Monday, July 15, 2024

Dolarul nu are rival: Bancile centrale ale lumii si-au reluat achizitiile de titluri de trezorerie americane

Must Read

După o perioadă de şase luni în care şi-a vândut din deţinerile de titluri americane de trezorerie, China şi-a reluat achiziţiile de astfel de titluri în decembrie. China nu a mai cumpărat datorii americane din luna mai a anului trecut, în condiţiile în care banca centrală a ţării încearcă să ţină sub control ieşirile de capital, scrie Financial Times.

Ţara, care a pierdut statutul de cel mai mare deţinător de titluri americane de trezorerie din lume în octombrie în favoarea Japoniei, a adăugat titluri de datorie americană de 9,1 miliarde de dolari rezervelor sale în ultima lună a anului trecut. Rezervele valutare ale Chinei au scăzut sub nivelul de 3.000 mld. dolari pentru prima dată în ianuarie, un minim pe aproape şase ani în contextul în care banca centrală a ţării a intervenit pe pieţe pentru stabilizarea monedei locale.

În efortul de a stăvili ieşirile de capital, Beijing-ul a întărit controalele de capital. Dobânzile mai mari au sporit de asemenea atracţia menţinerii banilor pe plan local.

În pofida creşterii portofoliului de titluri de trezorerie al Chinei în decembrie, pe întregul an deţinerile totale de astfel de titluri ale ţării au înregistrat cel mai pronunţat declin anual consemnat vreodată, de 188 miliarde de dolari.

- Advertisement -

Din rândul celor mai mari 30 de deţinători de titluri americane de trezorerie, jumătate şi-au redus poziţiile anul trecut, printre aceştia numărându-se Japonia, Elveţia, Arabia Saudită şi Belgia. China deţinea titluri de trezorerie în valoare de 1.060 miliarde de dolari la sfârşitul anului, comparativ cu deţinerile de 1.090 miliarde de dolari ale Japoniei.

Deţinerile totale străine de titluri de trezorerie americane au atins un nivel de aproximativ 6.000 de miliarde de dolari în decembrie, în scădere de la 6.150 miliarde de dolari cu un an în urmă, dar mai mari decât nivelul de 5.944,7 miliarde de dolari din noiembrie, potrivit Bloomberg. Deţinerile totale erau în scădere din luna iunie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2017

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Spania câștigă EURO 2024 după o finală absolut minunată în fața Angliei

Spania este noua campioană a Europei, după o finală de poveste cu Anglia, scor 2-1 la Berlin, gruparea iberică...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x