Monday, June 27, 2022

Ce să faci ca să scazi rata la credit. Mergeţi urgent la bancă şi cereţi asta

Must Read

Puţini români ştiu că îşi pot reduce semnificativ ratele la credit într-un mod foarte simplu. Tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi la bancă şi să treceţi contractele de credit de la ROBOR la IRCC.

Ce să faci ca să scazi rata la credit. Românii trebuie să ştie că au ocazia să scadă rata la credit chiar şi cu jumătate. Trebuie doar să schimbe contractul de credit de la ROBOR la IRCC.

Ce să faci ca să scazi rata la credit. Mergeţi urgent la bancă şi cereţi asta

Cei care au luat credite după 2019, indexate la IRCC, pot să plătească o perioadă dobânzi mai mici, chiar la jumătate, faţă de cei cu credite legate de ROBOR. Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) anunţă că românii care au contractele de credit legate de ROBOR au dreptul de a cere trecerea de la ROBOR la IRCC, printr-o cerere formulată, la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii.

- Advertisement -

Dacă ROBOR 3M (la 3 luni) a depăşit 4,7%, iar ROBOR 6M (la 6 luni) a depăşit 4,8%, IRCC aplicat în contractele de credit până la final de iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condiţiile în care, în 2022, în contextul creşterii dobânzii-cheie pentru a contracara inflaţia, ROBOR va continua să crească, depăşind 5% şi poate chiar 6%, anticipează AURSF, potrivit Ziarul Fianciar.

Companie Timp pentru a obține Împrumut max Perioadă Luați un împrumut
10 min 1400 RON 45 zile
48 ore 15000 RON 33 luni
15 min 1500 RON 30 zile

Specialiştii spun că între creşterea ROBOR şi a IRCC nu este doar un lag de câteva luni, ci diferă şi metodologia de calcul. De exemplu, ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadenţă este mai îndelungată“, spune Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Potrivit datelor BNR, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat joi la 4,70%, valoare înregistrată şi miercuri.  Reamintim că la începutul lunii martie, indicele era cotat la 4,25%.

Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Serbia critică decizia UE privind Ucraina: ‘A sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație’

Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a...
- Advertisement -

More Articles Like This