Tuesday, March 19, 2024

FMI estimează că Marea Britanie va fi în acest an cea mai afectată de recesiune dintre țările dezvoltate. Germania va stagna economic, dar, pe total, Uniunea Europeană va înregistra o creștere de +0,7%. Chiar și Rusia ar urma să înregistreze o ușoară creștere economică.

Must Read

Economia Marii Britanii ar urma să scadă cu -0,6% în 2023, potrivit proiecțiilor FMI, care spune acum că Germania și Italia nu vor intra totuși în recesiune, în ciuda datelor proaste de la finalul anului trecut. Pe total, FMI îmbunătățește perspectiva economică pe 2023 pentru SUA, UE, dar și pentru Rusia, după ce s-a dovedit că economia acesteia a scăzut anul trecut cu doar -2,2%, mult mai puțin decât se estimase anterior.

Afectată de Brexit, de restrângerea cheltuielilor guvernamentale și de prețurile mari la energie, UK primește în primul rând o lovitură de reputație, comentează Sky News, în condițiile în care Regatul Unit va avea o performanță economică chiar mai proastă decât a Rusiei, care ar urma să crească cu +0,3%, în 2023.

Proiecțiile FMI pentru Marea Britanie vin într-un moment foarte prost pentru Guvernul Sunak, care se pregătește pentru o majorare a taxelor, necesară pentru reducerea deficitului bugetar. Acest lucru va crește însă povara pentru firme și gospodării, amânând o revenire economică cel puțin până în 2024, când FMI anticipează pentru englezi o creștere marginală, de sub 1%.

FMI spune acum că inflația globală și-a atins vârful, urmând să scadă în acest an, ceea ce va permite o reluare a investițiilor. Economia UE și cea a Zonei Euro ar urma să avanseze cu +0,7% în 2023 și cu +1,7% în 2024, chiar dacă Germania ar urma să înregistreze o creștere de doar +0,1% anul acesta. Proiecția pentru SUA a fost majorată la +1,4% anul acesta (față de +1% în proiecția de toamnă), iar China ar urma să înregistreze o creștere de +5,2%.

- Advertisement -

FMI nu a publicat date noi referitoare la economia României, care, potrivit proiecției de toamna trecută ar urma să crească în 2023 cu +3,1%, la o inflație de 11%.

Sursa: FMI 2023 Outlook

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x