Tuesday, February 27, 2024

România este pe locul doi în UE la creșterea prețului la carnea de pui

Must Read

Prețurile la carnea de pui au înregistrat printre cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană. România este pe locul doi, arată un raport al Comisiei Europene care a analizat evoluția prețurilor la alimentele de bază.

La noi, în ultimul an, carnea de pui s-a scumpit cu peste 25 % din toamna anului trecut până în octombrie.

Într-o fermă situată la câţiva kilometri de Capitală, fermierii cresc anual aproximativ 5 milioane de pui. Proprietarii nu au un abator propriu, aşa că de la ei kilogramul de carne în viu pleacă la vânzare cu 4,2 lei. Preţul este mai mare faţă de anul trecut din cauza costurilor producţie mărite. S-au scumpit utilizatile, dar şi furajele, cu până la 30 la sută.

Gabriela Ilisei, producător: ”Preţurile de producţie sunt în jur de 5 ron şi noi vindem cu 4,2 la abatoare, închipuiţi-vă ce pierdeţi au fermierii. Deja unii fermieri s-au redus, iar cei care încă mai supravieţuim ne punem mii de întrebări şi suntem discuţii zilnice cu abatoarele dacă găsesc o posibilitate de creştere a preţurilor şi răspunsurile sunt zilnic că nu există pentru că abatoarele nu vor creşterea preţurilor”.

- Advertisement -

Aşa că unii producători şi-au suspendat activitatea până în primăvară. Costuri mari de producție au şi abatoarele. Dealtfel, într-un raport al Comisiei Europene, România ocupa locul 2 la nivel european cu cea mai mare creştere la carcasa de pui, iar calculul a fost făcut la o unitate de 100 de kg, preţul înainte să ajungă la raft.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în luna octombrie a anului trecut preţul mediu al cărnii de pui a fost de aproximativ 600 de lei carcasa de 100 de kilograme, în timp ce în luna octombrie a acestui an preţul este mai mare cu 27 la sută şi ajunge la peste 770 de lei. Este a doua cea mai mare creştere din Uniunea Europena, după Polonia unde carcasa de 100 de kilograme s-a scumpit cu 28 de procente. Fermierii spun că această creştere vine după 2020, când preţurile au scăzut iar cererea nu a mai fost atât de mare. Aşadar, acum vorbim de o revenire la nivelul anului 2019.

Un alt motiv al creşterii din ultimele 12 luni este legat de redeschiderea industriei horeca după anul de pandemie, când cererea a fost mai mică şi carnea s-a vândut în general în magazine.

Gabriela Ilisei – producător: ”Abatoarele au stocat o cantitare de carne, au congelat-o şi au stocat-o pentru că efectiv nu au avut desfacere. Toate abatoarele mari care sunt în zonă şi Crevedia, Buzău, toate îşi redimensionează producţia, deci va fi o mare criză de carne, nu un mare preţ. Indiferent care va fi preţul, să nu găsim carne la raft”.

Preţurile mai mari se văd deja la raft. Geanina şi sora ei au o băcănie în Capitală. Îşi cumpără carnea de pui de la producători locali.

Geanina, băcănie: ”Cred că cu 15-20 la sută s-a scumpit la furnizori, carnea crudă, neprocesată în niucn fel în ultima lună şi mai ales carnea procesată a venit şi mai scumpă – costuri adiţionale pe care nu le are carnea proaspătă, cum este preţul condimentelor s-au scumpit cu apoximativ 15 la sută, lemnele de esenţă tare cu care se afumă carnea şi a suferit o majorare chiar şi cu 40 la sută, la unele produse din carne de pui”.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, un român consumă în medie, 1,6 kilograme de carne de pasăre lunar.

Sursa: stirileprotv.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un scriitor din Deva spune că a fost reclamat de vecini că are „prea multe cărți în casă”

Daniel Iancu, istoric, cercetător și scriitor din Deva, povestește că a fost reclamat de vecinii săi de bloc la...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x