Meta îi va permite fostului președinte Donald Trump să revină pe Facebook și Instagram în următoarele săptămâni, a anunțat compania, la doi ani după ce suspendarea sa a fost decretată în urma insurecției din 2021 de la Capitoliul american.
“Ca regulă generală, nu dorim să ne punem în calea dezbaterilor deschise, publice și democratice pe platformele Meta – mai ales în contextul alegerilor în societăți democratice precum Statele Unite”, a scris Nick Clegg, președintele Meta pentru afaceri globale, într-o postare pe blogul său, în care a anunțat decizia. “Publicul ar trebui să poată auzi ce spun politicienii lor – bunele, relele și urâtele – pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză la urnele de vot.”
Facebook, Twitter și Google-deținute de YouTube au luat toate decizia fără precedent de a-l bloca pe președintele american în exercițiu de pe platformele lor la momentul respectiv, după ce au stabilit că acest lucru a depășit riscul unei potențiale noi incitări la violență. Totuși, gradele de interdicție ale platformelor au variat, Twitter optând pentru o interdicție permanentă, iar Facebook a declarat că suspendarea sa a fost temporară, stabilind în cele din urmă un termen de doi ani înainte de a-și revizui decizia.
Suspendările au venit după ce o mulțime a intrat în Capitoliul SUA la 6 ianuarie, în timp ce legislatorii lucrau la certificarea alegerii președintelui Joe Biden. Vicepreședintele de atunci, Mike Pence, a fost dus într-o locație sigură de către Secret Service, recunoscând pericolul pentru el în timp ce supraveghea ceea ce este de obicei o procedură de rutină în Congres.
Deși Trump a îndemnat la un moment dat mulțimea să rămână pașnică, el a alimentat, de asemenea, minciuna că alegerile au fost “furate de la noi”, scriind pe Twitter la un moment dat în cursul zilei că Pence “nu a avut curajul să facă ceea ce trebuia făcut pentru a ne proteja țara și Constituția”, probabil prin obstrucționarea rezultatelor alegerilor care i-au refuzat lui Trump un al doilea mandat.
“Suspendarea a fost o decizie extraordinară luată în circumstanțe extraordinare”, a scris Clegg. “Acum, că perioada de timp a suspendării s-a scurs, întrebarea nu este dacă alegem să restabilim conturile domnului Trump, ci dacă mai există circumstanțe atât de extraordinare încât să se justifice prelungirea suspendării dincolo de perioada inițială de doi ani”.
Clegg a declarat că, în luarea acestei decizii, Meta a luat în considerare comportamentul din jurul alegerilor de la mijlocul mandatului de anul trecut din SUA și evaluările experților privind mediul de securitate. Ca urmare, compania a concluzionat “că riscul s-a diminuat suficient și că, prin urmare, ar trebui să respectăm termenul de doi ani pe care l-am stabilit”.
Cu toate acestea, Clegg a declarat că Trump va fi supus unor “sancțiuni sporite pentru infracțiuni repetate”, care se aplică și altor personalități publice care sunt repuse în drepturi pentru tulburări civile, conform unui protocol recent actualizat. Dacă Trump încalcă din nou liniile directoare ale comunității Meta, postările încălcate vor fi eliminate și va fi suspendat între o lună și doi ani, în funcție de gravitate.
Protocolul actualizat “se adresează conținutului care nu încalcă standardele noastre comunitare, dar care contribuie la tipul de risc care s-a materializat pe 6 ianuarie, cum ar fi conținutul care delegitimează o viitoare alegere sau care are legătură cu QAnon”, a scris Clegg. Meta poate suprima distribuirea unor astfel de postări și, pentru infracțiuni repetate, poate limita temporar accesul la instrumentele de publicitate ale Meta. Compania ar putea, de asemenea, să aleagă să elimine butonul de redistribuire a postărilor care încalcă aceste orientări sau să le împiedice să fie difuzate ca reclame. Meta ar putea lua măsuri similare în cazul în care Trump a postat ceva care “încalcă litera” ghidurilor sale comunitare, dar pe care îl consideră demn de a fi publicat.
“Știm că orice decizie pe care o vom lua în această privință va fi criticată cu înverșunare”, a scris Clegg. “Oamenii rezonabili nu vor fi de acord dacă este decizia corectă. Dar trebuia luată o decizie, așa că am încercat să o luăm cât mai bine posibil, într-un mod care să fie în concordanță cu valorile noastre și cu procesul pe care l-am stabilit ca răspuns la îndrumările Consiliului de Supraveghere”.
Platforme precum Facebook și Twitter au eliminat sau etichetat anterior anumite postări ale președintelui pe care le considerau dăunătoare, înainte de a alege în cele din urmă să îi blocheze contul.
În seara zilei de 6 ianuarie 2021, Facebook a declarat că “două încălcări ale politicii” pe pagina lui Trump vor declanșa un blocaj de 24 de ore pe platformele sale. A doua zi, compania a spus într-o declarație că a considerat că “riscurile de a-i permite președintelui Trump să continue să ne folosească serviciul în această perioadă sunt pur și simplu prea mari” și a precizat că interdicția va dura “cel puțin pentru următoarele două săptămâni”, până la inaugurare.
În ziua învestirii lui Biden, compania a declarat că trimite suspendarea către Consiliul de supraveghere independent, pe care Facebook l-a înființat pentru a lua decizii obligatorii privind conținutul. Consiliul de Supraveghere a declarat că Facebook ar trebui să stabilească un termen pentru reevaluarea deciziei sale, pe care Facebook a stabilit-o în iunie 2021, care ar trebui să fie de doi ani de la suspendarea lui Trump din 7 ianuarie 2021.
Într-o postare pe blog în care a anunțat calendarul, directorul executiv al Facebook, Nick Clegg, a declarat că decizia de a restabili sau nu contul lui Trump se va baza pe “dacă riscul pentru siguranța publică s-a diminuat”, luând în considerare “cazurile de violență, restricțiile privind adunările pașnice și alți indicatori ai tulburărilor civile”.
În cazul în care lui Trump i se va permite să revină pe serviciu, a declarat Clegg la acel moment, va exista “un set strict de sancțiuni care vor crește rapid și care vor fi declanșate dacă domnul Trump va comite alte încălcări în viitor, până la și inclusiv eliminarea permanentă a paginilor și conturilor sale”.
De atunci, Trump și-a mutat meditațiile pe Truth Social, o aplicație susținută de el care seamănă foarte mult cu Twitter și care este condusă de fostul reprezentant Devin Nunes, R-Calif.
Noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a ridicat anul trecut suspendarea lui Trump de pe platformă, deși fostul președinte nu și-a reluat încă activitatea de tweeting de pe contul său.