Datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată sumbru. Potrivit sursei citate, rata anuală a inflației a ajuns la 5,1% în zona euro. În ceea ce privește cauza creșterii, sursa citată arată că creşterea inflaţiei în zona euro în ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 28,6%, în luna ianuarie.

De menționat este faptul că, BCE, dar și investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați în contextul în care, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, transmite Reuters.

În același timp, temerile analiștilor sunt confrmare și de o estimare publicată miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Sursa citată arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,1% în ianuarie, de la un nivel de 5% în decembrie.

Acest nivel record depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să scadă la 4,4% luna trecută, arată sursa citată, care subliniază faptul că această creștere a inflaţiei în zona euro în ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 28,6%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,4%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 3,6%.

- Advertisement -

Estimările Eurostat privind rata inflației în zona euro

Pe de altă parte, analiștii au și o veste încurajatoare. Aceștia sunt de părere că majoritatea factorilor care au dus la majorarea inflaţiei sunt temporari, astfel încât în cele din urmă presiunile asupra preţurilor se vor atenua.

Datele publicate de Eurostat mai arată totodată că nflaţia de bază, mai exact ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 2,5% în ianuarie, de la 2,7% luna precedentă.

În același timp, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 2,3%, faţă de 2,6% în decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Amintim faptul că, potrvit estmărilor făcute de Comisia Europeană, inflaţia în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, iar totul se datorează creșterii prețurilor la energie.

De menționat este faptul că, estimarea publicată pe 31 ianuarie 2022 de Eurostat este una preliminară. Specialiștii din domeniu urmează să publice o altă estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, ș care urmează să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.

Sursa: capital.ro