Avertisment de ultimă oră pentru toți cei aflați în Zina TransnistriaGermania și Israelul fac un apel la cetățeni să părăsească regiunea având în vedere incidentele din ultimele zile, pentru siguranța lor.

O informare în acest sens a fost transmisă de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Sursa citată anunță că „actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”.

Astfel, Israelul le recomandă tututor cetățenilor aflați în zonă să părăsească Transnistria ”cât mai curând posibil”.

Israelul și Germania au emis două avertizări

- Advertisement -

„În contextul deteriorării situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere că capacitatea Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo este limitată, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, a scris ambasadorul nerezident al Israelului în R. Moldova, Yoel Lyon.

Aceași avertizare a venit și din partea Germaniei. Ministerul german de Externe a actualizat alertele de călătorie, recomandându-le cetățenilor să se întoarcă cât mai repede în țară.

„Situația de securitate din Transnistria s-a înrăutățit. În acest context, călătoriile în Transnistria nu sunt categoric binevenite”, se arată pe site-ul ministerului într-un comunicat.

Precizări venite din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

Ziarul de Gardă i-a contactat pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a oferi detalii în legătură cu situația din Transnistria, dar și în legătură cu avertismentele venite din partea Germaniei și Israelului.

Sursa citată precizează că actualizare avertismentelor este normală, având în vedea situația actuală.

„Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, anunță MAEIE.

Amintim că la rândul ei și Bulgaria a emis o avertizare pentru cetățenii ei. În cursul zilei de joi, Ministerul de Externe al Bulgariei a emis un avertisment prin care recomandă cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova și să nu călătorească în această țară.

Avertismentul venit din Bulgaria

„Având în vedere deteriorarea situației din R. Moldova și din jurul acesteia, îi îndemnăm pe compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în această țară. Îi îndemnăm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul R. Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara prin mijloacele de transport disponibile în prezent”, se arată în nota informativă a ministerului.

Menționăm faptul că totul a început de luni, 25 aprilie, atunci când mai multe persoane care nu au fost identificate nici până în prezent au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană.

În condițiile în care nu au existat victime în urma împușcăturilor, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a declarat pentru presa rusă că în zona de securitate situația este calmă.

Sursa: capital.ro