Tuesday, March 19, 2024

Sirenele vor suna în toată țara, miercuri, între orele 10 și 11, într-un test pentru situații de urgență. Semnalul este compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză între ele de 10 secunde.

Must Read

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că astăzi, în intervalul orar 10 – 11, în toată țara vor fi testate sistemele de alarmă în caz de urgență. IGSU a explicat, într-o informare de presă: “În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul <<alarmă la dezastre>>, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”.

Salvatorii precizează că, în cazul unor pericole reale, populația va primi mai multe informații prin mesajele de tip Ro-Alert, prin aplicația DSU, de la structurile pentru situații de urgență și din mass-media.

IGSU mai arată că cele mai întâlnite situații în care se impune folosirea sistemului de alarmare a populației sunt inundațiile, accidentele cu substanțe periculoase, ruperea barajelor sau căderea unor obiecte din atmosferă. De asemenea, se mai pot emite alarme și în cazul unor conflicte armate. 

- Advertisement -

La nivelul întregii țări, sunt 7.539 de sirene de diferite puteri, dintre care 40% sunt în sistem centralizat, iar restul sunt acționate local, de la panourile de comandă. Inspectoratul reamintește semnificația semnalelor sonore, în caz de atac aerian sau dezastru: 

  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele;
  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x