schimbat fata lumii . Ei au spus:
Moses : Legea este totul
Isus : Dragostea este totul
Marx : Banii sant totul.
Freud : Sexul este totul
Einstein : Totul este relativ!
Si se poate adauga ca glodul a fost totdeauna condus de ura, invidie, cruzime, violenta si ignoranta.Cele zece porunci au incercat sa domoleasca tendintele umane fara prea mult succes. Nimic nu e nou sub soare!
Europa de azi nu mai este ce a fost. Veti avea de infruntat multe adevaruri. Sa aveti parte de ceea ce meritati!

Daniel
Daniel
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Prostii de propaganda, cunostintele Dvs parca ar fi intreg canalizate sa formati singurul pol pozitiv al evreilor din acest blog. Noroc ca eu cunosc destule…nu ca ar fi vina mea…si pot spune ca nu e chiar asa roz…Dar va rugam simtiti-va bine.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Toti Andrei
8 years ago

BE CAREFUL WEHN YOU BLINDLY FOLLOW THE MASSES – SOMETIMES THE “M” IS SILENT…..

Daniel
Daniel
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Restul dupa “M”…frumos din partea Dvs. Multumim. Exact asta ganditi despre ceilalti, TOTI CEILALTI, cei care nu sunt evrei. Doriti o caracterizare “from inside”? AROGANTI, INTRIGANTI, LACOMI, FARA SCRUPULE SI RAI. RAI INAINTE DE TOATE. Si ATENTIE!!! Eu fac parte din “M” dar imi e UN PIIC JENA. De ce? Din cauza celor scrise mai sus.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Daniel
8 years ago

Nici o legatura intre subiect si predicat! N-ati inteles poanta.
Ideea este ca nu intotdeuna faptul ca multimea crede in ceva dovedeste ca au dreptate pentru ca sint majoritatea.
Exemplele sint multe : in 1600 Giordano Bruno a fost ars la Roma in Campo de’Fiori pentru ca a sustinut ca pamintul se invarteste in jurul soarelui, contrar cu credinta bisericei Catolice. A fost considerat eretic.Biserica s-a aparat pina in anii 2000 (!!!) ca a avut dreptate ca l-a judecat. Unde este adevarul??
Galileo Galilei a sustinut si el ca universul nu e static, si ca pamintul se invirteste , insa cind a fost judecat de Inchizitie si amenintat cu moarte, si-a dat seama ca e mai bine de mers cu masa de timpiti pentru a ramine in viata.
Si s-a retras murmurind : “Si totusi se invarteste” (“Eppur si muove”}.
Pina la sfirsitului Evului Mediu oamenii credeau ca pamintul e plat. Au avut dreptate?
Fiecare om este dotat cu propria lui minte si are privilegiu de a gindi singur.
Faptul ca “the masses ” sint antisemiti, nu inseamna ca au dreptate.La asta m-am referit.
Chiar daca fac parte dintr-un popor arogant, lacom, intrigant, rau si fara scrupule. Uitati-va imprejur : nu vedeti lucruri asemanatoare pretutindeni, chiar si in tara dumneavoastra?
Cunoasteti popoare, populatii care se comporta altfel? Cati evrei ati cunoscut in viata? Zece? Douazeci? Cati au mai rams in Romania si au capatat o educatie care pertinde de religia lor?
Puteti pretinde ca toti 13 milioane de evrei care traiesc in toata lumea sint la fel? Sau numai cei 6 milioane care traiesc in Israel?
Puteti generaliza si despre un miliard si 300 de milioane de chineji ca au comportari identice?
Nu vi se pare o prostie rasista?

