Sunday, July 14, 2024

Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova. După numărarea voturilor în peste 99% din secții, ea a obținut peste 57% din voturile din țară și un scor de 92% în Diaspora. Iohannis, primul șef de stat care i-a transmis felicitări.

Must Read

Maia Sandu a obținut aproape 58% din cele 1,6 milioane de voturi exprimate de moldovenii din țară și din străinătate. Aceștia din urmă au făcut cozi lungi în fața consulatelor, Sandu obținând în final peste 92% din cele 262 de mii de voturi trimise de Diaspora.

În vârstă de 48 de ani, Maia Sandu este de profesie economist, având două diplome obținute în Republica Moldova dar și una de master la Harvard (SUA).

A fost trei ani (2012-2015) ministru tehnocrat al Educației, iar ulterior și-a lansat propria plaformă politică (PAS – Partidul Acțiune și Solidaritate), din partea căruia a candidat la alegerile prezidențiale din 2016, pe care le-a pierdut la doar două procente în fața socialistului Igor Dodon.

Din 2016, Maia Sandu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar în 2019 a ocupat, pentru doar cinci luni, funcția de prim-ministru.

- Advertisement -

Sandu are o orientare declarat pro-europeană, fiind susținută deschis inclusiv de politicienii de la București. De altfel, Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pentru victoria obținută, printr-un mesaj pe Twitter postat puțin după miezul nopții, atunci când rezultatul a devenit clar.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul s-a aflat pe un acoperiș, Trump a fost rănit ușor, la ureche, dar 1 persoană din...

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul s-a aflat pe un acoperiș, la circa 250 de metri de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x