Friday, April 26, 2024

Schimbări importante de la 1 FEBRUARIE. Se modifică schema pentru reducerea facturilor la energie ale firmelor şi PFA-urilor

Must Read

Se anunţă schimbări importante de la 1 februarie 2022. Guvernul modifică schema iniţială pentru reducerea facturilor la energie ale firmelor şi PFA-urilor. Astfel, dacă iniţial acestea erau exceptate de la plata unor dări, de la 1 februarie se trece la o schemă de plafonare a preţurilor.

Schimbări importante de la 1 februarie. După trei luni de la aplicarea schemei inițiale de reducere a facturilor la energie pentru firme, PFA-uri și profesioniști, Guvernul Ciucă schimbă regulile.

Schimbări importante de la 1 februarie. Se modifică schema pentru reducerea facturilor la energie ale firmelor şi PFA-urilor

Începând cu 1 februarie 2022, firmele şi PFA-urile nu vor mai fi scutite de plata unor dări, ci vor beneficia de o plafonare a preţurilor pentru reducerea facturilor la energie.

- Advertisement -

Ordonanța de urgență a Guvernului 3/2022 urmează să se aplice de la 1 februarie și până la 31 martie 2022, potrivit avocatnet.ro.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze naturale și energie electrică, pentru consumul din ultima lună de iarnă și din prima lună de primăvară, prețurile se plafonează astfel:

prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult un leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Aceste plafoane reprezintă prețul final facturat către clienții noncasnici și includ:

pentru energie electrică – componenta de preț al energiei electrice (fără TVA), acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și TVA;

pentru gaze naturale – componenta de preț al gazelor naturale (fără TVA), costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA.

Cu toate acestea, schema de ajutor nu acoperă și clienții noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019, de prevederile articolului III din Legea 259/2021 sau producătorii de energie electrică.

De la 1 februarie 2022 va fi abrogată cu totul schema de sprijin aplicabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 ianuarie 2022, care cuprinde următoarele măsuri:

exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei;

exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Este de așteptat ca normele (Ordinul Ministerului Energiei 1.240/2021) pentru aplicarea schemei de reducere a facturilor la energie să fie actualizate în perioada următoare pentru a reflecta schimbările aduse prin OUG 3/2022.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x