Daniel
Daniel
Reply to  Tzvia Offenberg
8 years ago

Tipic evreiesc. Am inteles perfect, Dvs nu ati inteles nimic din ce am scris. Va rog mai cititi odata si reflectati inainte de a raspunde. Si da, cam asa sunteti, nu exista alta dreptate, alt punct de vedere, alta nuanta in afara de a voastra. Am intalnit evrei de-i poti pune pe rana. Sunt doar exceptia ce confirma regula. Si nu-i poti pune pe toti in aceeasi oala, trebuie doar sa ai de-a face cu ei. Mai devreme sau mai tarziu…nu se dezic, intr-un fel sau altul. Adevarat este ca suntem toti oameni, aceste “lipsuri” sunt specific umane in general si nu sunt specifice voastre. Poate ca sunteti putini si de aceea procentajul ni se pare mare in cazul vostru dar…eu stiu ce stiu si toate “argumentele” Dvs nu-mi pot schimba perceptia. Nici nu incercati.
Nu cred ca este oportun sa dezbatem greselile istorice ale omenirii si sa facem procentajul “cine a gresit mai mult” Iar sunteti putini si procentajul va fi nefavorabil. Este doar o opinie, si asa cum eu va respect cultura si tenacitatea in a prezenta argumente de fiecare data, va rog sa imi respectati “prostia rasista”. Asa sunt toate opiniile in neconcordanta cu vreti voi..Prostii.

costea
costea
Reply to  florin staicu
9 years ago

Sunt de accord.

judit gherghiteanu
judit gherghiteanu
Reply to  florin staicu
8 years ago

hahaha…un roman spune altuia de hotie, minciuna, inselatorie,lipsa scrupulelor morale? si pentru ca banul furat nu aduce bogatie nici bucurie, de aceea suntem, desi avem conducerea cea mai corupta, hoata, noi suntem tot o tara sarac, nefericita…

judit gherghiteanu
judit gherghiteanu
9 years ago

dupa mine faptul ca scrierile sfinte evreiesti ( cartile care nu au fost admise in Vechiul Testament studiat de crestini, de ex. cea despre sarbatoarea Hanuka) impun invatarea si citirea ca fiind foarte importanta produce cunostinte superioare, ergo bunastare.

judit gherghiteanu
judit gherghiteanu
9 years ago

dupa mine faptul ca scierile sfante ale evreilor pun mare accent pe invatat si citit contribuie la bunastarea lor.

Guest
Guest
9 years ago

dupa mine faptul ca in Biblie exista pasaje care indica citirea si invatarea o datorie, influenteaza mult…la noi copii de evrei se straduiau mai mult sa aibe studii ca ceilalti.

Steaua*86*Campioana*Europei
Steaua*86*Campioana*Europei
Reply to  Guest
9 years ago

PENTRU CA ACEASTA INDOCTRINARE ERA IMPUSA DE PARINTII LOR.

alen
alen
Reply to  Steaua*86*Campioana*Europei
9 years ago

slujeste cu smerenie poporul ales

Mihai
Mihai
9 years ago

Cred ca profesorul care semneaza articolul este pseudonimul unui jurnalist diletant si tot studiul pare o inventie, un exemplu:
Philip Morris Klutznick a fost un politician american si presedinte a congresului mondial evreiesc, care a trait in ani1907 – 1999 fara sa aiba nici o legatura cu tigarile si cu Philip Morris producatorul de tigari care era un emigrant englez de origine germana si care moare undeva la 1873

http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Klutznick

http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Morris_USA

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Mihai
7 years ago

E un jidan prost care se crede foc de deștept.

Tzvia Offenberg
Tzvia Offenberg
Reply to  Florin Croitoru
7 years ago

Cine aduce dovezi din enciclopedii e prost. Dumneata care te exprimi ca o lada de gunoi esti destept si ai dreptate.
“Le monde a l’envers”.
O oglinda a lumii in care traim. Pacat!

Florin Croitoru
Florin Croitoru
Reply to  Tzvia Offenberg
7 years ago

Citatele din enciclopedii nu sint dovezi, toanto. Pot avea dreptate si dacă mă exprim urît. Ce are a face exprimarea cu dreptatea? Voi vorbiți, jegoșilor? Vă exprimați cumva frumos despre goimi?

