Friday, April 26, 2024

Cum și-a păstrat scaunul directorul general al Transgaz. Neveste de politicieni și ofițeri de informații pe statul de plată al companiei

Must Read

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA este operatorul tehnic al sistemului național de transport și răspunde de funcționarea acestuia. 90% din gazele naturale consumate în România trec prin țevile Transgaz, companie strategică controlată de statul român prin Secretariatul General al Guvernului.

Directorul iubit de politicieni

De ani buni, Transgaz se învârte în jurul lui Ion Sterian. În 2013, a fost numit președinte al Consiliului de Administrație. Apoi, din 2017 (de când ministrul economiei Mihai Tudose, concitadinul lui Sterian, l-a numit în funcție), este director general și membru în CA. Iar anul trecut, Sterian a fost reales director general pentru încă patru ani.

Înainte să se înțepenească la Transgaz, Ion Sterian a fost director în cadrul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, director Direcţia de Administrare Patrimoniu la Primăria sectorului 1, director la Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Brăila, subsecretar de stat la Turism și director la Petrotrans.

- Advertisement -

Ion SterianDe-a lungul timpului, Ion Sterian a mai trecut prin CA-urile Hidroserv SA Cluj, Avioane SA Craiova și Administrația Porturilor Martime Constanța.

Pe partea politică, Sterian a fost susținut de Vlad Mosiescu, apropiatul lui Călin Popescu Tăriceanu. Fost membru PNL și candidat din partea acestui partid, fără succes, la alegerile locale și parlamentare ale anului 2008, Sterian s-a orientat apoi către oamenii din jurul lui Traian Băsescu, pentru ca ulterior să ajungă în prealma lui Daniel Chițoiu, de la ALDE.

Dar apogeul carierei lui politice a fost funcția de consilier municipal al orașului natal Brăila din partea PNL, între 2004 și 2008.

Ion Sterian a atras atenția presei după ce s-a descoperit că și-a exagerat CV-ul. Sterian se dădea drept inginer de petrol și gaze când el de fapt era subinginer.

Asociată cu familia Cășuneanu și cu un proxenet

Soția sa, Domnița Sterian nu s-a putut ține nici ea departe de afacerile cu gaze. Ea a figurat ca asociat în două firme cu obiect de activitate de distribuţie a combustibililor gazoşi prin conducte.

În prima, Limodi SRL, înființată în 2006 la Brăila, Domnița Sterian a fost asociată cu Cristian Cosmin Mihai (fiul fostului senator brăilean Dănuț Mihai.

În 2018, Cosmin a fost reținut de DIICOT pentru aderare la grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism ca membru al clanului „Ștoacă”. Dosarul prin care Cosmin a fost trimis în judecată ca inculpat are termen pe 22 martie), Ioan Silviu Lefter (fost deputat PNL membru al comisiei parlamentare de control a industriei energetice, fost prefect de Bacău, fost secretar de stat și șef al Agenţiei Ro¬¬mâne de Conservare a Energiei, actual secretar al Comitetului de Direcție si director general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România), Ionuț și Costel Cășuneanu (fiii milionarului Costel Cășuneanu, regele asfaltului) și Vasilica Donciu.

Ioan Silviu Lefter 

Limodi SRL a fost licențiată rapid de către ANRE pentru activităţi în sectorul gazelor naturale, iar în 2009 a fost mutată la București. În prezent, firma mai are un singur acționar în persoana unui anume Florin Diaconu care, pe vremea acționariatului de aur, era simplu administrator.

Cealaltă firmă în care Domnița Sterian s-a delectat cu afaceri cu gaze este Modern Gaz Com SRL înființată tot la Brăila, în anul 2006. Asociată cu Elena Mihai (soția fostului senator Dănuț Cristian Mihai, mama lui Cosmin, cel reținutul de DIICOT cu clanul „Ștoacă”), societatea a fost falimentată în anul 2011. Firma avea un spațiu de la RAAPPS-ul lui Ion Sterian și în 2016 încă figura cu un debit de 115 mii lei către Regia de stat.

Șpăgar și complotist

În 2018, deputatul Marius Pașcan făcea o interpelare în Parlament prin care cerea explicații ministrului Energiei de atunci despre acuzațiile care sunt aduse conducerii companiei Transgaz.

Marius Pascan 

Deputatul amintea cum Ion Sterian, contra unei șpăgi, l-ar fi ajutat pe Horia Simu Șchiopu să obțină o despăgubire de aproape nouă milioane de euro de la Autoritatea Națională pentru restituirea Proprietăților și cum DNA l-ar fi transformat din acuzat în martor denunțător.

Deputatul se mai minuna că Ion Sterian ar fi complotat cu operatorul sistemului național de transport gaze naturale al Ungariei – compania FGSZ – pentru cedarea rezervelor de gaze naturale ale României din Marea Neagră către Ungaria. Și tot Marius Pașcan se arăta intrigat de câștigurile pe care le avea Sterian de la Transgaz.

