Tuesday, March 19, 2024

Unde ne adăpostim în cazul unui atac nuclear. Specialiştii spun că primele 15 minute sunt importante

Must Read

Unde ne adăpostim în cazul unui atac nuclear. Acest tip de explozii pot pot provoca daune semnificative și victime. Unda de șoc, radiațiile și căldura sunt extrem de periculoase, dar putem fi în siguranță dacă ştim ce să facem și cum ne putem proteja.

Unde ne adăpostim în cazul unui atac nuclear. Președintelui rus Vladimir Putin, care a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, a provocat teamă nu doar pentru cetăţenii ucrainieni, ci în întreaga lume.

Unde ne adăpostim în cazul unui atac nuclear

Un site oficial guvernamental al Statelor Unite ale Americii, ready.gov, explică pe larg toți pașii pe care îi putem face pentru a ne salva viețile în cazul în care are loc o explozie nucleară.

- Advertisement -

Citeste si: Pastilele care protejează organismul de radiații în cazul unui atac nuclear! În ce moment și care e cantitatea pe care un om o poate lua!

Precipitațiile nucleare – materialul radioactiv rezidual propulsat în atmosfera superioară în urma unei explozii nucleare, numit așa deoarece „cade” din cer după ce explozia și unda de șoc au trecut – sunt cele mai periculoase în primele ore după detonare, când se emite cel mai mare nivel de radiație, se mai arată pe site-ul guvernamental al SUA.

Este nevoie de timp pentru ca precipitațiile să ajungă înapoi la nivelul solului, de multe ori mai mult de 15 minute pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei.

Pentru a ne proteja, ar fi bine să urmăm paşii de mai jos:

Găsirea unui adăpost

Intrați în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiațiile. Cărămida sau betonul sunt cele mai bune.

Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.

Mergeți la subsol sau la mijlocul clădirii. Stai departe de pereții exteriori și de acoperiș. Încercați să mențineți o distanță aproximativ 2 metri față de persoanele care nu sunt din familie.

Dacă este posibil, purtați o mască dacă vă adăpostiți cu persoane care nu fac parte din familie. Copiii sub doi ani, persoanele cu dificultăți de respirație și cei care nu își pot îndepărta singuri măștile nu trebuie să le poarte.

Stați înăuntru timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Continuați să practicați distanțarea socială și purtați mască.

Nu plecați pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalți membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase.

Ține-ți animalele de companie înăuntru.

Smarter_way_USA

Rămâneți conectați

Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale, cum ar fi când este sigur să ieșiți și unde ar trebui să mergeți.

Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară. Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea și serviciile de internet pot fi întrerupte sau indisponibile.

Identificați locațiile adăposturilor

Identificați cea mai bună locație de adăpost lângă locul unde petreceți mult timp, cum ar fi acasă, serviciu și școală. Cele mai bune locații sunt subterane și în mijlocul clădirilor mai mari.

În timpul navetei, identificați adăposturile adecvate pe care să le căutați în cazul unei detonări. Din cauza COVID-19, multe locuri pe care le puteți trece în drum spre și de la locul de muncă pot fi închise sau este posibil să nu aibă program obișnuit de funcționare.

-Zonele exterioare, vehiculele, casele mobile NU oferă un adăpost adecvat. Căutați subsoluri sau centrul clădirilor mari cu mai multe etaje.

Kit de supraviețuire

Asigurați-vă că aveți un kit de aprovizionare de urgență pentru locurile pe care le frecventați și ar putea fi nevoit să stați timp de 24 de ore.

Ar trebui să includă apă îmbuteliată, alimente ambalate, medicamente de urgență, un radio alimentat cu baterii pentru a obține informații în cazul în care este întrerupt curentul, o lanternă și baterii suplimentare pentru articolele esențiale. Dacă este posibil, păstrați proviziile timp de trei sau mai multe zile.

Dacă puteți, pregătiți și articole precum săpunul, dezinfectantul pentru mâini care conține cel puțin 60 la sută alcool, șervețelele dezinfectante și rechizitele generale de curățare de uz casnic pe care le puteți folosi pentru a dezinfecta suprafețele pe care le atingeți în mod regulat. După o inundație, este posibil să nu aveți acces la aceste provizii zile sau chiar săptămâni.

Țineți cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitați de nevoile animalelor de companie. Pregătiți baterii și dispozitive de încărcare suplimentare pentru telefoane și alte echipamente critice.

