Comisia de buget din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un raport favorabil, cu amendamente, pentru proiectul de modificare a Programului “Prima Casă”. Deputaţii din Comisie au introdus şi condiţii favorabile la acordarea creditelor pentru persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile.
Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 14 voturi “pentru”, un raport favorabil pentru propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare acestuia.
Modificările aduse programului guvernamental “Prima casă” vizează nu doar modificarea condiţiilor în care vor fi acordate creditele, ci şi categoriile de beneficiari care le vor putea accesa.
Conform unor amendamente propuse de către deputata independentă Oana Bîzgan, persoanele din categoriile vulnerabile vor putea accesa creditele pentru achiziţionarea locuinţei şi vor beneficia de condiţiile necesare astfel încât să fie asigurat principiul egalităţii de şanse. Schimbarea principală venită din partea Oanei Bîzgan face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”.
Un amendament admis de deputaţii din Comisie prevede exceptarea beneficiilor de asistenţă socială din câştigul de maximum 4.500 de lei net lunar acceptat pentru creditul prin programul “Prima Casă”.
“La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 de lei. La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistenţă socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art.6 din Legea 292/2011 a Asistenţei sociale, dacă acestea duc la depăşirea pragului de 4.500 lei”, potrivit amendamentului propus.
Un alt amendament admis de deputaţi prevede garantarea de către stat a 100% din valoarea creditelor acordate persoanelor care fac parte dintr-un grup vulenrabil definit conform legii privind asistenţei sociale.
“Creditele destinate achiziţiei locuinţelor prevăzute la alin. (12) şi (13) de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din legea 292/2011 privind asistenţa socială, pot fi garantate de către stat în procent de maximum 100% din valoarea finanţării , exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare”, arată amendamentul propus de deputatul Oana Bîzgan şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.
De asemenea, deputaţii din Comisia de buget au admis şi un amendament care prevede reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din 292/2011.
“Până în acest moment, persoanele cu dizabilităţi nu aveau aces la acest program, deoarece indemnizaţiile lor nu erau considerate venituri eligibile. Amendamentele depuse prevăd luarea în considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementărilor privind asistenţa socială. Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la soluţii de creditare pentru achiziţionarea primei locuinţe, în condiţiile de care se bucură şi ceilalţi români”, arată un comunicat al Oanei Bîzgan.
Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege.
Propunerea ministrului Finanţelor Eugen Teoforovici mai prevede reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
Proiectul propune:
• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul “O familie, o casă”.
• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
• Mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.
• Menţinerea avansului minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
• Acordarea următoarelor subvenţii de dobândă:
reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
• Refinanţarea creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate in cadrul Programului.
Proiectul va fi inclus pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională în acest caz.