Carol hascal
Carol hascal
Reply to  Florin Croitoru
1 year ago

AM AVUT UN COLEG DE LICEU (EVREIESC) si il chema CROITORU. ALA ERA DESTUL DE DESTEPT. EU MI-am DAT SEAMA FOARTE DEVREME CA TREBUIE SA O INTIND DIN ROMANIA DUPA REGIMUL LEGIONAR, FASCIST, COMUNIST etc PE viitor AURIST SAU MAI BINE ZIS AIURIST era prea de oaie. GOI INSEAMNA POPOR . AM PREDAT LA UNIVERSITATE SI ERAU EVREI DESTEPTI SI UNII TAMPIT DOVADA: AM RUDE SEMI-ANALFABETI. CHESTIA CU MANCARE E FOAIE VERDE. CANTECUL CARE ESTE EMIS DE O FEMEIE FARA VOCE SI URECHE MUZICALA POATE SA TAMPEASCA VIITORUL PRUNC? HAI S’O lasam balta.

Mihaela B.
Mihaela B.
9 years ago

Era bine daca faceai distinctia si intre evreii moderni si cei traditionalisti

Roby
Roby
9 years ago

nu fumeaza dar ala din mijloc ara barba maro de la tutun

Trebor Unaerugnu
9 years ago

Si sa ma corectez, ca sa nu raman eu prost, “in timpul sarcinii”.

Trebor Unaerugnu
9 years ago

Tin sa iti spun, domnule, ca, lucrurile ce le-ai scris mai sus, sunt cea mai mare prostie auzita vreodata. Cum poti sustine ca “Femeia insarcinata canta cantece religioase destinate copilului din interiorul ei”. Sa-ti dau eu un exemplu de ce evreii sunt mai destepti, nu vezi evrei sa sustina astfel de tampenii, unul din exemple esti tu, sustii afirmatii cum ca “Datorita alimentelor pe care mama le consuma in timpul sarcinei, copilul devine mai inteligent”, cat de limitat in gandire poti sa fii sa sustii asa un lucru stupid? De aici pleaca si intrebarea ta, de ce acestia sunt mai inteligenti ca restul, de ce? Pentru simplul fapt ca ei de mici se dezvolta psihic, nu emotional, sunt insetati de cunoastere, nu de pofte si placeri, de aceea tu domnule, sustii ca acestia sunt mai inteligenti, deoarece in timp ce tu postezi astfel de afirmatii fara sens (plus, faptul ca sustii aceste lucruri pe baza unor dovezi adunate in 8 ani de cercetare chiar in mijlocul acestora, de unde, in timpul acela, puteai adunainformatii mult mai utile si chiar cu cat de putin sens), evreii citesc, se informeaza, practica, etc. Intelegi domnule drag? Asta este singura explicatie de care ai nevoie, detin vointa, ambitie proprie si setea de cunoastere, cu aceste lucruri, vei devenii nu numai o persoana inteligenta, ci un geniu. O zi buna in continuare si pe viitor, incercati sa veniti cu afirmatii din care putem extrage sensul acestora.

Asd
Asd
Reply to  Trebor Unaerugnu
9 years ago

Alimentatia e esentiala pentru multe aspecte ale vietii. Ce alimente consumi pe parcursul sarcinii 100% afecteaza starea fatului si o crestere de 10% in “calitatea celulelor” e tot ce-ti trebuie pentru a sari de la o medie de IQ de 110 (majoritatea lumii) la 120. Daca crezi ca asta e putin, iti dau un citat de pe net: “Only approximately 1% of all the people in the world have an IQ higher than 135.”

Ai dreptate ca acest studiu nu e cel mai stiintific si laborios (un pic ciudat considerand ca respectivul “a petrecut 8 ani studiind subiectul”) dar e un fundament bun pentru a trage niste invataturi pe care oamenii de rand nu prea le-au prins: mananca ce si cum trebuie, ai grija si antreneaza-ti trupul si mintea; ajuta-i pe cei din jur.

vivi
vivi
9 years ago

Simplu, sunt uniti si accepta ideea de a avea un conducator puternic.

- Advertisement -
Latest News

Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă. “Este cea mai bună decizie pe care o pot lua pentru partid și pentru țară”

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu...
- Advertisement -

More Articles Like This

127
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x