România se înarmează! Ministerul Apărării vrea să cumpere dronele care au făcut ravagii printre forţele trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Dronele Bayraktar care fac ravagii în Ucraina ar putea ajunge şi în dotarea Armatei române

Sursa: Wikipedia

Este vorba despre dronele Bayraktar TB2, fabricate în TurciaMApN intenţionează să cumpere 18 astfel de drone, extrem de apreciate de militarii ucraineni.

Ministerul Apărării a cerut acordul Parlamentului pentru această achiziţie, preţul estimativ fiind de 300 de milioane de dolari, fără TVA. În aceşti bani intră cele 18 drone, precum şi „pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”.

- Advertisement -

Valoarea exactă a contractului urmează să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Dronele Bayraktar TB2 au avantajul de a fi ușor de întreținut în comparație cu alte armamente de înaltă tehnologie.

Ministerul Apărării Naţionale cere acordul Parlamentului pentru această achiziţie

„Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, explică MApN, potrivit g4media.ro.

În documentul justificativ al solicitării înainte Parlamentului, Ministerul Apărării notează că această achiziţie vine şi ca urmare a ţintelor impuse ţării noastre de către NATO.

România este ţară membră a NATO şi are datoria de a-şi îmbunătăţi şi moderniza dotările tehnice

„Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, scrie în documentul citat.

Sursa: capital.ro