Saturday, April 27, 2024

„Internetul va dispărea pur și simplu”. Previziunile sumbre ale unui om de știință privind transformările pe care le vom suporta în viitor

Must Read

Profesorul Gert Lovink de la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam consideră că mai devreme sau mai târziu internetul va deveni nepotrivit ca platformă pentru schimbul de idei. Acesta va fi motivul pentru care oamenii vor înceta să mai folosească rețeaua atât de des și de mult, scrie techxplore.com.

Lovink crede că web-ul este plin de defecte, mai ales când vine vorba de împărtășirea ideilor.

Un motiv în plus este, de asemenea, că produsele care ne oferă acces la conținut sau comunicare nu sunt descentralizate, ci concentrate în mâinile companiilor BigTech, cărora, la rândul lor, nu le pasă de drepturile oamenilor.

Profesorul a petrecut mulți ani cercetând Wikipedia, motoarele de căutare, rețelele sociale și criptomonedele, precum și modelele online de profit, și a ajuns la concluzia că Internetul este „stricat”, dar poate și trebuie „reparat”.

- Advertisement -

Cu toate acestea, în ultimele luni, Lovink a început să-și schimbe opinia. Acum, spune el, “s-ar putea să vină un moment în care ”repararea” rețelei să devină imposibilă, iar atunci efectele adverse nu mai pot fi controlate. Internetul își pierde din popularitate și probabil că BigTech o știe deja.

Mark Zuckerberg a lansat Meta, de parcă totul este în regulă și putem doar să o luăm de la capăt, dar se pare că rețeaua este deja „ruptă”.

Gerd Lovink spune că utilizatorii sunt dependenți de rețelele sociale și de aplicații. Tinerii suferă din ce în ce mai mult de tulburări de anxietate, au o stimă de sine scăzută, nu mai gândesc critic, memoria lor pe termen scurt se deteriorează, atenția devine dispersată și fragmentată. Ceea ce face din rețea un instrument de comunicare mai puțin popular.

„Așa-zisa libertate de exprimare nu mai există cu adevărat”, spune Lovink. „Văd deja semne că oamenii își postează din ce în ce mai puțin opiniile online”.

Utilizatorii sunt sub presiune nu doar din partea companiilor, ci și din partea statelor care folosesc tehnologia pentru a monitoriza și a ști totul despre cetățenii lor.

„În China, nu te poți urca într-un tren dacă ai o părere „greșită”. În SUA, trebuie să distribui toate profilurile de pe rețelele de socializare dacă vrei să aplici pentru o viză. În Europa vest încă nu e chiar atât de rău, dar activitatea ta online este acum atât de ușor de urmărit încât, la un moment dat, oamenii nu vor mai putea să călătorească, să obțină o ipotecă sau să obțină asigurare”, scrie el.

Și tocmai acest „control sofisticat” va deveni atât de răspândit încât oamenii se vor îndepărta în cele din urmă de internet, crede Lovink. „Cred că oamenii vor începe să evite tehnologia”.

Omul de știință oferă mai multe scenarii de desfășurare a evenimentelor, printre care se numără și un scenariu numit „extincția Internetului”. Se prevede un viitor, în care unele servicii nu vor mai fi disponibile – în special în lumina situației geopolitice și a crizei climatice – și acest lucru va duce la accesul limitat la internet sau la deconectarea „de la acesta”.

Ideea de a pierde o conexiune la internet poate fi de neconceput, mai ales pentru tineri, dar este necesar să aruncăm o privire critică asupra viitorului. „În urmă cu un an, perspectiva rămânerii fără gaz era de neconceput, dar acum este o realitate, având în vedere situația cu Rusia. La fel, având în vedere provocările climatice, este posibil ca infrastructura electrică să se defecteze și pur și simplu internetul să dispară. Din moment ce întreaga populație depinde de asta, oameni ca Elon Musk, cu siguranță vor oferi o conexiune prin satelit foarte scumpă și exclusivă.”

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x