Thursday, December 2, 2021

Declaraţia unică 2021. Schimbările anunţate de ANAF. Cum arată noul formular

Must Read

Declaraţia unică 2021. Termenul anual pentru depunerea declaraţiei unice şi plata taxelor este 25 mai, în loc de 15 martie, aşa cum a fost anul trecut. ANAF a lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea formularului.

Declaraţia unică 2021 trebuie depusă  de toţi cei care obţin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende. Anul acesta, termenul pentru depunerea formularului este 25 mai, în loc de 15 martie.

Prin intermediul declaraţiei unice, contribuabilii vor declara ce venituri au avut în 2020, dar şi ce venituri estimează că vor avea anul acesta.

ANAF a lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea modelului declaraţiei unice. Vezi AICI cum va arăta noul formular.

- Advertisement -

Schimbările sunt necesare pentru a include în formular, printre altele, două secţiuni distincte pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care au primit indemnizaţii de sprijin de la stat, în 2020.

Persoanele care au primit, în 2020, indemnizaţia de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, lunar, pe perioada întreruperii activităţii, trebuie să achite, până pe 25 mai, impozitul de 10% pentru aceste sume, dar şi contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS), potrivit Mediafax.

În total, 41,5% din sumele oferite ca indemnizaţii de sprijin se vor întoarce în contul statului, sub formă de taxe.

Veniturile din aceste indemnizaţii nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon ce se utilizează la determinarea obligaţiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii.

Asta pentru că, în mod normal, PFA-urile datorează CAS şi CASS numai dacă veniturile anuale depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară, adică 27.600 de lei.

Totuşi, suma ar putea să crească în curând, ţinând că Guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie cu 70 de lei, până la valoarea de 2.300 de lei.

Sursa: romaniatv.net
- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Cum arată casa în care locuiește miliardarul Elon Musk. Condițiile modeste în care trăiește cel mai bogat om al lumii VIDEO

Elon Musk știe să facă afaceri, iar acest lucru i-a adus și titlul de cel mai bogat om al planetei,...
- Advertisement -

More Articles Like This