Saturday, April 27, 2024

UE intenționează să accelereze dezvoltarea reactoarelor nucleare mici

Must Read

Comisia Europeană urmează să dezvăluie în februarie o nouă alianță industrială privind reactoarele modulare mici (SMR), cu scopul de a implementa primele proiecte nucleare mici în Europa la începutul deceniului următor.

SMR-urile sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate de putere de până la 300 MW (e) pe unitate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiționale, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). SMR-urile oferă economii de costuri și timp de construcție și pot fi implementate treptat pentru a se potrivi cererii crescânde de energie, spune agenția.

UE și alte economii dezvoltate încearcă să stimuleze producția de energie nucleară pentru a-și îndeplini obiectivele ambițioase în materie de climă.

UE încearcă să înființeze o alianță industrială europeană privind SMR-urile, deoarece blocul comunitar asistă la “un interes reînnoit pentru energia nucleară și pentru potențialul său de a aborda toate provocările principale la îndemână: decarbonizarea, securitatea aprovizionării cu energie și autonomia strategică a UE”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în noiembrie, la un eveniment al industriei.

- Advertisement -

“Implementarea cu succes a SMR-urilor trebuie să aibă loc până în următorul deceniu pentru a oferi o contribuție semnificativă la calea noastră către neutralitatea climatică până în 2050”, a spus Simson.

Comisia a elaborat acum o alianță industrială europeană, al cărei obiectiv “este de a facilita și accelera dezvoltarea, demonstrarea și implementarea primelor proiecte SMR în Europa la începutul anilor 2030”, potrivit unui proiect de declarație văzut de Bloomberg News.

SMR-urile ar putea fi o “contribuție cheie” la noul obiectiv al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, potrivit proiectului.
Revenirea energiei nucleare în multe țări este de așteptat să conducă la o producție record de energie electrică din energie nucleară în 2025, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) într-un raport la începutul acestei săptămâni.

Până anul viitor, se preconizează că producția globală de energie nucleară va depăși recordul anterior stabilit în 2021, a declarat AIE în raportul său Electricity 2024.

După criza energetică din 2022, multe guverne – cu excepția notabilă a Germaniei – au optat pentru a-și spori producția de energie nucleară pentru a asigura securitatea energetică și pentru a reduce emisiile generate de generarea de energie electrică, deoarece își propun să atingă emisii nete zero până în 2050.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x