Tuesday, July 23, 2024

Proiect de lege: Persoanele cu dizabilităţi intelectuale vor putea să se căsătorească, să adopte un copil ori să aibă credit bancar

Must Read

Guvernul a adoptat vineri un proiect de lege care cuprinde unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi care prevede posibilitatea ca aceste persoane să se poată căsători, să divorţeze, să fie părinţi, să adopte un copil ori să acceseze un credit bancar.

Consilierul de stat Mădălina Turza a explicat că proiectul de lege reprezintă cea mai mare reformă pe care România o face în domeniul legislaţiei persoanelor cu dizabilităţi.

„În România, persoanele cu dizabilităţi intelectuale sau psihosociale nu aveau dreptul să se căsătorească, să divorţeze, să fie părinţi, să adopte un copil şi nu puteau accesa un simplu credit bancar. Legea trecută astăzi transpune o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2020 care arăta faptul că punerea sub interdicţie a persoanelor cu dizabilităţi este neconstituţională. Acest proiect de act normativ aduce o nouă abordare în legislaţia naţională, conform cu nevoile resimţite la nivel social şi în practica instanţelor, dar, cel mai important, România se pune în acord cu legislaţia internaţională şi convenţiile în materie”, a afirmat Turza, citată de Agerpres.

Consilierul de stat a precizat că acest proiect de lege urmează să fie aprobat şi de Parlament.

- Advertisement -

„Acest proiect instituie un sistem gradual de sprijin sau ocrotire a persoanei cu dizabilităţi, adică nu o punem din prima sub interdicţie. Avem o primă măsură de asistenţă pentru încheierea actelor juridice, care este o măsură de sprijin ce nu aduce atingere capacităţii legale a persoanei, ci ea se instituie pe baza voinţei persoanei cu dizabilităţi în faţa unui notar public atunci când persoana în cauză simte nevoia unui sprijin, atunci când are nevoie să încheie un act juridic sau să facă anumite tranzacţii. A doua măsură, care este de ocrotire, este o măsură intermediară, instituită prin instanţă, care aduce atingere capacităţii legale doar pe anumite paliere ale vieţii persoanei respective şi în mod individualizat pe baza unei evaluări psiho-medico-sociale a persoanei cu dizabilităţi”, a afirmat Turza.

O altă măsură prevăzută în proiect este tutela specială, instituită tot prin instanţă şi care va putea fi dispusă doar în situaţii excepţionale, atunci când se stabileşte că este singura soluţie pentru acea persoană cu o dizabilitate foarte gravă.

„Legea prevede că persoana aflată sub consiliere judiciară sau tutelă specială se va putea căsători, cu instituirea în mod corelativ a unui control preventiv, eventual prin obligarea viitorului soţ care se află în regim de ocrotire de a-l informa pe ocrotitorul legal de intenţia sa, poate să să divorţeze, vorbim de faptul că poate avea autoritate părintească şi, prin această lege, se propune ca părintele pus sub ocrotire să consimtă la adopţia copilului său, în măsura în care acesta poate să îşi exprime voinţa”, a declarat Turza.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă. “Este cea mai bună decizie pe care o pot lua pentru partid și pentru țară”

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x