Tuesday, March 19, 2024

Noul premier al Israelului este un român. Cine este Yair Lapid?

Must Read

Ambasada Israelului în România a afirmat că noul premier interimar, Yair Lapid, are origini românești.

„Bunicii materni sunt originari din Cehu Silvaniei, Sălaj, urmași ai unei familii de rabini”, au scris oficialii israeliți pe pagina de Facebook a ambasadei.

„De mâine, Yair Lapid – יאיר לפיד va prelua funcția de Prim-ministru al statului #Israel Felicitări noului premier care are rădăcini românești. Bunicii săi materni sunt originari din Cehu Silvaniei, județul Sălaj, urmași ai unei familii de rabini”, este mesajul de felicitare al ambasadei.

Yair Lapid, un român ajuns premier al Israelului

- Advertisement -

În vârstă de 58 de ani, Yair Lapid este lider al partidului centrist Yesh Atid, al doilea ca mărime din Knesset, parlamentul unicameral al Israelului. După alegerile din martie 2021 el a făcut parte dintr-un guvern de coaliție de opt partide, cedându-i postul de prim ministru lui Naftali Bennett, cu înțelegere privind o rotație în funcție după doi ani.

Dar coaliția s-a prăbușit după numai doi ani, iar Lapid preia acum interimatul funcției până la alegerile generale din 1 noiembrie – al cincilea scrutin legislativ în mai puțin de cinci ani. Lapid păstrează și funcția de ministru de externe. El a mai fost ministru de finanțe în 2013 – 2014, fiind demis de prim ministrul de la acea vreme, Benjamin Netanyahu.

Lapid are un ilustru antecedent politic în familie: tatăl său Yosef (Tommy) Lapid. Născut la Novi Sad în Banatul iugoslav în 1931 într-o familie de evrei unguri, Tommy Lapid a fost deportat cu familia sa în 1944 de ocupanții naziști în ghetoul din Budapesta. Tatăl său a fost ucis într-un lagăr de concentare, dar Tommy și mama sa au fost salvați de celebrul diplomat suedez Raoul Wallenberg. În 1948 ei au emigrat în Israel.

Tommy, care era fluent în ebraică, engleză, germană, ungară și serbo-croată, a fost un faimos jurnalist și umorist, nemesis-ul ultra-ortodocșilor din Israel. În 1999 el a devenit deputat al partidului liberal Shinui, condus de politicianul de origine română Avraham Poraz. Între 2003 și 2004 a fost ministru al justiției în guvernul condus de Ariel Sharon, care a decedat în 2014.

Yair Lapid a călcat pe urmele tatălui său, când a înființat partidul centrist liberal Yesh Atid (Există un viitor) în 2012. În ultimii 10 ani el a devenit principalul opozant al premierului Netanyahu (în funcție între 2009 și 2021) și potivit sondajelor de opinie Yesh Atid va obține 20 – 22 de mandate față de 34 – 36 pentru Likud condus de Netanyahu, în alegerile din noiembrie.

Dacă oponenții lui Netanyahu – judecat sub acuzații de corupție – vor reuși din nou să încropească o coaliție, atunci nu există îndoială că Lapid va fi cel mai îndreptățit candidat să o conducă.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x