Sunday, November 27, 2022

Planul Guvernului pentru a reduce dependența de gazul rusesc

Must Read

Executivul discută trei variante pentru reducerea dependenței de gazul rusesc, în contextul în care toate statele UE caută soluții pentru a obține independența energetică, susțin surse politice pentru ziare.com.

Prima varianta pentru Guvernul României este înlocuirea gazului rusesc cu gazul azer. De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost zilele trecute într-o vizită oficială în Azerbaidjan, unde a purtat discuții cu mai mulți oficiali pe tema energiei. ”Azerbaidjan sigur este o sursă şi o rută de aprovizionare cu gaze naturale”, a spus Popescu la întoarcerea în țară.

În al doilea rând, România va importa gaz lichefiat din America prin interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, aflat acum în lucru. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va avea gaz lichefiat „cel mai devreme în octombrie, cel mai târziu către finele anului”, gazul urmând să fie injectat prin terminalul de la Alexandroupolis.

De asemenea, guvernul lucrează în acest moment la legea offshore, dedicată gazelor din Marea Neagră. Legea a fost blocată în urmă cu patru ani de Liviu Dragnea, cu sprijinul deputatului PSD Iulian Iancu, acuzat chiar de colegi din PSD că e ”omul Gazprom”. Deși au trecut aproape trei ani de când Liviu Dragnea a pierdut puterea, următoarele guverne – Orban, Cîțu și Ciucă – nu au urgentat adoptarea legii offshore. În acest moment, experții din ministerul Energiei negociază cu investitorii români și americani. În paralel, Romgaz a accelerat tranzacția în valoare de 1 miliard de euro pentru preluarea participației americanilor de la ExxonMobil în proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

- Advertisement -

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

Legea offshore va stipula că statul român va încasa 60% din venituri, iar investitorii străini 40%, susțin surse guvernamentale pentru ziare.com. Se va alege cea mai benefică variantă pentru poporul român. Este win-win”, a comentat premierul Nicolae Ciucă.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Londra și alte zeci de orașe din Europa ar putea dispărea sub ape în următorii 80 de ani. Ce arată predicțiile pentru România

Zeci de orașe și localități din Europa riscă să dispară sub ape în următorii 80 de ani, potrivit unei...
- Advertisement -

More Articles Like This