Tuesday, June 25, 2024

Pensii 2022. Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă

Must Read

Românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă în 2022 trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Facem precizarea că vârsta limită de pensionare este diferită pentru femei şi bărbaţi.

Pensii 2022. Românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă trebuie să atingă vârsta standard de pensionare şi să îndeplinească stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

Pensii 2022. Cum pot ieşi românii la pensie anul acesta

În prezent, toate pensiile sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023, potrivit avocatnet.ro.

- Advertisement -

Stagiul minim de cotizare pentru cei care vor să iasă la pensie este de minim 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani. Românii care au atins vârsta standard de pensionare şi au îndeplinit stagiu de cotizare în sistemul public de pensii se pot pensiona.

Pentru bărbaţi, vârsta standard la care pot ieşi la pensie este de 65 de ani. Cei care au împlinit această vârstă şi au îndeplinit condiţiile minime de cotizare, cel puţin 15 ani, pot ieşi la pensie.

Bărbaţii care au lucrat în condiţii grele beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

În cazul femeilor, vârsta la care acestea pot ieşi la pensie este de principiu 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2022, de exemplu, femeile se pot pensiona la 61 de ani.

Stagiul complet de cotizare este tot de 35 de ani, însă acesta va fi atins prin eşalonare în următorii ani.

Începând de anul viitor, vârsta standard la care se vor putea pensiona femeile va fi de 62 de ani.

La fel ca bărbaţii, şi femeile pot ieşi mai devreme la pensie dacă au lucrat în condiţii grele. Mai mult, doamnele pot alege să lucreze până la 65 de ani.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Elon Musk are inca un copil, in total are 12 copii: „Cea mai mare amenintare la adresa civilizatiei este scaderea natalitatii”

Elon Musk are inca un copil, mama fiind o directoare de la una dintre companiile sale, Shivon Zilis. Directorul...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x