Într-adevăr, până în 2019, când Sterian și-a secretizat venitul din declarația de avere, salariul directorului general era de 21 de mii de euro pe lună.

Însă, de-a lungul timpului, presa a dezvăluit multe haiducii de-ale lui Ion Sterian cu banii companiei care s-au dus pe contracte cu dedicație.

Magnetul Transgaz

Transgaz a fost tot timpul un magnet pentru politicieni și foști ofițeri de informații. Dar de când este Ion Sterian la cârmă, situația a căpătat proporții nemaivăzute. Iar atragerea de nume grele pe statele de plata ale Transgaz i-au oferit directorului general protecție.

Acum doi ani, g4media.ro scria despre persoanele de care se înconjurase la un moment dat directorul general Sterian la Transgaz.

„Generalul SRI (r), Marius Stoica, fostul șef al acoperiților SRI, a devenit consilierul directorului general, după ce, în 2017, a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis.

Alexandru Iuga este și el general (r) SRI și actualul director al Direcției Aprovizionare și Transport din cadrul Transgaz. A fost trecut în rezervă în 2009 de către fostul președinte Traian Băsescu cu gradul de general de brigadă cu o stea.

Cezar Aurelian Țolescu este colonel (r) SRI. Acum, colonelul este șef serviciu la Unitatea de management al proiectului BRUA din cadrul Transgaz. BRUA este conducta de gaz care traversează Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Construcția ei a fost demarată de Transgaz în 2018.

Geanina Elena Țolescu este soția colonelului Țolescu și lucrează și ea la Transgaz. Ea ar fi fost ofițer SRI la Direcția de contraspionaj radio. Acum, este șef serviciu Monitorizare, control costuri și management financiar la BRUA.

Chestorul (r) Nelu Pop a fost șef al Poliției de frontieră și al Inspectoratului pentru Imigrări. Din 2016 este consilier al directorului general Transgaz.

Viorel Ciprian Achim a fost ofițer SRI și acum este șef al Departamentului Calitate Mediu, Protecţie şi Securitate din Transgaz.

Ionel Sârbu a fost polițist, iar acum este șef al Departamentului Terenuri din cadrul Transgaz.

Vasilica Grăjdan este soția directorului RAAPPS Marius Grăjdan. În 2017, după ce Ion Sterian a devenit director general al Transgaz, ea a devenit șefa Direcției Planificare și Organizare Resurse Umane din cadrul companiei naționale.

Maria Davidoiu este soția lui Eugen Davidoiu, fost şef la TAROM, Electrica Serv, Termoelectrica sau Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Maria Davidoiu este șef birou Achiziții la Transgaz.

Daniela Motreanu este soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Daniela Motreanu este șef birou administrativ și activitate de reprezentare din cadrul Transgaz.

Nicoleta Nicolicea este soția deputatului PSD, Eugen Nicolicea. Și ea este șef serviciu în cadrul proiectului BRUA din 2017, potrivit declarației de avere. Nicoleta Nicolicea a fost jurnalistă de tabloide și, înainte de a ajunge la Transgaz, a făcut parte din CA al TVR, a lucrat la Poșta Română și a fost consilier al premierului Ponta.

Ayten Gerea este soția deputatului ALDE și fost ministru al Energiei, Andrei Gerea. Ea lucrează ca specialist PR la Transgaz și a declarat un venit de peste 6500 de lei pe lună de la compania de transport gaz, în 2019. Soția lui Gerea a fost angajată în 2016.

Elena Laura Chițoiu este fosta soție a lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat și fost ministru al economiei. Lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București a Transgaz. Potrivit declarațiilor de avere și interese, Elena Laura Chițoiu a fost și consilier la Ministerul Mediului, iar până să se angajeze la Transgaz a fost director în cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară. În 2014, a fost trimisă în judecată de DNA pentru grup infracțional și abuz în serviciu în dosarul ASF, în care a fost arestat preventiv fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. În 2016, Laura Chițoiu a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel București, însă, un an mai târziu, a fost achitată definitiv la Înalta Curte.”

Tot la Transgaz a deținut funcția de director adjunct și Sergiu Lascu, fratele fostei șefei DNA, Laura Codruța Kövesi.

Și să nu uităm de Cristinel Dăncilă, soțul ex-premierului PSD Viorica Dăncilă, care a fost și el angajat consilier la Transgaz.

Premiantul

Cu toate acestea, Ion Sterian este o persoană apreciată și premiată. În luna ianuarie a primit ”Premiul de Excelență pentru Vocația Marilor Proiecte pentru Siguranța Națională a României” oferit în cadrul Galei ”Împreună protejăm Romania” organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică sub egida Academiei Române, cu sprijinul Filarmonicii ”George Enescu”.

