Sunday, October 1, 2023

Are o vechime de 2.300 – 2.700 de ani: Asa arata Cel mai mare copac, ca volum, din lume!

Must Read

“Generalul Sherman” – giganticul sequoia – cu o înălțime de 83,3 metri, un diametru de 7,7 metri și un volum de 1.487 metri cubi, a fost omologat de Guinness World Records, ca fiind cel mai mare “organism” de pe pământ. Specialiștii i-au estimat vârsta la o vechime de 2.300 – 2.700 de ani.

Uriașul sequoia (Sequoiadendron Giganteum), a cărui coroană are un diametru de 33 m și ale cărui ramuri încep de la o înălțime de 40 de metri, se află în Parcul Național al Arborilor de Sequoia din California, SUA, fiind unul dintre cele mai impresionante organisme de pe Pământ.

Ca numeroși alți sequoia din parc, precum General Grant Tree, potrivit www.visitsequoia.com, acesta poartă, din 1870, numele generalului în armata unionistă din timpul războiului civil american (1861-1865), William Tecumseh Sherman.

Pădurile de sequoia se întind pe coasta californiană pe o lungime de 725 km, pe o fâșie îngustă, din sud-vestul Oregonului până în centrul Californiei, niciodată la distanță mai mare de 80 km de mare. Pădurile de sequoia protejate acoperă o suprafață de 1.400 kmp. Cele două specii care pot fi întâlnite aici sunt: Sequoia Sempervirens sau ”coast redwood” și Sequoiadendron Giganteum sau Sequoia Gigant, ambele ocrotite prin lege. Cea de-a treia specie numită ”dawn redwood” (Metasequoia), aflată pe cale de dispariție, poate fi întâlnită în China.

- Advertisement -

Sequoia face parte dintr-o specie de gimnospermă, care poate trăi mii de ani, ajungând la o înălțime de 145 de metri și o circumferință de 38 de metri. Acești arbori gigantici au fost botezați de botanistul german Stephen Endlicher după numele unui șef de trib local, Sequoyah sau Sikwayi, inventatorul primului alfabet fonetic al indienilor cherokee.

Lemnul arborelui sequoia este dur, fiind îmbibat puternic cu rășină, și este rezistent la foc datorită structurii spongioase a scoarței, care la rândul ei poate atinge și 1 metru grosime, fiind impregnată cu substanță ce alungă insectele.

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
Latest News

Românii care merg în vacanță în străinătate să plătească o taxă în plus

Românii care își fac concediile în străinătate ar putea plăti o taxă în plus când își cumpăra vacanța. Asta,...
- Advertisement -

More Articles Like This