Probabil că și voi v-ați săturat de aglomerația pe care trebuie să o suportați în orașele mari și nu numai de fiecare dată când mergeți la muncă sau la cumpărături. Stați la cozi interminabile, prindeți semafor după semafor, iar în zilele cu vreme proastă e și mai rău.
Cu siguranță v-ați întrebat, măcar cei cu imaginația mai bogată, cum ar fi dacă am putea ajunge în diverse locuri din țară zburând. Unii ar spune că așa ceva vezi doar în filme. Dar, de fapt, e cât se poate de adevărat.
În România, acest serviciu de a putea folosi un mijloc de transport aerian va deveni realitate. Aeroportul Internațional Satu Mare va fi poartă de îmbarcare pentru clienții care își doresc să comande un fel de taxi zburător. Ați auzit bine, serviciul va funcționa ca cel de taxi, Uber sau Bolt, însă nu va fi o mașină, ci un avion de mici dimensiuni care va face deplasări în mai multe zone din țară într-un timp foarte scurt.
V-ați întrebat vreodată cum ar fi dacă ați putea comanda un avion în loc de o mașină de taxi? Ei bine, va fi posibil chiar în România. Iată primul oraș din țara noastră care va inființa acest serviciu.
„În ultimii ani am făcut foarte multe călătorii în Franţa, la Paris , acolo se practică foarte mult zborurile acestea de agrement. E un pic anormal să parcurgi un traseu de 150 de km în 3-4 ore sau chiar mai mult”, a declarat Mihai Pătrașcu, director Aeroport Satu Mare, potrivit Observatornews.ro.
Proiectul va fi finanțat din fonduri ale UE, 90%, iar 10% vor veni din partea județului, a mai spus directorul Aeroportului din Satu Mare. El a precizat că acest serviciu va funcționa ca aplicațiile de ridesharing existente deja în țara noastră.
Care va fi cel mai scump zbor cu taxiul aerian
Pentru cel mai scump zbor ar trebui să scoateți din buzunar 200 de euro, dar dacă sunt mai mulți pasageri care merg în aceeași direcție, atunci veți putea împărți suma finală.
”Va fi o bursă de transport aerian. Sigur că vorbim de ceva privat într-o primă fază. Pe de o parte vor fi înregistrate avioanele sau aeronavele care doresc să fie implicate în program. Iar pe de altă parte sunt nevoile de călătorie ale pasagerilor sau ale doritorilor”, a mai spus Mihai Pătrășcanu.
Românii se vor putea bucura de acest taxi aerian din toamnă sau cel mai târziu din primăvara anului 2023. Până acum au fost găsite 30 de astfel de aparate de zbor care ar putea fi folosite pentru acest proiect.
„Mi-a plăcut ideea domnului director de la început, de când mi-a împărtăşit-o. Ăsta va fi viitorul. Trăim în secolul vitezei, secolul 21, asta este nevoia”, a declarat Dumitru Tănase, manager aerodrom Bistrița Năsăud.
Taxiurile aeriene ar putea funcționa în Spania chiar din acest an, între Barcelona și Santiago de Compostela, iar în Londra din 2025.
Sursa: romaniatv.net