Saturday, April 27, 2024

România va include zahărul și făina de grâu pe lista importurilor autorizate din Ucraina

Must Read

Ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, îi va cere premierului includerea zahărului și făinii de grâu pe lista produselor agricole cu regim special pentru importurile din Ucraina, potrivit Economica.net, citând oficialul român.

România ar putea limita importurile de zahăr și făină din Ucraina prin extinderea listei de produse pentru care importurile se pot face doar cu licență, a declarat aseară ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la AgroTV.

În plus, potrivit acestuia, sistemul se va aplica și anul viitor pentru grâu şi meslin, porumb, seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, semințe de floarea-soarelui.

„Pot asigura că va fi prelungită partea de licențiere și anul viitor, pentru a proteja fermierii români. (Licența n.red) va fi destinată tot fermierilor și procesatorilor care vor să facă importuri de cereale din Ucraina. Voi solicita și cred ca mă va ajuta domnul prim-ministru să introduc în acestă ordonanță de urgență privind licențierea și importurile de zahăr și faină din Ucraina, adică voi extinde lista”, a declarat ministrul Agriculturii la AgroTV.

- Advertisement -

Acesta a mai spus că, până acum, nu există solicitări de licență din partea crescătrilor de animale sau procesatorilor din România. De asemenea, din datele Ministerului, importurile de cereale din Republica Moldova sunt similare cu cele din 2020, 2021.

După cum a scris Economica, fermierii au solicitat Guvernului măsuri pentru a stopa importurile de zahăr din Ucraina pentru cel puțin 3-4 luni. Potrivit acestora, marfa de import, care vine cu prețuri de 200-250 de euro sub prețul de cost al producției locale, perturbă piața. Managementul fabricii de zahăr Luduș spune că nu vor mai redeschide fabrica.

Amintim că, începând cu 13 octombrie, a intrat în vigoare ordonanța de urgență ( OUG 84/2023) prin care a fost instituit un mecanism de control și limitare a importurilor de de cereale din Ucraina nu își poate produce efectele.

Drept urmare, importurile de cereale din Ucraina vor fi permise doar pe bază de licenţă.

Florin Barbu: Voi cere extinderea sistemului de importuri cu licență și pentru zahărul și făina din Ucraina

(Sursa foto: Inquam Photos/George Calin)

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x