Iar la sfârșitul lui 2020, Sterian a obținut premiul „Personalitatea anului în energie”, la Gala Financial Intelligence 2020.

Omul lui Țiriac

În jurul lui Ion Sterian, în CA-ul Transgaz, gravitează alte patru persoane. În prezent, ceilalți membri din CA al Transgaz sunt Petru Ion Văduva (președinte), Csaba Orosz, Mihaela Virginia Toader și Nicolae Minea.

Petru Ion Văduva este președintele Consiliului de Administrație al Trangaz. El a ocupat mai multe funcţii de conducere în cadrul companiei de stat din 2009, ajungând și director general (în 2013).

Ion Petru VaduvaAnterior, în perioada 2006-2008 a fost chief executive officer în cadrul Ţiriac Holding, iar între 2002 şi 2006 a fost managing director la Intrepid Global Emerging Markets.

Văduva are un master în administrarea afacerilor (MBA) la Universitatea Yale din SUA şi un master în ştiinţă şi biochimie la Columbia University, New York . De altfel, Văduva deține și cetățenia americană.

Văduva este unul dintre oamenii de încredere ai lui Ion Țiriac reprezentându-l pe acesta, de-a lungul timpului, în mai multe companii.

În prezent, Văduva mai este membru în CA al Allianz-Țiriac Asigurări SA și la Interpid Gem SRL, firmă la care este asociat împreună cu soția sa Carina Teodorov și mama acesteia, Elisabeta Teodorov.

Această firmă este împuternicită ca persoană juridică la Impact Developer & Contractor SA, una dintre cele mai mari firme de ezvoltare imobiliară controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu (a construit mai multe cartiere rezidențiale, patronul Doraly și Moldova Center etc.).

Aceeași Interpid gem SRL mai este administrator la firma ITH Management Office SRL (deținută de Ion Țiriac prin offshore-ul cipriot Țiriac Asset Holdings Limited) și Team Real Estate Development SRL (tot a lui Ion Țiriac).

Pe lângă Transgaz, Csaba Orosz mai este administrator și la operatorul de salubritate Eco Sal SA deținută de Consiliul Județean Mediaș și patron (împreună cu soția Anna Orsolya Orosz, fost candidat UDMR la Camera Deputaților, în 2016 și la Senat în 2020) al Eurotrans SRL. Orosz este membru UDMR și a mai lucrat drept consultant la Apa Târnăveni SA, membru CA al Spitalului Municipal Mediaș, administrator la Primăria Mediaș, consilier local la Mediaș în perioada 2012-2020.

Orosz Csaba 

Ministrul Fondurilor Europene

Mihaela Virginia Toader este administrator și la Consiliul Județean Ilfov susținută de PSD. Ea a mai fost director de strategie la Romgaz, director general, secretar de stat și ministru delegat în Ministerul Fondurilor Europene, director și consilier la Secretariatul General al Guvernului.

Mihaela Virginia Toader 

În urmă cu vreo opt ani, numele lui Toader a fost implicat într-un scandal legat de firmele controlate de şeful Poliţiei Comunitare Târgovişte, Dinu Gheorghe şi de fiul său, PDL-istul Dinu Bogdan-Florin.

Aceștia ar fi fost implicaţi într-o reţea naţională care a păgubit statul român, dar şi mai multe firme de leasing, cu aproape 14 milioane de euro. Mihaela Virgina Toader a fost amintită în legătură cu firma EURODIN COM SRL.

Toader a mai fost și membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Soțul ei, Gheorghiță Toader, este asociat în două firme, la restaurantul de lux Argentin (împreună cu Emilian Negulescu – patron Nuba Mamaia și Tefide Ibraim – acționară în lanțul de cluburi Nuba) și firma de dezvoltare imobiliară LMG Ulmi Residence (în care este asociat cu un fost consilier județean de la Dâmbovița).

Venituri mai mari de la stat decât de la propriul hotel

Nicolae Minea este membru în CA din 2017 susținut de PSD. Anterior a fost președinte al Autoritatății pentru Administrarea Activelor Statului cu funcție de secretar de stat și membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare.

Nicolae MineaÎnainte să dea piept cu funcțiile de la stat, Minea a lucrat ca director la OJT Sibiu, director la Cibinul SA, director la Palace Resort & Spa Sibiu, iar din 2009 până în 2014 a fost director general și acționar la Hilton Sibiu (fostul Palace Resort & Spa).

În 2010, Minea a intrat în Topul Forbes cu o avere evaluată la 13-14 milioane de euro.

Potrivit declarației de avere din 2019, Minea a încasat 181.185 lei de la Transgzaul de stat, în timp ce, ca director general la propria companie, Minea a încasat doar 108.000 lei.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x