Tuesday, March 19, 2024

Secretele calugărilor budisti

Must Read

Se spune că nu există mâncare mai sănătoasă decât cea a călugărilor budişti. Secretul siluetelor lor nu stă însă în vreo cură de slăbire modernă, ci în stilul de viaţă cumpătat.

Puţine sunt templele budiste în care este acceptat consumul de carne, iar, de cele mai multe ori, „dezlegarea” se referă doar la peşte şi la fructe de mare. Călugării nu consumă rădăcina plantelor, pentru că asta ar însemna uciderea lor.

Deci din meniu le lipsesc rădăcinoase precum cartofii, morcovul sau ceapa. În schimb, budiştii au „liber” la plantele de la care se consumă partea superioară, la cereale, precum şi la fructe. În anumite ramuri ale budismului sunt interzise şi legumele sau condimentele cu aromă puternică (cum ar fi usturoiul sau coriandrul) deoarece se consideră că excită în exces simţurile!

Timp de cinci zile, 25 de participanţi la un studiu organizat de Departamentul pentru Sănătate al Universităţii din Seul, Coreea de Sud, au mers într-un templu budist şi au respectat cu stricteţe stilul alimentar vegetarian pe care-l aveau călugării.

- Advertisement -

Înainte de a adopta acest regim, participanţii au fost rugaţi să spună ce au consumat cu 48 de ore înainte (carne de porc, vită, lactate, dar şi medicamente, alcool, nicotină şi altele) şi să dea mostre de urină. Niciunul dintre ei nu luase antibiotice sau altfel de medicamente în ultima lună, însă analiza urinei a arătat că prezentau atât urme de chimicale folosite la fabricarea cosmeticelor (inclusiv cele pentru bebeluşi), a detergenţilor, gelurilor, vopselelor, precum şi a unor textile.

Chimicale extrem de periculoase, deoarece perturbă hormonii şi pot duce la dezechilibre grave. După cinci zile de viaţă în templul budist, în care au respectat întocmai regulile călugărilor, s-a constatat că nivelul chimicalelor din corpul participanţilor la studiu scăzuse drastic.

Iniţiatorii dietei au tras concluzia că alimentaţia şi stilul de viaţă au un rol foarte important în minimizarea efectelor dăunătoare ale chimicalelor, iar acest lucru s-a văzut chiar şi după o „cură” de doar cinci zile în mijlocul călugărilor budişti.
Budismul pune mare accent pe echilibru, cumpătarea aplicându-se mai ales la masă. Astfel, dacă ar fi să urmaţi sfaturile călugărilor, va trebui să vă opriţi din mâncat nu atunci când sunteţi sătui, ci atunci când muşchii abdomenului încep să se întindă.

Nu veţi putea avea o digestie sănătoasă dacă nu aveţi şi energia necesară pentru acest proces, energie care va lipsi dacă stomacul este plin şi suprasolicitat. Călugării respectă şi o anumită proporţie atunci când vine vorba despre ceea ce consumă. Astfel, se spune că la o masă trebuie să existe două sferturi alimente solide, un sfert lichid şi… un spaţiu gol!
Un alt secret al lor este… apa.

Consumă apă dimineaţa, imediat după ce se trezesc, şi este vorba despre apă fiartă. Aceasta este recomandată şi la 20 de minute după orice masă, scopul fiind detoxificarea organismului şi echilibrarea fluidelor din corp. Dieta Zen reprezintă un regim inspirat din stilul de viaţă al călugărilor budişti. Cerealele trebuie să constituie baza fiecărei mese, aşa că cel puţin 60% din meniuri au la bază orez (de preferinţă integral) sau ovăz, secară şi mei. Este interzis consumul de grâu şi de făină din acesta.

Cerealele pot fi combinate cu legume proaspete, exceptând vinetele şi roşiile. Ocazional se poate mânca peşte, lactate şi fructe. Nu se acceptă alimentele care au fost procesate, cele care au fost îndulcite sau colorate artificial, drojdia, praful de copt, condimentele, sosurile, sarea şi nici cele importate din alte zone climatice. Mâncarea nu se prepară niciodată la microunde sau pe aparate electrice şi sunt acceptate doar ceaiurile din plante şi apa plată.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x