Tuesday, March 19, 2024

Moment istoric: Luni, 21 septembrie 2020, piaţa de capital din România este promovată la categoria emergentă secundară.

Must Read

De luni, 21 septembrie 2020, piaţa de capital din România va promova oficial de la piaţă de frontieră la piata emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell şi care se va reflecta şi în economia reală.

Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare iar odată cu includererea pieţei de capital în categoria celor emergente, fonduri de investiţii mai mari faţă de cele care aveau mandat să investească pe pieţe de frontieră vor începe să cumpere acţiuni listate, în special ale celor incluse în indicii FTSE.

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat vineri că la eveniment vor participa premierul Ludovic Orban, Ministrul Finanţelor Florin Cîţu, preşedintele ASF Nicu Marcu, dar şi Cristian Popa, membru al board-ului BNR, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania şi Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica. Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, va avea discurs imediat după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la ora 10:00. De asemenea va fi prezent şi Ivan Vrhel, preşedinte Citi România.

“Acest moment va fi marcat de BVB printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare şi o conferinţă la care vor participa toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment istoric, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali”.

Prin videocall vor intra Mark Davis, Regional Director for Romania and Bulgaria BERD, Cristian Nacu, Senior Country Officer, IFC.

- Advertisement -

CE INFLUENȚĂ VA AVEA ROMÂNIA ÎN INDICII FTSE?

Începând din septembrie 2020, acțiunile Bancii Transilvania, BRD și Romgaz vor fi incluse în 4 indici FTSE Russell, iar în ansamblu România va avea o influență practic nesemnificativă raportat la celelate țări:

  • FTSE Global All Cap – pondere de 0.008% pentru România
  • FTSE All-World – pondere de 0.009% pentru România
  • FTSE Emerging All Cap – pondere de 0.078% pentru România
  • FTSE Emerging – pondere de 0.085% pentru România

EFECTELE “PIEȚEI EMERGENTE” PENTRU ROMÂNIA

Indicii bursei, inclusiv cei oferiți de FTSE Russell, sunt folosiți de fondurile de investiții din întreaga lume pentru a decide modul în care investesc banii investitorilor. Marile fonduri de investiții investesc în special în piețele dezvoltate și resping prin regulament ideea de a investi pe piețele de frontieră, așa cum va rămâne și România până în septembrie 2020.

Prin urmare, principalul efect al promovării României ca “piața emergentă secundară” este că fondurile de investiții care gestionează sute de miliarde de euro vor investi în România prin intermediul celor patru indici care integrează și acțiunile Băncii Transilvania, BRD și Romgaz.

Astfel, după septembrie 2020 este foarte posibil ca prețurile și lichiditatea acțiunilor romanești să crească, în special ale celor trei companii mai sus menționate.

EFECTE PENTRU TINE, CETĂȚEANUL DE RÂND

Un aspect ignorat frecvent este că, atunci când bursa traversează o perioadă bună, și economia țării respective merge bine. Explicația simplă este că o bursă pe o traiectorie pozitivă este o dovadă că marile companii prezente pe BVB traversează o perioadă economică pozitivă, iar asta se traduce atât prin profituri pentru acționari, cât și în investiții pentru dezvoltarea afacerilor. Iar aceste investiții pot genera creșteri de salarii și apariția unor noi locuri de muncă.

De asemenea, o perioadă prolifică pentru bursă are ca efect secundar determinarea altor companii mai mici sau mai mari să se listeze pe bursă pentru a căuta finanțare pentru dezvoltarea afacerilor ca alternativă la creditele bancare. Iar asta înseamnă, din nou, posibile creșteri de salarii și de locuri de muncă.


- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x