Saturday, April 20, 2024

Un “nou Nürnberg”. SUA văd dovezi tot mai multe de “crime de război sistemice” comise de ruși în Ucraina

Must Read

Rușii au comis “crime de război sistemice” oriunde au desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei.

Vorbind despre un “nou Nürnberg”, ea s-a arătat încrezătoare că anchetele ar putea duce la puneri sub acuzare în timp util.

“Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

“Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă”, şi anume preşedintele rus Vladimir Putin, a spus ea, citată de Agerpres.

- Advertisement -

Afirmaţiile diplomatei au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat luni că a găsit patru “locuri de tortură” folosite de ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile. Responsabila americană, care a vorbit despre un “nou Nürnberg”, după procesele liderilor nazişti de după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

CPI a deschis o anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia şi Ucraina au înfiinţat, cu sprijinul agenţiei judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din această ţară.

“Rămâne de văzut cât de repede pot avansa aceste diferite căi spre un proces şi multe vor depinde de accesul şi plasarea în detenţie” a persoanelor suspectate, a adăugat Beth Van Schaack.

În ceea ce priveşte înfiinţarea unui tribunal special, solicitat de Ucraina, diplomata a făcut cunoscut că există “discuţii în curs”, în special în cadrul Adunării Generale a ONU, dar a indicat că Statele Unite sunt mai degrabă în favoarea “instituţiilor existente” pentru a judeca eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în Ucraina.

Întrebată despre înregistrările video care potrivit Moscovei dovedesc că Kievul a executat mai mulţi soldaţi ruşi, ea a insistat că “legile războiului se aplică tuturor părţilor, atât statului agresor, cât şi statului care se apără”.

Dar, “când constaţi amploarea criminalităţii forţelor ruse, aceasta este uriaşă în comparaţie cu acuzaţiile împotriva forţelor ucrainene”, a mai spus diplomata americană. 

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x