Pregătirea vă permite să evitați excursiile inutile și să abordați probleme medicale minore la domiciliu, ușurând povara pentru centrele de îngrijire urgentă și spitale.

Ce facem când auzim alarma de atac nuclear și suntem în aer liber

Dacă sunteți în aer liber când are loc o detonare, protejați-vă de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protecție. Întindeți-vă cu fața în jos pentru a proteja pielea expusă de căldură și de materialele care pot zbura din cauza suflului. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Dacă vă aflați într-un vehicul, opriți-vă în siguranță și aplecați-vă în interiorul vehiculului.

După trecerea undei de șoc, intrați în cel mai apropiat și cel mai bun loc de adăpost pentru a vă proteja de potențialele căderi. Veți avea la dispoziție 10 minute sau mai mult pentru a găsi un adăpost adecvat.

Fiți la curent cu instrucțiunile actualizate de la oficialii de intervenție în caz de urgență. Dacă vi se recomandă să evacuați, ascultați informații despre rute, adăposturi și proceduri.

Dacă ați evacuat, nu vă întoarceți până nu vi se spune că este sigur să faceți acest lucru de către oficialii locali.

Faceți planuri pentru a rămâne cu prietenii sau familia în caz de evacuare.

Ce să faceți când ați ajuns în adăpost

Imediat după ce ați ajuns în adăpost, dacă v-au prins precipitațiile radioactive, aveți în vedere următoarele proceduri.

Îndepărtați îmbrăcămintea contaminată. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil.

Faceți un duș sau spălați-vă cu apă și săpun pentru a îndepărta reziduurile de pe orice piele sau păr care nu a fost acoperit. Dacă nu puteți să vă spălați sau să faceți duș, folosiți un prosop sau o cârpă umedă curată pentru a șterge pielea sau părul care au fost contaminate.

Curățați toate animalele de companie care au fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Periați ușor haina animalului de companie și spălați-l dacă este posibil.

Este sigur să mănânci sau să bei alimente ambalate sau articole care se aflau în interiorul unei clădiri. Nu consumați alimente sau lichide care au fost descoperite în aer liber și care pot fi contaminate de precipitațiile radioactive.

Dacă sunteți bolnav sau rănit, ascultați instrucțiunile despre cum și unde să obțineți asistență medicală atunci când autoritățile vă spun că este sigur să ieșiți.

Dacă sunteți bolnav și aveți nevoie de asistență medicală, contactați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru instrucțiuni.

Dacă vă aflați într-un adăpost public, anunțați imediat personalul din acea unitate, astfel încât să poată suna un spital sau o clinică locală.

Interacționează virtual cu cei din comunitatea ta prin apeluri video și telefonice.

Pericole legate de exploziile nucleare

– Lumina puternică poate provoca orbire temporară pentru mai puțin de un minut.

– Unda de explozie poate provoca moartea, rănirea și deteriorarea structurilor pe o distanță de câțiva kilometri.

– Radiațiile pot deteriora celulele corpului.

– Impulsul electromagnetic (EMP) poate deteriora echipamentele electrice și electronice la câțiva kilometri distanță de detonare și poate provoca întreruperi temporare mai departe.

FALLOUT- ploaia radioactivă- poate provoca îmbolnăviri celor care se află afară.

Ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire

Filtre de apă

Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)

Alimente gata de consum (brânză, batoane proteice, etc.)

Truse medicale

Unt de arahide

Amestecuri de băuturi, dacă aveți copii cu dumneavoastră

Multi-vitamine

Soluție de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice

Lapte praf

Pungi de orez, fasole, făină, ovăz, zahăr și miere

Ulei de gătit

Praf de copt, bicarbonat de sodiu și un pachet cu sortimente de condimente

Un desfăcător manual de conserve

Chibrituri și brichete

Șervețele igienice și scutece, dacă este necesar

Lanterne (de preferat cu LED) și radiouri portabile

Cât mai multe baterii, cel puțin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus

Apă îmbuteliată

Şervețele pentru copii

Înălbitor

Extinctor de incendiuFarfurii de hârtie sau de plastic/cupe/ustensile de bucătărie

Pelerină de ploaie

Cantitatea de precipitații radioactive va varia în funcție de mărimea dispozitivului și de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se află în zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiații să se adăpostească timp de o lună, potrivit descopera.ro.

Puteti investi in cryptomonede si prin platformele:

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x