Monday, June 17, 2024

S-a stricat toaleta din capsula SpaceX. Astronauții NASA sunt nevoiți să poarte scutece

Must Read

Astronauții care urmau să părăsească Stația Spațială Internațională duminică trebuie să folosească scutece pe drumul de întoarcere, deoarece o toaletă din capsula SpaceX s-a defectat, conform The Guardian.

Astronautul NASA Megan McArthur a spus despre situație că „nu este optimă”, însă poate fi gestionată. Ea și trei colegi de echipaj vor petrece 20 de ore în capsulă, din momentul în care trapele se închid până la aterizarea de luni pe apă.

„Zborul în spațiu este plin de mici provocări”, a spus McArthur într-o conferință de presă de pe orbită. „Aceasta este pur și simplu încă una pe care o vom întâlni și de care ne vom ocupa în misiunea noastră. Așa că nu ne îngrijorăm prea tare”.

După o serie de întâlniri vineri, managerii misiunii au decis să-i aducă pe McArthur și pe restul echipajului înapoi acasă înainte de lansarea echipamentului înlocuitor. Această lansare SpaceX a fost amânată cu mai mult de o săptămână din cauza vremii proaste și a unei probleme medicale nedivulgate privind unul dintre membrii. SpaceX vrea să efectueze lansarea cel mai devreme miercuri noapte.

- Advertisement -

Astronautul francez Thomas Pesquet, care se va reîntoarce cu McArthur, le-a spus reporterilor că ultimele șase luni au fost intense. Astronauții au făcut o serie de ieșiri în spațiu pentru a moderniza rețeaua de curent a stației, au îndurat arderile neglijente ale propulsiilor de la vehicule rusești andocate care au provocat rotiri temporare ale stației și au găzduit o echipă de filmare rusească – o premieră pe stația spațială.

Aceștia au trebuit de asemenea să gestioneze o scurgere de la o toaletă, descoperind urină după panourile stației. Problema a fost prima dată notată în timpul primului zbor privat al SpaceX în septembrie, când un tub s-a decuplat și a vărsat urină sub podea. SpaceX a reparat toaleta din capsulă, așteptând lansarea, însă a spus că aceasta este neutilizabilă pe orbită.

Inginerii au stabilit că capsula nu a fost compromisă de către urină în ceea ce privește structura și era sigură pentru a fi folosită în călătoria de întoarcere. Astronauții vor trebui să se bazeze pe ceea ce NASA descrie ca fiind „lenjerie de corp” absorbantă.

Astronauții au crescut primii ardei chili în spațiu – „un impuls bun pentru moral”, potrivit lui McArthur. Ei au gustat recolta în ultima săptămână, adăugând bucăți din ardeii verzi și roșii la taco.

„Au o iuțeală bună, puțină ardere”, a spus McArthur. „Pentru unii a fost o problemă mai mare decât pentru alții”.

SpaceX a lansat echipajul către stația spațială pe 23 aprilie. Capsula lor este certificată pentru un maximum de 210 zile în spațiu. Vineri a fost ziua cu numărul 196. Un american și doi ruși vor rămâne pe orbită.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Macron anunţă dizolvarea parlamentului, după victoria extremiștilor de dreapta

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x