Friday, July 19, 2024

NYT: Rachetele rusești Iskander folosesc o muniție misterioasă în Ucraina

Must Read

Temutele sisteme de rachete balistice rusești Iskander folosesc o muniție surprinzătoare în Ucraina: momeli care să eludeze radarele și păcălească rachetele ghidate cu infraroșu, scrie The New York Times.

Dispozitivele au o lungime de aproximativ 33 de centimetri, forma unei săgeți și o coadă portocalie, potrivit unui oficial american din serviciile de informații. Potrivit acestuia, ele sunt dispersate de rachetele balistice cu rază scurtă Iskander lansate de forțele armate rusești asupra Ucrainei.

Fiecare dintre dispozitive este dotat cu o componentă electronică ce produce semnale radio care să blocheze sau deruteze radarele inamice care încearcă să depisteze rachetele Iskander și conține o sursă de căldură care să atragă rachetele îndreptate împotriva lor.

Imagini cu dispozitivele de momeală au început să fie distribuite pe platformele social media în urmă cu două săptămâni, scopul lor lăsându-i perplecși pe numeroși specialiști și analiști din domeniul apărării și informațiilor.

- Advertisement -

Richard Stevens, un fost militar din armata Marii Britanii, a declarat însă pentru Insider că acestea seamănă cu dispozitivele folosite în perioada Războiului Rece pentru a proteja rachetele balistice de sistemele antirachetă dar că „nimeni nu a avut ocazia să vadă așa ceva în ultimii 10-15 ani”.

Ce sunt rachetele Iskander folosite de Rusia

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016 dar ea nu a fost folosită.

De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat vineri cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Stadiile inițiale ale invaziei rusești din Ucraina au inclus bombardamente strategice ale unor ținte ucrainene cu rachete de croazieră și rachete Iskander. Astfel de sisteme au fost transferate de Rusia în Belarus ca parte a „exercițiilor militare comune” anunțate de Moscova și Minsk înainte de atacarea Ucrainei.

Rapoartele sugerează că, până pe 1 martie, Rusia a lansat până la 320 de rachete asupra Ucrainei, majoritatea fiind rachete balistice cu rază scurtă Iskander – făcând din atac cel mai mare și intens bombardament cu rachete cu rază scurtă ce a avut loc vreodată între două state.

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ascendia și UiPath semnează parteneriat pentru UiPath Academic Alliance

ASC (ASCENDIA SA), lider în dezvoltare de soluții e-learning, a semnat un parteneriat cu UiPath, lider global în soluții de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x